Gelderse subsidieregeling voor pleisterplaatsen
![Gelderse subsidieregeling voor pleisterplaatsen](images/20140702_091337.jpg)
Initiatiefnemers die bij veerverbindingen waar verschillende wandel-, fiets- en struinroutes samenkomen, een pleisterplaats willen ontwikkelen, kunnen een subsidie aanvragen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een picknicktafel, een bank en prullenbak, een watertappunt, een parkeerplaats, een openbaar toilet, camperplaatsen of een aanlegsteiger voor pleziervaartuigen. De subsidie bedraagt maximaal 50% van de subsidiabele kosten met een minimum van € 10.000 en een maximum van € 100.000.
Pleisterplaatsen
De pleisterplaatsen kennen een sterrenindeling. Een pleisterplaats met één ster is voor heel eenvoudige locaties met alleen een bankje, en drie sterren voor de toeristische trekpleisters met nu al een hoog voorzieningenniveau. De nieuwe subsidieregels gelden voor de aanleg van tweesterrenpleisterplaatsen: gelegen bij veerverbindingen en op knooppunten in de recreatieve infrastructuur. Wandel-, fiets- en struinroutes komen hier samen bij veerverbindingen, er zijn rustmogelijkheden, een watertappunt en mogelijkheden voor horeca. Denk aan de veerstoepen bij Brakel, Varik, Druten, Slijk-Ewijk en Gendt. Aanleg van een pleisterplaats kan dit soort locaties extra meerwaarde en aantrekkingskracht geven.
Rustpunt langs de Waal
Een pleisterplaats is een rustpunt langs, en met uitzicht op de Waal. De rapportage Waalpleisterplaatsen (najaar 2013) bracht in beeld wat er aan recreatieve infrastructuur en voorzieningen is rond de Waal en wat er nog mist (zie Links). Ook werd het concept pleisterplaatsen verder uitgewerkt. In de afgelopen maanden is samen met initiatiefnemers in het gebied gewerkt aan twee pilotprojecten voor pleisterplaatsen, en zijn subsidieregels gemaakt om de aanleg van Waalpleisterplaatsen te ondersteunen.
Topics:Dagrecreatie
Trefwoorden: dagrecreatie, gelderland, rustplaatsen