Geplaatst op: 22-06-2015
Auteur: Hans Dominicus
CELTH

Brede discussie voor de Nationale Wetenschapsagenda gaat voortvarend verder

Democratische weg naar een breed gedragen onderzoeksagenda

Brede discussie voor de Nationale Wetenschapsagenda gaat voortvarend verder
Op dit moment loopt een brede discussie om te komen tot een Nationale Wetenschapsagenda voor de komende 10 jaar voor Nederland. Dit actiekader moet sturing geven aan wetenschappelijke, ongebonden onderzoek en toegepaste onderzoek, dat de Rijksoverheid wil stimuleren en voor een deel ook geënt is op de economische zwaartepunten voor de Nederland.

De achtergrond is dat het kabinet de toppositie van de Nederlandse wetenschap verder wil versterken. Het kabinet wil middelen en energie gerichter gaan inzetten, met oog voor wetenschappelijke sterktes, maatschappelijke vraagstukken en economische kansen, een koers die ook al is ingezet met o.a. het topsectorenbeleid ("innovatie en verdienkracht”). Nieuw is dat uitdrukkelijk toegepast onderzoek (door o.a. Centres of Expertise) uitdrukkelijk valt onder deze agenda. De onderzoeksagenda wordt opgebouwd vanuit drie perspectieven: vragen die het meest relevant zijn voor de wetenschap zelf (Science for Science), voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken (Science for Society) en voor het benutten van economische kansen (Science for Competitiveness). Doel is universiteiten en hogescholen, bedrijfsleven en de maatschappij sterker aan elkaar te koppelen. Samenwerken en kenniscirculatie worden als essentieel gezien.

CELTH organiseerde eind april voor de bij toerisme, leisure en hospitality betrokken hogescholen in Nederland een discussie om de belangrijkste onderzoeksvragen op dat terrein samen met de industrie te formuleren. Deze vragen oogsten veel waardering door de bede maatschappelijke focus en onderbouwing.


In totaal werden door opleidingen, de industrie en individuen 11.700 vragen ingediend (40% vanuit groepen (zoals die door CELTH is gevormd), 60 % vanuit individuen). Een team olv Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf is binnen NWO aan de slag met het terugbrengen van deze vragen in concrete onderzoeksthema’s. Daartoe werden drie conferenties gehouden in Den Haag met wetenschap en bedrijfsleven.


De vragen van de TL&H sector vielen, begrijpelijkerwijs voornamelijk onder science for competitiveness. De inleiders van deze conferentie, minister Kamp, voorzitter MKB Nederland en de voorzitters van de NWA, benadrukten de noodzaak voor innovatie in het MKB, waar Nederland achterblijft in de wereld: 12% werkt met universiteiten samen, tegen 36% in de rest van de wereld.


De vraag is natuurlijk wel of MKB bedrijven zich willen verbinden aan ongebonden onderzoek. Dat onderzoek moet, voortkomend uit nieuwsgierigheid en fundamenteel onderzoek of toegepast onderzoek uiteindelijk leiden tot spectaculaire innovaties via bedrijfsleven voor de eindgebruikers in de markt. Die keten moet sterker in beeld komen.


In de groepsgewijze discussies, waarin de vragen werden gewogen en geclusterd door de aanwezigen, bleek dat toerisme, leisure & hospitality als sector nog (te) weinig in beeld is. De vragen die eerder waren ingediend waren slechts deels herkenbaar in de 248 vragen uit de 11.700 die werden beoordeeld. Lering die daaruit getrokken kan worden is dat onze sector zich met en middels alle betrokkenen consistenter, eensgezinder, eenduidiger en luider zal moeten laten horen in de maatschappelijke en andere discussies, om ooit als topsector te kunnen worden gezien.


Een paar aandachtsgebieden bleven echter duidelijk overeind: Healthy Ageing (lees gezond blijven leven en werken), inclusief de ondersteunende rol van leisure en entertainment hierbij, Smart Cities en hoe metropolen goed kunnen functioneren (inclusief capaciteitsbeheersing en sociaal-maatschappelijke balans) en waar verdienen we op termijn ons brood mee en de concurrentiekracht van de Nederlandse economie behouden (effecten sharing op gastvrijheidsindustrie en nieuw verdienmodel), terwijl andere vragen als de relatie met arbeidsmigratie, de mentale effecten van gastvrijheid op het individu alleen geïntegreerd in andere (topsector) thema’s werden besproken en vastgelegd.


Thom de Graaf en Kan en Alexander Lundqvist (Topsector HTSM) gaven bij de afsluiting aan dat het van groot belang is dat de sectoren zich herkennen in maar ook geïnspireerd worden door de wetenschapsagenda. Immers, dat is een randvoorwaarde voor draagvlak en gezamenlijke financiering. De komende maanden wordt de discussie op het web in blog-vorm voortgezet (zie www.wetenschapsagenda.nl ), om uiteindelijk in september in een white paper te worden gevat. U allen bent dus aan zet om deel te nemen aan de discussie. Laat die kans niet voorbij gaan!

Trefwoorden: onderzoek, celth, wetenschapsagenda

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.