Hogere dichtheid en kwaliteit van faciliteiten gewenst in stedelijke gebieden
Eind maart organiseerde NHTV het congres ‘Cities in Transition’. De opleiding wil middels kennisdeling en -verbinding nieuwe creatieve oplossingen vinden voor toekomstige stedelijke ontwikkelingen. NHTV is vooral actief in toerisme, vrije tijd, hospitality, games, media, stedenbouw en verkeer en wil die disciplines inzetten voor de steden van de toekomst. Een keur aan internationale sprekers vulde het plenaire gedeelte van de eerste dag van het congres dat door zo’n 200 experts uit binnen en buitenland werd bezocht. De tweede dag splitste het gezelschap op in diverse parallelsessies. In dit artikel de highlights van de sessie Metropolitan Placemaking.
Als gevolg van de voortdurende 'mobiliseren' van de wereldbevolking zijn zowel stedelijke gebieden als grootschalige recreatieve en toeristische bestemmingen zichzelf verder en breder aan het positioneren in de markt. Daarbij worden stedelijke gebieden en bestemmingen steeds afhankelijker van elkaar. Om zich sterker in de globaliserende markt te zetten, naast kleinschalige creatieve milieus, moeten stedelijke gebieden een hogere dichtheid en kwaliteit van faciliteiten kunnen realiseren. De infrastructuur moet hierop afgestemd worden.
Daarvoor is een betere afstemming en samenwerking essentieel, waarbij zowel overheden als bedrijven in plaats van elkaar te beconcurreren meer strategisch te kijken naar de samen te bereiken markt, zowel voor bewoners, bezoekers als bedrijven.
Een uitgelezen scale aan sprekers vanuit de markt brachten verschillende voorbeelden in. Prof. Hans Mommaas modereerde de sessie en legde helder de verbanden tussen spelers en doelstellingen in een groter verband. Aan het woord kwamen naast onderzoekers van NHTV en de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Marne-la-Vallée: Rob van Aerschot, senior beleidsmedewerker/ Park 21, Haarlemmermeer; Marjan Schrama, manager Tourism & Conferences Amsterdam Metropolitan region; Henk Groenen, Europapark Benelux; Peter Bertholet en Thierry Goossens, Parkstad Limburg; Ryan Palmen, burgemeester Hilvarenbeek; Bas Kapitein, programma manager regio Hart van Brabant.
In de verschillende presentaties kwamen bijzondere initiatieven en zeer nuttige oplossingen naar voren, die de deelnemers inspireerden en zeer bruikbaar zijn op andere plekken. Het voorbeeld van Amsterdam liet de aanpak van een conceptueel model naar werkelijkheid zien. Zo kwam bij Parkstad Limburg duidelijk naar voren dat toerisme en bezoekersstromen ook een aanjager van ontwikkeling en investeringen kunnen zijn. Daarbij ging de discussie ook over werkelijk implementeerbare oplossingen en conceptuele modellen. Een belangrijk verschil wat nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Bij Midpoint Brabant werd helder wat de overheidsmogelijkheden zijn in het kader van een ‘gemeenschappelijke regeling’ formule. Na het volgen van al deze presentaties is wel duidelijk dat als alles doorgaat er sprake is concurrentie tussen regio’s en – als men niet alert is - van een forse overcapaciteit en dubbeling. Ook bovenregionale afstemming blijft belangrijk. Vugts (Efteling en NHTV) benadrukte vanuit de zaal de lijn lokaal – regionaal – nationaal niet uit het oog te verliezen. Werk aan de winkel dus.