Geplaatst op: 21-04-2015
Auteur: Marc Gerlings

Parkeergeld bij Nederlandse vliegvelden stabiel

Verbetering relatieve concurrentiepositie Nederlandse vliegvelden

Parkeergeld bij Nederlandse vliegvelden stabiel

De parkeertarieven op Nederlandse vliegvelden zijn niet gestegen in de afgelopen twee en een half jaar, in tegenstelling tot de prijzen op Belgische en Duitse luchthavens.

De gemiddelde prijs voor 3 dagen parkeren op een vliegveld in Nederland is nu zelfs lager dan in de herfst van 2012. Door deze daling en de prijsstijgingen in buurlanden België en Duitsland is Nederland nu het goedkoopst voor een weekend parkeren. Dit blijkt uit het Lenterapport 2015 ‘Parkeren op het vliegveld’v an de onafhankelijke reiswebsite Vliegveldinfo.nl.

Voor een weekend parkeren op een vliegveld in Nederland betalen reizigers gemiddeld 35,70 euro. Dit is 12% goedkoper dan tweeënhalf jaar geleden. In België werd 3 dagen parkeren bij een vliegveld 6% duurder. De prijzen in Duitsland stegen met maar liefst 18%. Is Nederland nu het goedkoopst? Ja, en nee. Wel voor een weekend, maarvoor een week blijven Duitse vliegvelden het goedkoopst.


Nederlandse luchthavens ondervinden concurrentie

Vliegvelden in Nederland houden de markt goed in de gaten. De luchthavens voerden geen prijsverhoging door ten opzichte van de herfst van 2012 (AMS, MST, RTM) of verlaagden de tarieven weer na een eerdere verhoging (EIN, GRQ). Vliegvelden ondervinden meer dan ooit concurrentie van parkeerbedrijven, OV en taxi aanbieders. Consumenten vergelijken tegenwoordig bijna alle reisproducten. Ook het vervoer van en naar vliegvelden, waar parkeren onderdeel van uitmaakt.

"Vliegvelden weten dit en spelen hierop in”, aldus Guus Wantia, oprichter van Vliegveldinfo.nl. "In de afgelopen jaren zijn Nederlandse vliegvelden met nieuwe parkeerproducten gekomen, waarbij het online reserveren van een parkeerplek centraal staat. De goedkoopste parkeerplekken, zoals Smart Parking op Schiphol of Budget Parking op Eindhoven, zijn zelfs uitsluitend online te boeken. Er is nog een voorwaarde: reizigers moeten er vroeg bij zijn, want het aantal plaatsen is beperkt”.


België is en blijft duur

Net als in de herfst van 2012 zijn de parkeerkosten het hoogst in België. Alle vliegvelden, met uitzondering van Oostende Brugge Airport, zijn relatief duur. Met name BRU en CRL hanteren hoge prijzen. Alleen Zaventem (Discount Parking) en Charerloi (P3 Low Cost) bieden de mogelijkheid om na een online reservering goedkoper te parkeren. In vergelijking tot tweeëneenhalf jaar geleden zijn de prijzen in België licht gestegen. De grootste stijging is voorLuik Airport, waar een week parkeren een derde duurder is geworden.


Parkeren in Duitsland wordt duurder

In Duitsland is het beeld heel anders dan in Nederland. Met uitzondering van Düsseldorf Airport en Münster Osnabrück Airport zijn de parkeerkosten in Duitsland flink gestegen. Zo is 3 dagen parkeren op Bremen Airport nu 27% duurder dan tweeënhalf jaar geleden. Op Keulen Bonn Airport bedraagt de stijging 38%. De prijs voor een week parkeren op Keulen Bonn Airport is zelfs met 51% verhoogd (van 39 euro naar 59 euro). Toch is een week lang parkeren op het vliegveld nog altijd het goedkoopst in Duitsland.


Lenterapport 2015 ‘Parkeren op het vliegveld’

In het Lenterapport 2015 ‘Parkeren op het vliegveld’ vergelijkt Vliegveldinfo.nl de parkeertarieven van vijf Nederlandse, vier Belgische en zes Duitse luchthavens door te kijken naar de kosten van een parkeerplek voor een periode van drie dagen en een week. Om tot een goede vergelijking te komen heeft Vliegveldinfo.nl de inrijtarieven van de goedkoopste parkeermogelijkheden van ieder vliegveld met elkaar vergeleken (stand: vrijdag 17 april 2015).

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
16/01/25
Gelderland trekt bijna 5 miljoen verblijfgasten in 2024
Stijging van 5,4% van gasten die minstens één macht in Gelderland verbleven. Het dagtoerisme groeide 13% bij attracties.
16/01/25
Apollo Reizen verlengt sponsoring van de NN Marathon Rotterdam
De touroperator Apollo Reizen blijft officieel sponsor van de NN Marathon Rotterdam en gaat op de Marathon Sport Expo in gesprek met de deelnemers.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Witte fiets Veluwe aan Zee weer terug
De beeldbepalende witte fiets is weer teruggeplaatst bij Leisurelands locatie Veluwe aan zee. De fie...