Hotels mogen lagere prijs dan bij Booking.com aanbieden
Lagere prijs op eigen site mag dan weer niet

Booking.com gaat hoteliers toestaan om op andere platforms kamers voor lagere prijzen aan te bieden. Hiermee worden volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de mededingingsrisico’s weggenomen die samenhangen met de laagste prijsgarantie die Booking.com oplegde, terwijl de voordelen voor consumenten in stand blijven. KHN is niet zo blij met het besluit want hotels mogen op de eigen site kamers niet goedkoper aanbieden, wel aan de balie of aan de telefoon.
Booking.com heeft met de mededingingsautoriteiten in Frankrijk, Italië en Zweden afspraken gemaakt en zal die ook in Nederland invoeren. ACM was actief betrokken bij het zoeken naar een goede oplossing in de zaken in Frankrijk, Italië en Zweden en de gecoördineerde Europese aanpak. ACM heeft afgezien van een eigen onderzoek in de verwachting dat deze Europese aanpak zou leiden tot het wegnemen van eventuele risico’s op de Nederlandse markt. Dit leidt volgens ACM tot meer mogelijkheden voor hoteliers om te variëren in hun aanbod op de verschillende boekingssites. Voor consumenten betekent dit meer keuzemogelijkheden. Ook zal de concurrentie tussen de verschillende hotelboekingssites naar verwachting toenemen.
Afspraken gelden ook voor Nederlandse markt
Booking.com zal de toezeggingen ook in Nederland invoeren. Dat houdt onder meer in dat hotels de mogelijkheid hebben om op verschillende verkoopkanalen (bijvoorbeeld op andere platforms dan Booking.com of voor klanten aan de balie) andere prijzen te hanteren dan op Booking.com. En hier wringt nu net de schoen voor KHN. Het wordt hotels zelf nog steeds niet toegestaan om lagere prijzen op hun eigen site dan Booking.com aan te bieden. Daarom is KHN verbaasd over dit besluit.
Toon Naber, voorzitter KHN: "Het lijkt alsof de mededingingsautoriteiten in Frankrijk, Zweden en Italië door de knieën zijn gegaan voor de grootste reserveringssite van Europa. Wat ons betreft is dit onbegrijpelijk. Want het voorstel dat boekingsgigant Booking.com heeft gedaan richting de mededingsautoriteiten klinkt sympathiek, maar de consument wordt er niet veel beter van. En de hoteliers worden nog steeds gebonden aan de contracten die aan hen worden opgelegd.”
KHN wil dat ACM niet akkoord gaat
KHN vindt dat de consument en hoteliers maximale vrijheid moeten hebben om samen tot gewenste afspraken te komen. "Niet voor niets werd Booking.com in Duitsland pas geleden al volgens het Europese recht veroordeeld door de Duitse mededing autoriteit. Wij roepen onze Autoriteit Consument en Markt op de Duitse uitspraak te bestuderen en niet akkoord te gaan met een voorstel dat de boekingsgigant in andere landen geaccepteerd heeft gekregen", aldus KHN Toon Naber. "Het is schadelijk is voor de concurrentie, de gebruikers en de hotellerie."
Nog steeds geen lagere prijzen op eigen site
Met deze toezeggingen geeft Booking.com hotels toestemming om op andere boekingssites lagere prijzen aan te bieden. Ook kunnen de hotels lagere prijzen aanbieden in gesloten gebruikersgroepen, offline zoals bij de walk in’s en bij telefonische boekingen. Op deze manier blijft het voor de hotels, op het inmiddels belangrijkste oriëntatie- en boekingskanaal voor de consument, onmogelijk om te concurreren via hun eigen website.
Geen lagere ranking
Booking.com heeft toegezegd hotels niet te bestraffen met een lagere ranking als ze op andere sites lagere prijzen aanbieden, in ieder geval niet direct. In de praktijk is deze toezegging volgens KHN nauwelijks te controleren of te weerleggen, omdat in het rankingmodel van Booking.com ook wordt gekeken naar de conversie van zoekopdrachten naar boekingen; lagere conversie door hogere prijzen werken dan weer in het nadeel van de hotels omdat hun ranking lager wordt op Booking.com.