Geplaatst op: 02-03-2015
Auteur: Marc Gerlings
Publicatie: Recreatie & Toerisme februari 2015

Recreatie dringt door tot politiek Den Haag

Stap Vooruit in Tweede Kamer

Recreatie dringt door tot politiek Den Haag
Foto: Wandelnet, Ad Snelderwaard

De op recreatie gerichte initiatiefnota Een Stap Vooruit is ontvangen door minister Schultz. Wat levert dat op? Joep Naber (Wandelnet) en Eric Nijland (Fietsplatform) over stappen en wensen.


Op 19 januari werd in de Tweede Kamer de initiatiefnota ‘Een Stap Vooruit’ van CDA, SP en PvdA behandeld. De nota omvat 39 voorstellen voor de uitbouw en betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk. Minister Schultz van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) was aanwezig om haar reactie te geven.


Maximaal 1500 meter omlopen

Minister Schultz ziet een adviserende rol van deze belangenorganisaties voor zich bij infrastructurele plannen. Verder wordt bij deze plannen de richtlijn met betrekking tot maximale maaswijdte toegepast. Deze bepaalt dat de afstand tussen twee oversteken maximaal 500 tot 1500 meter mag zijn. De minister vindt dat Rijkswaterstaat en ProRail moeten zorgen voor compensatie als wandel- en fietspaden in het gedrang komen door een nieuwe weg.


Farshad Bashir (SP) stelde hierbij een concreet knelpunt in Overijssel aan de orde. Bij de opwaardering van de provinciale weg N35 op de Sallandse Heuvelrug worden fiets- en wandelpaden, waaronder het Pieterpad, geblokkeerd. Visser (VVD) pleitte tijdens het overleg voor het medegebruik van ecoducten door wandelaars en fietsers. Lutz Jacobi (PvdA) vroeg expliciet de aandacht voor het wandelen over onverharde paden en een uniforme en structurele regeling voor particuliere eigenaren die hun grond open willen stellen. Martijn van Helvert (CDA) diende - mede namens SP en PvdA - een motie in om de initiatiefnota tot uitgangspunt van rijksbeleid te kiezen.


Joep Naber: "Meer aandacht op rijksniveau”

Na een lange aanloop kwam de initiatiefnota goed aan in Den Haag. Wat wil Wandelnet nu graag verzilveren? Joep Naber (directeur Wandelnet): "In alle opzichten zijn wij blij met de initiatiefnota Een Stap Vooruit en de behandeling daarvan in de Kamer. In deze nota bepleiten CDA (Sander de Rouwe), PvdA (Duco Hoogland) en SP (Eric Smaling) een betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk en meer aandacht voor wandelen en fietsen op rijksniveau. Dat is goed nieuws voor wandelaars en fietsers, voor wandel- en fietsroutes en een steun in de rug voor de het behartigen van de belangen op het recreatief gebied van wandelen en fietsen. ‘Niemand kan tegen wandelen en fietsen zijn’ werd van verschillende kanten opgemerkt.”


"Wandelen en fietsen niet meer tussen wal en schip, is de hoop”


Recreatie interdepartementaal

"Een hele dag is er in de Tweede Kamer en in het bijzijn van de minister Schultz van IenM gesproken over de verschillende thema’s van nota. Parlementariërs hebben in verschillende combinaties moties uiteindelijk ingediend en deze besproken met de minister en de belangrijkste is wel dat de motie voor steun en uitvoering van de initiatiefnota. Enkele dagen later werd in de Tweede Kamer gestemd over 4 moties naar aanleiding van de initiatiefnota Een Stap Vooruit. Een motie om de voorstellen mee te nemen in op te stellen fiets- en wandelbeleid werd gesteund door een grote meerderheid. Belangrijk punt is dat de regering wordt verzocht om zich te laten inspireren door de initiatiefnota 'Een Stap Vooruit', de voorstellen mede op te pakken als bouwstenen voor op te stellen fiets- en wandelbeleid en daar jaarlijks interdepartementaal over te rapporteren. Zo raken wandelen en fietsen op rijksniveau niet meer tussen wal en schip, is de hoop.”


Langzaam verkeer wint terrein

"Ook een motie over het tegengaan van barrièrewerking door autowegen en spoorlijnen werd met meerderheid aangenomen. Dat betekent dat voortaan bij tracébesluiten duidelijk gemaakt moet worden hoe de belangenafweging plaats vindt tussen de ‘snelle’ mobiliteitsbelangen en de ‘doorkruiste’ infrastructuur voor het langzame verkeer. Belangrijk uitgangspunt is het hanteren van een richtlijn met betrekking tot de maximale maaswijdte, waardoor de afstand tussen twee oversteken maximaal 500 tot 1500 meter mag zijn. Bovendien worden belangenorganisaties als Wandelnet en Fietsplatform in een vroeg stadium betrokken bij de planvorming.”


Verbetering Boerenlandpadregeling?

"Voor wandelaars is een belangrijke motie aangenomen over onverharde paden. Met dank aan Lutz Jacobi (PvdA) wordt de regering verzocht om samen met de provincies de regelingen te uniformeren die landgoedeigenaren en boeren vergoeding geeft voor het openstellen van paden. Juist voor de Boerenlandpadregeling kan dat een forse verbetering betekenen, omdat die nu na 7 jaar afloopt.”


Samenwerken met provincies

"Niet onbelangrijk is ook dat het beleid een steun in de rug is voor de twaalf provincies, met wie wij samenwerken. Immers, omdat op rijksniveau nu de handschoen wordt opgepakt, kunnen de provincies dat verder versterken, en vice versa! Onder staatssecretaris Bleker is er groot wantrouwen ontstaan bij provincies ten aanzien van de bedoelingen van het rijk. Door de initiatiefnota Een Stap Vooruit komen ook deze partijen weer dichter bij elkaar, om samen de wandel- en fietsroutes in ons prachtige Nederland voor de toekomst te borgen. Het gaat er immers om dat we er trots zijn op wat je hier allemaal kunt beleven, dichtbij huis, in je eigen woonomgeving. Omdat wandelen en fietsen leuk is, gezond is en bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Wat kunnen we ons beter wensen?”


"Niet naar elkaar kijken maar samenwerken”


Eric Nijland: "Nu doorpakken”

Eric Nijland (directeur Fietsplatform): "We zijn blij dat routerecreatie nu goed in de picture staat. We hebben goud in handen en dat moeten we verzilveren. Maar tegelijk liggen bedreigingen op de loer: zoals toename van buitenlandse concurrentie, afbrokkeling van kwaliteit en versnippering. Het is zaak te blijven investeren in het borgen en vernieuwen van een samenhangend landelijk netwerk van paden, wegen en routes. En in het ontsnipperen en verrijken van kennis en informatie, om zowel professionals als consumenten goed op het spoor te zetten. Wandelaars en fietsers moeten grenzeloos kunnen blijven genieten, dat wil zeggen niet gehinderd door bestuurlijke en organisatorische grenzen. De Initiatiefnota en de moties vormen een goede start – een echte stap vooruit. We moeten nu doorpakken en met elkaar goede afspraken maken. Niet naar elkaar kijken en verwijzen, maar de samenwerking zoeken: overheid, marktpartijen en organisaties, Rijk en regio. Samen een sterke coalitie vormen om de ambities waar te maken, regionaal en landelijk.”
Trefwoorden: wandelen, fietsen, beleid, politiek, Den Haag, infrastructuur

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.