Geplaatst op: 27-01-2015
Auteur: Marc Gerlings

Reconstructie jongetje Aak onthuld

Reconstructie jongetje Aak onthuld

Huis van Hilde onthulde gister de laatste van de 14 centrale figuren die in dit archeologisch depot worden tentoongesteld. Het jongetje komt ook terug in een spannend boek geschreven door Hans Kuyper.

Maandag 26 januari heeft gedeputeerde Elvira Sweet de reconstructie van het jongetje van Uitgeest onthuld, in aanwezigheid van de pers en 80 kinderen. Vanaf vandaag, 27 januari is de gezichtsreconstructie en deze mensfiguur, ook wel Aak genoemd, voor publiek te zien.


Wie is hij?

Het skelet van het jongetje werd tijdens opgravingen in Uitgeest in de jaren ’80 ontdekt; hij leefde rond onze jaartelling (late IJzertijd, ongeveer 200 v.Chr.) en is op 9-jarige leeftijd gestorven. Archeologen weten veel over dit gebied, over het leven in die tijd en waarom men daar woonde. Toch stelt de opgegraven jongen hen voor een raadsel. Aak is namelijk begraven, wat ongebruikelijk was in die tijd. Bovendien is hij gevonden op een bijzondere locatie, waarschijnlijk een rituele plek langs het water. Hoe Aak is gestorven, is tot nog toe onbekend.

Eigentijdse Aak
Van de sche­del van het jongetje zijn twee re­con­struc­ties ge­maakt. In Huis van Hilde staan dan ook twee mensfiguren van Aak; één heeft kle­ding aan uit de late IJ­zer­tijd en de an­der ei­gen­tijd­se kle­ding. Je vindt Aak in het ArcheoLab in Huis van Hilde, de plek waar kinderen van alles kunnen ontdekken over het werk van de archeoloog en over archeologische vondsten.

Kuyper schrijft ‘De vloek van het zwarte water’
Schrijver Hans Kuyper schreef het kinderboek ‘De vloek van het zwarte water’ over dit 9-jarig jongetje. Justin van Es, de winnaar van een speciale Huis van Hilde-prijsvraag, heeft een hoofdrol in dit boek gewonnen. Hij nam op 26 januari het eerste boek in ontvangst en onthulde samen Elvira Sweet de reconstructie.
Trefwoorden: Aak, archeologie, Huis van Hilde, depot

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.