Geplaatst op: 08-04-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

We moeten in steden op een holistische manier samenwerken

Interview met Ignasi de Delàs European Cities Marketing

We moeten in steden op een holistische manier samenwerken
Eind maart organiseerde NHTV in samenwerking met CELTH het congres ‘Cities in Transition’. De opleiding wil middels kennisdeling en -verbinding nieuwe creatieve oplossingen vinden voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen. NHTV is actief in toerisme, vrije tijd, evenementen, hospitality, games, media, stedenbouw en verkeer en wil die disciplines inzetten voor de steden van de toekomst. Een keur aan internationale sprekers vulde het plenaire gedeelte van de eerste dag van het congres dat door zo’n 200 experts uit binnen en buitenland werd bezocht.


Een keur aan internationale sprekers vulde het plenaire gedeelte van de eerste congresdag. Zo had de organisatie ook Ignasi de Delàs, president van European Cities Marketing (ECM) uitgenodigd om zijn visie op toerisme in een stedelijke context te geven. ECM is het netwerk van toeristen- en congresbureaus en citymarketingorganisaties van de Europese steden. Op dit moment zijn 115 steden aangelsoten bij ECM. De organisatie met haar zetel in het Franse Dijon heeft drie doelen: Het delen van kennis en expertise, het promoten van onze steden in het buitenland en het ondersteunen van steden om meer competitief te zijn.


Europa verliest terrein

Delàs zet met zijn organisatie sterk in op kennisdeling: "Steden moeten met name deelnemen omdat ze dan de beschikking krijgen over relevante informatie om hun concurrentiekracht te versterken en zo beter te presteren in deze competitieve markt.” Deelnemen geschiedt in de vorm van een lidmaatschap. Alhoewel veel steden de laatste jaren mooie groeicijfers kunnen presenteren heft Delàs toch de waarschuwende vinger: "Europa verliest op wereldschaal marktaandeel. Als bestemmingen zullen we moeten samenwerken om ons op een internationaal speelveld te kunnen handhaven.” Jaarlijks gaan wereldwijd meer dan een miljard mensen op reis en elk jaar komen er 5% bij. De 115 bij ECM aangesloten steden doen het ten opzichte van de het toerisme in de hele EU relatief goed. Tussen 2009 en 2013 groeide het aantal overnachtingen bij ECM-leden met 22,4%, in de EU met 8,4%. Binnen Europa is stedelijk toerisme de motor van de sector. Vergelijken we dat met de wereldgroei (+47%) dan doen we het op alle fronten relatief slecht, aldus Delas


Steden zijn aantrekkelijk maar complex

Het is opvallend dat steden zo’n grote aantrekkingskracht hebben op zowel toeristen als mensen die er willen wonen en werken. Naar verwachting woont in 2050 driekwart van de wereldbevolking in steden. Delàs heeft daar wel een verklaring voor: "Steden zijn meest innovatieve en creatieve plaatsen in de wereld en daar worden mensen door aangetrokken. Als er iets nieuws gebeurt, dan gebeurt dat in steden. Mensen willen ook graag in contact zijn met de manier van leven in steden, dat is vanwege de vele voorzieningen erg aantrekkelijk.” Vandaar dat steden op zowel toekomstige bewoners en toeristen een grote aantrekkingskracht hebben. Daarmee is destination management wel een stuk gecompliceerder geworden: "Tien jaar geleden ging het vooral om promotie. Maar door het steeds populairder worden van de steden en de sterke groei van het toerisme is het managen van de toeristenstromen steeds complexer geworden.”


Uitdagingen voor steden

Delàs ziet kortom nog heel wat uitdagingen voor steden. Zo moeten steden werk maken van hun eigen branding, is in het conflict tussen toeristen en inwoners een integrale aanpak noodzakelijk, moeten steden inspelen op de digitalisering van de maatschappij en moeten ze de toeristenstromen in hotspots zien te managen. Ook Delàs ziet dat een van de grootste uitdagingen waar alle Europese steden mee te maken krijgen de druk van toeristen is. Maar een eenvoudige quick fix is er niet: "We moeten tijd, energie en geld in deze problematiek investeren. Er is helaas geen eenduidige en makkelijke oplossing voor alle steden voorhanden. Dat komt omdat elke stad anders is en op een andere manier de problemen kan aanpakken.” De oplossing zit volgens Delàs niet in het simpelweg beperken van het toerisme: "De grote uidaging is het combineren van toeristische groei met een vergroting van de kwaliteit van leven voor de bewoners.” Ook ECM kan de oplossing niet aandragen maar haar leden een platform bieden om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.


Tips van Delàs

  • Beleidsmakers moeten toerisme meer omarmen
  • Ga samen aan oplossingen werken
  • Benader de problemen van de stad op een holistische manier
  • Destination management is meer dan alleen promotie


Positief over initiatief van NHTV

Delàs was erg positief over het initiatief van NHTV dat erg goed aansluit bij de ambities van ECM: "Het is goed om op dergelijke conferenties van anderen te leren maar ook de complexiteit van de problemen te ervaren. We moeten ons realiseren dat de attractiviteit van de stad niet alleen een probleem is van de toeristische sector. We zullen op een holistische manier moeten samenwerken aan efficiënte oplossingen. Anders verliezen we het perspectief.”


Kritische boodschap voor beleidsmakers

Delàs had ook nog wel een kritische boodschap voor beleidsmakers. Zij moeten toerisme veel meer dan nu omarmen want toerisme is belangrijk in het branden van Europa als continent: "Ze moeten toerisme in de politieke agenda van de toekomst opnemen. Op lokaal, nationaal en Europees niveau.” Delàs ziet toerisme als een manier om wereldwijd investeringen aan te trekken: "Het beeld dat je aan de wereld laat zien, is erg belangrijk in het aantrekken van kennis en talent. En bedrijven vestigen zich alleen op plaatsen waar die componenten aanwezig zijn.”


Onderzoek naar balans bewoners en bezoeker

CELTH start per april een onderzoek met een aantal ECM steden om de balans tussen bezoekers en bewoners te kunnen sturen. Verschillende gebruikte instrumenten worden met elkaar vergeleken op hun effectiviteit en daarnaast wordt bewonersperceptie in kaart gebracht. Stenden en NHTV zijn de uitvoerder van het onderzoek, dat ondersteund wordt door de European Tuotroperators Association (ETOA). De lancering van dit project vond tijdens de ITB in Berlijn plaats.


Cities in Transition is opgezet door NHTV University of Applied Sciences en Center of Expertise CELTH die de komende jaren de kennis  voor steden gaan innoveren.
Link: http://www.nhtv.nl/
Topics:CELTH
Trefwoorden: celth, stedelijk toerisme, cities in transition

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.