FNV vraagt meer preventie van horeca
FNV Horeca wil dat horecawerkgevers jong personeel
beter voorbereiden op dagelijkse risicovolle werkzaamheden zoals snijden,
frituren en werken met koolzuur.
Jongeren lopen namelijk een grotere kans op arbeidsongevallen in vergelijking met ervaren oudere collega's, meent de vakorganisatie. Van de 335.000 werknemers in de horeca is 51% tussen de 15-24 jaar. Een groot deel van deze groep is student die naast zijn studie - zonder enige vakkennis - parttime in de horeca aan de slag gaat. FNV Horeca verwacht dat door de invoering van het leenstelsel nog meer studenten in de horeca gaan werken of dat huidige studenten meer uren gaan draaien waardoor het aantal arbeidsongevallen in de horeca zal toenemen.
Jaarlijks 60.000 arbeidsongevallen
Jaarlijks belanden 5.000 horecawerknemers - veelal jongeren - op de spoedeisende eerste hulp voor behandeling van vooral snij- en brandwonden en valpartijen. Volgens het CBS vonden er in 2013 meer dan 60.000 arbeidsongevallen in de horeca plaats (22.200 arbeidsongevallen per 100.000 werknemers).
Ben Francooy, voorzitter FNV Horeca: "In vergelijking met andere sectoren gebeuren in de horeca de meeste arbeidsongevallen. Dit is onacceptabel. "
Te weinig scholing
Veel horecawerkgevers, zoals cafés, cafetaria's en strandtenten, zetten liever goedkope studenten in dan medewerkers met een beroepsopleiding op zak. Zij investeren nauwelijks in scholing en veiligheid van hun personeel en verwachten veel flexibiliteit zonder daar iets tegenover te stellen, behalve het minimumjeugdloon. De massale uitstroom van horecamedewerkers - jaarlijks keert 40% van de medewerkers de horecasector de rug toe - kost werkgevers kapitalen.
Initiatief voor opleidingsfonds
FNV Horeca pleit voor collectieve afspraken over scholing en arbeidsmarktbeleid én een opleidings- en ontwikkelingsfonds waaruit scholing van vaste, tijdelijke en nieuwe werknemers wordt gefinancierd.