Geplaatst op: 31-07-2015
Auteur: Marc Gerlings

In Groningen een aardbeving voelen

In Groningen een aardbeving voelen

Het debat over gaswinning en aardbevingen houdt Groningen bezig. Hoe voelt een aardbeving? Dat kun je in deze stad een maand lang ervaren in het Earthquake Monument.

Vijfhonderd subtiel bewegende klokken laten iedereen ervaren wat er gebeurt als de grond onder je voeten trilt. Het Earthquake Monument is tussen 18 juli en 23 augustus 2015 te zien in de Der Aa-Kerk in Groningen.

Kunstenaar Henk Stallinga wilde op indringende wijze de beleving van een aardbeving voelbaar maken. Het resultaat is een enorm kunstwerk met meer dan 500 klokken. Zodra die gaan bewegen, lijkt de omgeving te deinen. Bezoekers raken gedesoriënteerd en ervaren op die manier iets van het gevoel dat je krijgt bij een beving.

Naar Japan
De Der Aa-Kerk in Groningen krijgt met het kunstwerk de wereldprimeur. Uiteindelijk is het werk van Studio Stallinga vanaf 2017 te zien in een groot museum in Japan. Daar krijgt de kunstenaar een grote tentoonstelling met zo'n twaalf werken.

Stallinga exposeert permanent in het Museum of Modern Art in New York, hetMuseum voor Moderne Kunst bij Kopenhagen; het Fonds National d’Art Contemporain in Parijs; het Stedelijk Museum in Amsterdam en in verscheidene internationale privécollecties.

De Der Aa-kerk heeft tussen 18 juli en 23 augustus meerdere installaties van Studio Stallinga in een expositie. Alle geluids- en lichtinstallaties van Stallinga werken in op de zintuigen en waarnemingen.
Trefwoorden: Groningen, aardbeving, kunst, attractie, leisure

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.