Terugval vakantiegeld van invloed op toeristische sector?
![Terugval vakantiegeld van invloed op toeristische sector?](images/20150507_113429.jpg)
De daling is een gemiddelde, sommige sectoren worden niet getroffen zoals de bouw. De daling wordt veroorzaakt doordat heffingskortingen langzaam worden afgebouwd.
De maandelijkse loonstrook geeft ook voor de werknemers met een loon van meer dan 20.000 euro - modaal inkomen in Nederland is 35.500 euro - geen volledig beeld weer. Juist de heffingskortingen, en dan met name de afbouw daarvan bij een hoger loon, verstoren het beeld. Vanaf 2015 wordt ook bij bijzondere beloningen namelijk rekening gehouden met de afbouw van de heffingskortingen.
"Dit moet voorkomen dat je na afloop van het jaar nog een bedrag moet bijbetalen of minder terug krijgt,” zegt Dik van Leeuwerden manager van het Kenniscentrum Wet- & Regelgeving bij ADP. "Maar het betekent wel dat de werknemers die het betreffen, netto minder overhouden van bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld.”
Modaal min 59 euro
Iemand met een modaal inkomen houdt zo’n 59 euro minder over van het vakantiegeld dan het jaar daarvoor. De netto vooruitgang op jaarbasis van 148 euro wordt dus getemperd met deze 59 euro.
Anderhalf keer modaal min 242 euro
Een werknemer met anderhalf keer een modaal inkomen houdt netto zelfs 242 euro minder over van de vakantietoeslag. Deze inkomensgroep heeft namelijk te maken met zowel de afbouw van de algemene heffingskorting van 2,32% als met de afbouw van de arbeidskorting van 4%. Hierdoor wordt er geen 42%, maar 48,32% belasting ingehouden op bijzondere beloningen.
ADP doet geen uitspraak over de invloed van de daling op daadwerkelijk vakantiegedrag en bestedingen.
Topics:Dagrecreatie, Leisure, Onderzoek, Toerisme, Vakanties
Trefwoorden: vakantie, vakantiegeld, bestedingen, vakantieuitgaven