Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 16-10-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Ondernemen in de natuur, kans of kansloos?

Ondernemen in de natuur, kans of kansloos?
Afgelopen vrijdag organiseerde de Groene Koepel ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan en de fusie van Stichting Natuurkampeerterreinen met Stichting Trekkershutten tot Stichting De Groene Koepel het congres Natuurlijk Ondernemen, de toekomst van uw recreatiebedrijf. De Groene Koepel, te gast in de natuur, ging in Fort Voordorp bij Utrecht samen met een keur aan sprekers en de aanwezigen op zoek naar de balans tussen mens, natuur en opbrengst.  In een serie artikelen op het NRIT Media Vrijetijdsplatform hebben we deze week verslag gedaan van het congres. Een overzicht van de artikelen:

Alleen de meest wendbare bedrijven zullen overleven - Keynote van Jan Rotmans op congres Natuurlijk Ondernemen

Helaas voor de aanwezige Natuurkampeerterreinondernemers had Rotmans zijn bijdrage toegespitst op vakantieparken en niet op Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Toch gaf zijn peptalk voor iedereen genoeg inspiratie om met innovatie en verandering aan de slag te gaan. Dat is volgens Rotmans hard nodig want de kans dat bedrijven die niet op de tijdgeest meebewegen overleven, is heel erg klein. Iedere ondernemer moet zichzelf bovendien de vraag stellen of hij of zij in deze tijd nog zou starten. Direct een prikkelende vraag van Rotmans bij de start van een gedreven betoog dat tot doel had mensen wakker te schudden.

Nationale Parken moeten internationaal topmerk worden  - EZ op zoek naar vijf parken met de potentie voor Nationaal Park van Wereldklasse
Janneke van Montfort, binnen het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk voor het programma Nationale Parken vertelde in de parallelsessie 'Kan verblijfsrecreatie in de natuur positief uitpakken voor de natuur' de stand van zaken rond het project om Nationale Parken van wereldklasse in Nederland te ontwikkelen.

Bijzondere publiek-private samenwerking bij Waterdunen - Hoe een droom werkelijkheid werd

Lies Dekker van de provincie Zeeland kwam het project Waterdunen in Zeeuws-Vlaanderen toelichten. Een project waar de provincie wegens lokale weerstand het voortouw nam, veiligheid, natuur en recreatie hand in hand gaan, Molecaten modulaire en herbruikbare recreatiewoningen bouwt en de regio een flinke impuls krijgt.

Hoe je met aandacht veel stakeholders dezelfde richting in kunt krijgen - Project Salmsteke aan de Lek komt langzaam maar zeker van de grond
Laurens Roose van LRAU Advies is al een paar jaar bezig met het project Salmsteke onderdeel van UiterWaardenRecreatie. Een bestaand recreatiegebied aan de Lek bij Lopik uit de jaren zeventig moet worden gerevitaliseerd waarbij het tevens mogelijk moet worden om in de rivier te zwemmen. Dat is nu vanwege de drukke scheepvaart levensgevaarlijk en niet toegestaan. Een tweede geul die in een oude rivierarm) wordt uitgegraven moet zwemmen in de rivier mogelijk maken. De vele stakeholders maken een dergelijk project niet makkelijk maar zeker niet onmogelijk. Laurens had daarvoor een bijzondere aanpak gekozen.

Kan nieuwe verblijfsrecreatie geld voor de natuur opleveren?
Nico Beun van het programma Natuur, Landschap en Ruimte van het InnovatieNetwerk kwam het concept Krugerpark.nl toelichten. Essentie van het concept Krugerpark.nl is dat gasten voor een overnachting op een unieke locatie in de natuur meer willen betalen en die meeropbrengst ten goede komt aan de natuur. Grote vraag binnen dit project was 'Kan natuurbeheer worden betaald uit de inkomsten uit verblijfsrecreatie'.

Conclusies parallelsessies
De organisatie had naast een aantrekkelijk plenair programma een indrukwekkend aantal sprekers  voor de parallelsessies weten te strikken. Die waren opgedeeld in vijf verschillende thema's rond de centrale vraag van het congres: 'Hoe ziet de (duurzame) verblijfsrecreatie er in de toekomst uit. Aan het eind van de dag deden de voorzitters verslag van de bevindingen.

A   Hoe kan ik economische en ecologische meerwaarde geven aan mijn locatie?
Kees Hogervorst

–    het begrip 'economie' moet worden vervangen door 'waarde'
–    maak de omgeving 'eetbaar' om zo het bewustzijn voor de omgeving te vergroten
–    creëer een identiteit van de omgeving en laat verhalen daarin een belangrijke rol spelen
–    zorg dat vakantiegangers zich de vakantie eigen maken en creëer zo een blijvende herinnering
–    leer van de omgeving

B    Hoe word ik als ondernemer verleid om te investeren in de natuur?
Arthur Helling

–    we zoeken de oplossing te veel in traditionele ontwikkelingen
–    we zijn veel te individualistisch bezig, werken nauwelijks samen met collega's of andere branches
–    we moeten op een andere manier naar de toekomst kijken
–    misschien moeten we als verblijfsrecreatie juist geld krijgen om de natuur te beheren in plaats van dat wij als branche worden uitgemolken

C    Hoe creëer je als ondernemer ruimte om te ondernemen?
Jan Klop

–    het werkelijke kapitaal van je onderneming is je klantenbestand, dat moet je veel meer inzetten
–    de cooperatieve gedachte moet veel meer worden ontwikkeld
–    overheid en bedrijfsleven moeten veel meer samen optrekken en de herinrichting van de openbare ruimte koppelen aan bedrijfsontwikkeling
–    breng het verhaal naar de menselijke maat

D    Kan verblijfsrecreatie in de natuur positief uitpakken voor de natuur?
Marien Borgstein

–    verblijfsrecreatie doet al veel aan herstel en beheer
–    er zijn afromingsmogelijkheden richting natuur, denk aan het idee Krugerpark.nl
–    daarvoor kunnen bijvoorbeeld Green Deals worden ingezet
–    Nationale Parken moeten hun eigen usp meer onder de aandacht brengen en meer focus op de binnenlandse markt brengen
–    moet je de overheidsbijdrage voor natuur wel ter discussie stellen?

E    Andere wijze van waardecreatie, wat kunnen we leren van andere sectoren?
Hans Hillebrand

–    erfgoed is daarbij heel erg belangrijk
–    desnoods ga je alleen samenwerken
–    innoveer continu, zorg wel dat het bij je past en vermijd kopieergedrag
–    met natuur kun je geld verdienen
–    onze Nationale Parken zijn top down aangewezen, ze moeten veel meer bottom-up worden

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, dagrecreatie, natuur, nieuwe verdienmodellen, natuurontwikkeling

CELTH



||| Nieuws |||

14/04/25
Hoofdkantoor Landal in Amsterdam geopend
Door de fusie van Landal GreenParks en Roompot verhuist een groot deel van de kantoormedewerkers van Zwolle, Den Haag, Uithoorn en Goes naar Amsterdam. Zo´n 300 medewerkers werken vanuit één internationaal hoofdkantoor aan de Wibautstraat en vormen een internationale hub voor kantoren en parken.
14/04/25
Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.
14/04/25
Exclusief voor leden
130 km per uur op drie snelwegen
Vanaf vandaag mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van drie Nederlandse...
14/04/25
Exclusief voor leden
Center Parcs opent eerste Scandinavische resort in Denemarken
Na dertien jaar van planning en voorbereiding opent Center Parcs op 20 juni 2025 haar allereerste vakantiepark in Scandinavië. et resort verwacht jaarlijks 450.000 overnachtingen en 25.000 dagbezoekers, wat een economische impuls zal geven aan de regio Nordals.
11/04/25
ANWB lobby tegen afschaffen accijnskorting
De betaalbaarheid van autorijden staat onder druk. Steeds meer mensen hebben moeite de stijgende kosten voor hun autogebruik te betalen. De auto is het meest gebruikte vervoermiddel naar vakantielocaties.
11/04/25
Exclusief voor leden
Kortgeding tegen plafond 478.000 vluchten van en naar Schiphol
Aanstaande maandag dient het kortgeding van KLM Groep, Delta Air Lines, Corendon, easyJet en TUI tegen de Nederlandse overheid om ervoor te zorgen dat Nederland verbonden blijft met de rest van de wereld via Schiphol. Met andere woorden, deze bedrijven willen het plafond van maximaal 478.000 vluchten van en naar Schiphol van tafel.
11/04/25
Exclusief voor leden
Meiden duiken in techniek KLM
KLM ontving op 10 april 30 meiden van basisschool de Regenboog Tochtwaard uit Alkmaar bij E&M (Engineering & Maintenance). KLM deed namelijk mee aan Girls’Day ‘25, een landelijk initiatief van VHTO waarbij verschillende bedrijven hun deuren openzetten om jonge meiden kennis te laten maken met techniek, bèta en IT.
10/04/25
Explore Breda Store trekt in eerste jaar 24.000 bezoekers en ziet online groei
De Explore Breda Store heeft in haar eerste jaar, sinds de opening op 12 april 2024, een succesvolle start doorgemaakt met 24.000 fysieke bezoekers uit meer dan 30 landen, 20% meer dan verwacht. Daarnaast kent ook de online aanwezigheid van Explore Breda een sterke groei.

||| Agenda |||

05/05/25 t/m 11-05-25
05/05/25 t/m 11-05-25: The Greater Bay Area Leisure Tour
Het Nederlandse J2Leisure organiseert samen met haar Chinese partner Glopen van 5 tot en met 11 mei ...
26/05/25
26/05/25 t/m 26-05-25: European Sustainable Tourism Mobility Forum 2025
De Breda University of Applied Sciences organiseert in samenwerking met het Ministerie van Infr...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...