Tweede Kamer stemt in met Omgevingswet

De Omgevingswet
brengt de voorgaande 35 wetten terug tot 1. Dit betekent veel voor leisure en
de fysieke inrichting. De wet biedt meer mogelijkheden tot ontwikkelen en
experimenteren.
De Tweede Kamer heeft woensdag 1 juli met een ruime meerderheid ingestemd met
de Omgevingswet. De wet die een streep zet door complexe, langdurige en
versnipperde regelgeving. Minder regels, meer kwaliteit voor de leefomgeving,
een grotere keuzevrijheid voor ondernemers en kortere procedures.
Wat levert de Omgevingswet de
Nederlander concreet op?
1) Van 26 wetten naar 1 wet
2) We brengen 5000 wetsartikelen terug naar 350 wetsartikelen
3) We brengen 120 ministeriële regelingen teruggebracht naar 10
4) We brengen 120 algemene maatregelen van bestuur terug naar 4
5) We hebben één wet voor de hele leefomgeving
6) De wet maakt het mogelijk om lokale vraagstukken ook lokaal op te lossen
7) Van meerdere bestemmingsplannen naar slechts één omgevingsplan
Tijdelijk wijzigen bestemmingsplan
Dankzij de Omgevingswet wordt het eenvoudiger om een bestemmingsplan tijdelijk te wijzigen. De procedure voor bijvoorbeeld het tijdelijk verplaatsen van winkels gedurende een verbouwing duurde voorheen 26 weken. Dat biedt weinig flexibiliteit. Zo’n bestemmingsplanwijziging moet straks in 8 weken afgerond kunnen zijn.
Vergunningvrij bouwen
Tevens kunnen bewoners en bedrijven kunnen eenvoudiger aan- of uitbouwen en bijgebouwen plaatsen of andere kleine bouwwerken aan de achterkant van een woning of ander hoofdgebouw neerzetten. Het vergunningvrij vergroten van het hoofdgebouw wordt bijvoorbeeld uitgebreid van 2,5 naar 4 meter en het wordt toegestaan om in het achtererf bij een woning een woongelegenheid voor mantelzorg te plaatsen.
Maatwerk
De Omgevingswet houdt straks rekening met regionale verschillen, zoals stedelijke groei en bevolkingskrimp. Ook maakt de wet het mogelijk om beter in te spelen op actuele ontwikkelingen, zoals het aanpakken van leegstand. In landelijke gebieden zal de nationale norm voor geluid vaak als niet streng genoeg worden ervaren. Terwijl een wat hogere belasting in het centrum van een grote stad geen enkel probleem behoeft te zijn.
Participatie
Door vroegtijdige participatie ontstaan niet alleen de beste plannen maar daarmee ontstaat ook draagvlak. Partijen worden niet overvallen, maar voelen zich betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. En zullen dan niet in een laat stadium dwars gaan liggen, met vertragingen als gevolg. Investeren aan de voorkant verdient zich terug. Hoe goede participatie wordt geregeld, verschilt per geval en vraagt om maatwerk.
Experimenteren wordt mogelijk
De omgevingswet maakt het straks mogelijk om meer te experimenteren. Het kan dat nieuwe technische ontwikkelingen op de grenzen van de regelgeving stuiten. In dat geval biedt de experimenteerbepaling uitkomst. Deze bepaling geeft vernieuwingen een kans door eerst te onderzoeken of ze een verbetering zijn. Positieve ervaringen met het experiment kunnen leiden tot aanpassing van de regelgeving.