Toerisme Vlaanderen start herdenking 1e Wereldoorlog op bijzondere wijze
Gisteren heeft Toerisme Vlaanderen precies 100 jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog een unieke herdenkingskrant verspreid: The Flanders Fields Post. De Engelstalige krant is in Manchester, Dublin en Toronto uitgedeeld door krantenjongens gekleed zoals in 1914. Het initiatief maakt deel uit van de internationale communicatie van Toerisme Vlaanderen over de herdenking van WO I in Vlaanderen.
The Flanders Fields Post blikt in 24 pagina’s terug op ‘the
Great War’, verklaart onder andere de herkomst van Flanders Fields en het
poppy-symbool, maar bevat ook artikelen over de vele plaatsen en evenementen in
Vlaanderen die vandaag herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Reistips en
concrete aanbiedingen maken van de krant een inspiratiebron om een bezoek te
brengen aan Vlaanderen. Er worden in totaal 115.000 exemplaren verspreid.
Brussels Airport
Toerisme Vlaanderen werd voor dit initiatief geïnspireerd door kranten uit de oorlogsjaren en door de Wipers Times, een soldatenkrant die Britse militairen in kleine oplages (200 exemplaren) drukten op een pers die ze hadden gevonden tussen het puin in Ieper. Nick Roberts en Vivien Child, de kleinkinderen van de toenmalige uitgever Capt. Fred Roberts, namen gisteren de eerste exemplaren van The Flanders Fields Post in ontvangst uit handen van Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.
Sinds afgelopen weekend is ook een van de aankomstzones (Pier B) op Brussels Airport aangekleed in het Flanders Fields-thema. Beelden van Vlaanderen tijdens WO I herinneren de voorbijganger de komende acht maanden aan deze tragische periode die een groot deel van de wereld met mekaar deelt. Tegelijk worden de reizigers zo verwelkomd in één van de regio’s waarmee deze geschiedenis is verbonden.
"Veel organisaties en lokale overheden hebben met steun van Toerisme Vlaanderen jaren gewerkt om tegen 2014 een kwaliteitsvol WO I-aanbod te hebben van musea, routes, tentoonstellingen en andere bezienswaardigheden. Vandaag verschuift het zwaartepunt van onze werking naar het inspireren en verwelkomen van bezoekers die in Vlaanderen de herdenking van de Groote Oorlog willen beleven”, zegt Peter De Wilde. "De krant en de aankleding van de luchthaven geven weer hoe we onze rol als toeristische marketingorganisatie vervullen, ook voor een gevoelig thema zoals de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.”
Jarenlange voorbereiding
Toerisme Vlaanderen richt zich met de herdenking van WO I op het publiek in de buurlanden en enkele grotere Commonwealth-landen. Het agentschap wil gedurende de periode 2014-18 Flanders Fields en bij uitbreiding heel Vlaanderen positioneren als een van dé regio’s in Europa waar het verhaal van de Eerste Wereldoorlog beleefd kan worden met een universeel menselijke boodschap van vrede. Al in 2006 ging Toerisme Vlaanderen van start met de voorbereiding van ‘100 Jaar Groote Oorlog’, eerst door kennisopbouw, daarna door gerichte investeringssubsidies voor de verbetering van het permanente aanbod (2010 – 15 miljoen euro). In 2012 volgde een subsidieronde voor WO I-tentoonstellingen en evenementen tijdens de herdenkingsjaren (6,7 miljoen euro) die wordt herhaald in 2014 (5 miljoen euro).