Amsterdam Marketing in verzet tegen bezuiniging

Amsterdam Marketing maakt zich grote zorgen om de aangekondigde bezuinigingen die de gemeente Amsterdam wil doorvoeren. Die raken de marketingorganisatie ook die 12% moet inleveren op de bijdrage van de gemeente. "Het college kiest hiermee voor een bezuiniging die op termijn alleen maar tot minder inkomsten leidt. In onze ogen een onverstandige bezuiniging en wij willen u graag laten weten waarom wij dit vinden”, schrijft de organisatie aan de gemeenteraad.
Amsterdam Marketing stelt in de brief dat het begrijpt dat de stad moet bezuinigen maar betoogt dat een bijdrage aan Amsterdam Marketing zichzelf op termijn ruimschoots terugverdiend. "Minder investeren betekent heel even minder uitgeven maar op langere termijn ook minder inkomsten.”
Gemeente geeft verkeerd signaal naar bedrijfsleven
De organisatie is bang dat de gemeente met de bezuiniging een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven afgeeft: "Amsterdam Marketing is een publiek-private stichting en bundelt de krachten: ruim 1.100 partners zijn bereid zich (financieel) in te spannen om Amsterdam op de kaart te zetten en te houden als stad om te wonen, werken en recreëren. Zo bezien zorgt AM voor een vliegwieleffect. Maar als de gemeente een terugtrekkende beweging maakt, is dat vliegwiel niet of minder effectief: andere overheden, steden en bedrijven kunnen zich (deels) afkeren. Want als de gemeente er niet in gelooft en meewerkt, waarom zouden private ondernemingen dan extra hun best doen?”, schrijft de organisatie. "Daarnaast slaagt AM erin om de consument mee te laten betalen aan de citymarketing van de metropool Amsterdam. Anders gezegd: de verdeling van nog geen 25% subsidie door Amsterdam en ruim 75% door partners en consumenten is uitermate gunstig voor de gemeente. Feitelijk betaalt zij slechts een beperkt deel van de citymarketing waarvoor de doelen 100% gemeentelijk zijn bepaald.”
Aantrekkelijke metropoolregio
Amsterdam Marketing ziet voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd om te komen tot een aantrekkelijke metropoolregio voor zowel bewoners, bezoekers als bedrijven. Het creëren van een balans die leidt tot meer inkomsten, meer banen en culturele diversiteit wat weer leidt tot tevredenheid bij en verhoogd welzijn van bewoners én bijdraagt aan sociale cohesie is daarbij belangrijk.
Organisatie eist zekerheid
Het stoort Amsterdam Marketing verder dat het bij de fusie in 2013 al met minder geld is gestart dan de drie separate stichtingen: "We zijn financieel gezond en bouwen, als jonge organisatie, aan onze nieuwe rol op basis van meerjarige financiële afspraken zoals die met de Gemeente Amsterdam zijn gemaakt tot en met 2017. De Gemeente komt deze afspraak niet na. Het betekent dat wij niet meer al onze activiteiten voor bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen continueren en doelen moeten worden bijgesteld.”
In zeven punten wil Amsterdam Marketing de gemeenteraadsleden overtuigen niet op het budget te bezuinigen.
- We zorgen voor banen en inkomsten
- We zijn er voor cultuurparticipatie van bewoners van Amsterdam
- We zijn er voor bewonersbetrokkenheid
- We zijn er voor bedrijven
- We werken aan een prettige, bereikbare en schonere stad
- We financieren een publieke opdracht met vooral privaat geld
- We hebben wel de toegezegde zekerheid nodig