Met een spelmethodiek bevolking bij complexe problemen betrekken
Verslag van workshop slow and smart cities
In de workshop Slow and Smart Cities werd aan de hand van presentaties en discussies inzicht gegeven in problemen en oplossingen op infrastructureel en intermenselijk gebied. De complexiteit van de urbane samenleving was daarbij uitgangspunt, waarbij visies en meer concrete oplossingen werden besproken.
In deze sessie kwamen diverse lectoren vanuit NHTV aan het woord en een markant ondernemer. Vanuit verschillende kanten werden aspecten die in de complexiteit van de stad spelen benaderd, waarbij duurzaamheid en leefbaarheid een rol speelden. Ook co-creatie werd in voorbeeld en praktijk behandeld. dat laatste doordat in deze interactieve workshop de deelnemers ook met elkaar rond onderwerpen gingen brainstormen. Ineke Spapé nam de deelnemers mee naar de nieuwe locatie voor NHTV om haar aanpak te kunnen ervaren.
Uitgelicht: Ekin Tam – directeur/eigenaar van Play the City
Ekim Tan, een jonge onderneemster uit Amsterdam, presenteerde de aanwezigen een nieuwe manier om partijen bij complexe discussies makkelijker en beter op een lijn te krijgen. Een spelmethodiek is daarbij leidend. Met name het betrekken van de bevolking wordt vaak vergeten, aldus Tan. De spelmethodiek maakt het mogelijk de complexiteit te simplificeren en tegelijkertijd er meer mensen bij te betrekken. De analyse van de stakeholders maakt het aangeven van de visie en de kaders van het spel mogelijk. Deze vorm van ‘serious gaming’ behelst een innovatieve aanpak, die door een aantal discussies gelijktijdig te voeren een procesversnelling teweeg brengt. Tan licht dit toe aan de hand van een voorbeeld in Kaapstad. Voorwaarde is wel dat er de wil is om mee te doen. Die basis moet er zijn, anders komt er geen dialoog in het spel op gang. Zo bleek het in Istanboel door cultuurverschillen en controverses niet mogelijk deze methodiek toe te passen.