Verdwijnt het café?
Terwijl de economie langzaam weer uit het dal klimt en de totale horecasector voor komend jaar weer een klein plusje verwacht (0,5% groei), blijven de vooruitzichten voor de cafébranche uiterst somber. Al jaren staat de vraag onder druk en ook komend jaar gaat de branche verder de min in. Fundamentele veranderingen in het consumentengedrag zijn hier mede debet aan en dwingen de cafébranche om uiterst creatief te worden in het verleiden van haar gasten. Dat schrijft Rabobank in haar nieuwste Branchebarometer Cafés.
Cafés worden al jaren geconfronteerd met een structurele daling van de vraag. Ook voor dit jaar wordt een verdere krimp verwacht van het volume. Ten opzichte van 2013 zal de vraag ruim 3% dalen.
Alleen prijsstijgingen weten omzet nog op peil te houden
Veel ondernemers weten hun omzet hooguit op peil te houden door prijsverhogingen door te voeren. Aangezien ook de kosten structureel stijgen, leiden deze prijsstijgingen niet tot een verbetering van het rendement. Tegelijkertijd bereikt het prijsniveau een kritisch punt waarbij de consument het café definitief de rug toe keert.
Aanbod neemt maar licht af
Ondertussen neemt het aanbod maar mondjes maat af; de branche blijft nieuwe ondernemers trekken die altijd al gedroomd hebben van een eigen horecazaak. Ook de concurrentie vanuit andere, branchevreemde partijen neemt toe. Denk aan de vele nieuw geopende koffiebars of de loungebars in hotels. Voor veel ondernemingen blijft het daarom een kwestie van overleven.
Prognose 2014: negatief
De prognose voor de komende jaren is volgens Rabobank negatief. Aanbod en vraag sluiten niet meer op elkaar aan. Een deel van de ondernemingen verdient structureel te weinig en hen ontbreekt het aan een goed toekomstperspectief. Dit leidt de komende jaren onherroepelijk tot een verdere afname van het aantal cafés.
Trends
Rabobank ziet voor de cafésector vier belangrijke trends:
- Schaalvergroting; onder meer toenemende verkoopoppervlakte en ketenvorming;
- Vergaande branchevervaging tussen horeca en retailconcepten;
- Ontwikkeling van concepten gericht op specifieke bevolkingsgroepen of leeftijdsklassen;
- Beleving wordt steeds belangrijker; toename van unieke concepten.
Lees hier de complete Branchebarometer Cafés, inclusief de kansen en bedreigingen die voor deze sector gelden.
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, cafes, toekomstverkenningen