IPK ziet Europees toerisme zonnig tegemoet
Ondanks de matige economische vooruitzichten groeit het wereldwijde toerisme in 2014 met 5%. De grootste groei komt uit Azië (+8%) en Zuid-Amerika (+4%). Maar ook Europa doet het met een verwachte groei van 4% uitstekend. Noord-Amerika blijft met +3% wat achter. Dat heeft IPK International vandaag bekend gemaakt op de ITB in Berlijn. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op IPK’s International Travel Monitor. Daarvoor zijn in 60 landen ruim 500.000 enquêtes afgenomen.
Social media steeds relevanter
IPK verwacht dat de sociale media steeds relevanter voor de toeristische sector worden. Op dit moment is bijna de helft van de Europese toeristen lid van een social media community en 16% gebruikt social media als bron van informatie bij het boeken van een vakantie.
Groei in zowel reizen, overnachtingen als bestedingen
In 2013 groeide het aantal internationale reizen met 5% naar 952 miljoen. Het aantal daarmee gepaard gaande overnachtingen steeg met 4% naar 7,6 miljard overnachtingen. De bestedingen stegen met 4% naar 989 miljard euro.
Toerisme als motor voor wereldeconomie
"Ondanks de soms moeilijke omstandigheden in zowel landen van herkomst als bestemming bereikte het wereldwijd toerisme op alle aspecten (aantal reizen, overnachtingen en bestedingen) nieuwe records in 2013”, zei Rolf Freitag, CEO van IPK International op de ITB. "Wederom heeft toerisme zich als motor van de wereldeconomie bewezen.” IPK verwacht dat in 2014 het toerisme in de ontwikkelde economieën wat gematigder zal groeien dan in opkomende economieën.
Europeanen meer op reis
Europeanen gingen in 2013 meer op reis dan in 2012. Het
aantal reizen groeide met 3% naar 432 miljoen na een groei van 2% in 2012. Het
aantal overnachtingen van Europeanen bleef stabiel op 3,5 miljard. Europeanen
besteden in 2013 2% meer aan buitenlandse reizen. In totaal werd daar 368
miljard euro aan uitgegeven. Kijken we naar type vakantie dan zat er vooral groei in citytrips (+5%) en sneeuwvakanties (+5%). Zon- en strandvakanties groeiden met 4% en rondreizen met slechts 1%.
Vooral het aantal toeristen uit Rusland (+13%) en Turkije (+10%) steeg sterk. Ook in de grote markten als Frankrijk (+4%), Groot-Brittannië (+3%) en Duitsland (+2%) zat nog groei. Het uitgaand toerisme in de zogenaamde euro-crisislanden zat in de min. Spanje (-5%) en Italië (-3%) illustreren dat. Maar ook Nederlanders (-1%) gingen minder naar het buitenland op reis.
Uitgaven van Duitsers stijgen sterk
Duitsers ondernamen vorig jaar 335 miljoen binnen- en buitenlandse reizen. Dat waren er 2% meer dan in 2012. Ook het aantal overnachtingen steeg met 2% naar 1,7 miljard. De uitgaven aan reizen stegen met 6% (153 miljard euro) een stuk sterker. Voor het eerst in jaren steeg in Duitsland het uitgaand toerisme (+2%, 75,3 miljoen reizen) sterker dan het binnenlands toerisme (+1%, 260 miljoen reizen). Op de vakantiemarkt zien we een soortgelijke ontwikkeling. Het aantal vakanties van Duitsers steeg in 2013 met 3% en maakte 46% van alle reizen uit. Het aantal binnenlandse vakanties steeg met 3% naar 98,6 miljoen bij een sterkere groei van het aantal buitenlandse vakanties (+4%, 54,8 miljoen).
Italië verliest aandeel
De meeste vakanties van Duitsers gaan naar Oostenrijk
(marktaandeel 17%), gevolgd door Spanje (16%) en Italië (12%). Oostenrijk en
Spanje wisten in 2013 hun marktaandeel vast te houden maar Italië verloor 1
procentpunt marktaandeel. Andere belangrijke bestemmingen voor Duitsers zijn
Turkije (8%), Nederland (6%) en Frankrijk (6%). Het aantal vakanties van Duitsers naar Nederland groeide met 9%. Met 20 miljoen vakanties in
Beieren de belangrijkste binnenlandse vakantiebestemming.