World Animal Protection voert druk op Thomas Cook op
Wereldwijd hebben tot
nu toe 63 reisorganisaties op verzoek van World Animal Protection toegezegd om
olifantenritten en –shows uit hun aanbod te schrappen. Onlangs ook 333TRAVEL.
Thomas Cook Group laat de oproepen aan zich voorbij gaan.
333TRAVEL, met meer dan 15.000 klanten per jaar Nederlands marktleider reizen
naar Thailand, heeft besloten om vanaf eind 2016 deze excursies niet meer aan
te bieden. Maar de grote internationale Thomas Cook Group negeert
contactpogingen van World Animal Protection (WAP).
"Het besluit van 333TRAVEL is genomen vanwege het feit dat wij als reisorganisatie zeer begaan zijn met de olifanten en overige dieren in het algemeen. Ieder mens en dier verdient het namelijk om in goede omstandigheden op te groeien en door het leven te gaan”, aldus directeur Frangken Tuhuma van de reisorganisatie.
333TRAVEL volgt hiermee het voorbeeld van onder meer TUI Nederland, FOX Verre Reizen van ANWB en De Jong Intra Vakanties. In België hebben Jetair en andere dochters van TUI België zeer onlangs gehoor gegeven aan de oproep van World Animal Protection om het verkopen en promoten van olifantenritten en –shows te beëindigen. Inmiddels zijn wereldwijd al 63 reisorganisaties van olifantenritten en –shows afgestapt.
Thomas Cook negeert contact WAP
Maar daarmee is het probleem helaas nog lang niet voorbij. In tal van landen blijft het mogelijk reizen te boeken die uitbuiting van olifanten als vermaak verkopen. Zo verkoopt de internationale Thomas Cook Group, met een jaarlijkse omzet van bijna 12 miljard dollar een belangrijke speler binnen de branche, die op haar website beweert dat ze "zeer betrokken is bij dierenwelzijn" nog steeds excursies naar een aantal locaties die dierenmishandeling promoten in Thailand, India en Zimbabwe. Het internationale hoofdkantoor van de reisorganisatie heeft de afgelopen twee maanden verschillende contactpogingen van World Animal Protection, met de vraag om haar olifantvriendelijke belofte te ondertekenen, genegeerd, meldt WAP.
In Nederland verkoopt Thomas Cook vakanties buiten Europa onder haar merknaam Neckermann enkel accommodaties en vluchten en om die reden dus ook geen excursies met olifantenritten en –shows. In België, Duitsland, de UK en andere landen behoren excursies met olifantenritten en –shows wel tot het reisaanbod.
Terwijl olifantenritten een populaire toeristische attractie vormen, veroorzaken die achter de schermen enorm lijden voor de dieren. Weggerukt bij hun moeders worden jonge olifanten geïsoleerd, uitgehongerd en geslagen net zo lang totdat hun wilskracht is gebroken. Dit traumatiserende proces staat ook wel bekend als ‘Phajaan’ (in het Engels ‘the crush’) en blijft de dieren levenslang bij. Pas dan kunnen olifanten, wilde dieren, verder worden getraind voor ritten en ander vermaak waarbij er direct contact is tussen de olifant en toeristen
Petitie
Volgens directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland komen steeds meer mensen in beweging tegen misbruik van olifanten. "Het is teleurstellend dat bedrijven als Thomas Cook Group, die dit wel degelijk kunnen weten, volharden in het aanbieden van dierenleed. Het is de hoogste tijd dat ze hun beleid veranderen, als het moet onder druk. Daarom roepen wij iedereen op om onze petitie op www.getoffmyback.nlte tekenen”, aldus Pascal de Smit.