Geplaatst op: 10-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media
Publicatie: Vrijetijdstudies 2014-3

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

Deze week is de derde editie van Vrijetijdstudies verschenen met drie artikelen die het brede veld van het tijdschrift mooi symboliseren. Het tijdschrift bestellen? Klik dan hier.


Cultuur een linkse hobby?

Het artikel van Adriaan van Liempt et al. gaat over de relatie tussen politieke voorkeur en voorkeur voor podiumkunsten, of populair gezegd of cultuur een linkse hobby is. Het onderzoek laat zien dat er een zeer beperkte samenhang is tussen bezoekfrequentie enerzijds, en politieke voorkeur, cultureel profiel, en inkomen anderzijds. Ze concluderen dan ook dat de podiumkunsten geen uitgesproken linkse hobby zijn. Vanuit het subsidieperspectief wordt dan ook niet een specifieke groep met een politieke voorkeur bevoordeeld. Lees meer.


Verschillen tussen dag- en avondlopers

Het artikel van Dick Ettema gaat over de invloed van de openbare ruimte op de beleving van het hardlopen. Op basis van een enquête onder 1.630 beginnende hardlopers is informatie verkregen over hun hardloopgedrag, hardlooplocaties en hun ervaring van de gebruikte routes. Uit het onderzoek blijkt dat beginnende hardlopers in twee groepen zijn in te delen die ook in hun gebruik van de omgeving verschillen: avondlopers lopen relatief vaker in hun buurt en de rest van de bebouwde kom hard, daglopers maken relatief meer gebruik van routes buiten de bebouwde kom. Het onderzoek heeft mogelijke implicaties voor beleidsmakers. Vanuit oogpunt van sportdeelname en gezondheid is het een goede zaak om aantrekkelijke omgevingen voor hardlopen te genereren. Uit dit onderzoek blijkt dat deze voor avondlopers bij voorkeur in hun eigen buurt zouden moeten liggen, omdat het hardlopen daar nu minder aantrekkelijk gevonden wordt. Het feit dat de avondlopers ongeveer de helft van de steekproef uitmaken geeft aan dat dit een relevante doelgroep is. Lees meer.


Inzicht in gebruik mobiele (GIS)-applicaties

Het artikel van Natasja Baas et al. geeft inzicht in de mogelijkheden om met behulp van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, gebruikers te informeren, assisteren of te entertainen op iedere gewenst tijdstip en elke plaats. Het onderzoek heeft geïllustreerd dat mobiele (GIS)-applicaties een bemiddelende rol hebben bij de reiservaringen van Generatie Y reizigers. GIS wordt met name een bruikbaar instrument bij het beantwoorden van ruimtelijke vragen, waarbij route, planning en het vergelijken van bestemmingen en plaatsen eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te zoeken is. Hierin onderscheidt een mobiele GIS-applicatie zich ook van de gewone applicatie. Dankzij GIS kunnen functionele elementen beter gekoppeld worden aan de technische elementen. Een GIS-applicatie heeft de mogelijkheid en capaciteit om veel verschillende informatielagen, die verband houden met een specifieke locatie, te koppelen aan een plattegrond. Daarbij is de functionaliteit van een mobiele reisapplicatie cruciaal; het gebruik moet gemakkelijk zijn en de toegevoegde waarde moet duidelijk zijn. Lees meer.


FORUM: Geen gastvrijheid zonder inlevingsvermogen

Het FORUM gaat over ethiek, gastvrijheid en inlevingsvermogen. Drie docenten/onderzoekers uit het HBO onderwijs (Kim Meijer, Nicoline de Heus en Ko Koens) geven hierover hun visie. Volgens de schrijfster van het startstuk, Kim Meijer, bestaat er geen ethiek of gastvrijheid zonder inlevingsvermogen: zonder het vermogen je te kunnen plaatsen in de ‘schoenen’ van een ander. Het valt haar op dat de nadruk binnen gastgerichte HBO opleidingen zoals hotel-, toerisme- en facility management te veel ligt op de managementprocessen en te weinig op de gastvrije houding ten opzichte van de gast of klant – en wat dat nu precies is, gastvrijheid. Zo bezien is gastvrijheid een mooi woord maar tegelijkertijd ook een hol begrip. Lees meer.



Consumentenhouding ten aanzien van duurzaamheidskeurmerken

Naast de gebruikelijke andere rubrieken, is er in dit nummer voor het eerst een korte Studentenbijdrage. Layla Dijkstra onderzocht het consumentenbewustzijn en –houding ten opzichte van duurzaamheidskeurmerken. De gedachte achter deze nieuwe rubriek is dat studenten in het HBO en WO onderwijs veel interessante onderzoeken verrichten maar dat deze onderzoeken eigenlijk nauwelijks aandacht krijgen of breder verspreid worden. Middels het opnemen van korte, interessante samenvattingen willen we een bijdrage leveren aan een betere verspreiding van deze kennis. Als u interessant studentenonderzoek kent, horen wij dat graag! Lees meer.

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.