RetailDeals voor vitale binnensteden
Minister
Kamp van Economische Zaken heeft afspraken gemaakt met 31 gemeenten
over het aantrekkelijk houden van winkelstraten en de toekomst van de
detailhandel. Deze afspraken zijn vastgelegd in de zogeheten
RetailDeals. Hierin beloven gemeenten dat ze hun winkelgebieden gaan
versterken in samenwerking met winkeliers, horeca,
vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners. Gezamenlijk
maken ze een visie en een concreet actieplan. Daarin benoemen ze op
welke plekken winkels kansrijk zijn en op welke plekken niet, om
leegstand te voorkomen.
"Ik complimenteer deze 31 gemeenten met hun durf om deze afspraken vast te leggen. Dat vraagt naast goede afstemming en een gedegen visie, soms ook het maken van moeilijke keuzes. Op die manier werken alle betrokkenen samen toe naar aantrekkelijke winkelgebieden die toekomstbestendig zijn. Waar de winkelier een goede boterham kan verdienen. En waar de consument graag tijd doorbrengt omdat hij er een combinatie van winkels, horeca en cultuur vindt." Minister Kamp van Economische Zaken |
Dertig procent overcapaciteit
Naar schatting kent Nederland 30 procent overcapaciteit aan vierkante meters winkel; 7,5 procent van de winkelpanden staat leeg. Tegelijk ondergaat de detailhandel structurele veranderingen. Consumenten stellen andere eisen; ze willen meer beleving en gemak. Consumenten kopen ook vaker online. Er is toenemende concurrentie uit het buitenland met bedrijven als Amazon.com en Alibaba.com. Het winkelend publiek verandert door een groeiend aantal eenpersoons huishoudens en vergrijzing. Dat vergt aanpassing, maar het biedt ook kansen.
Onderdeel van Retailagenda
Als antwoord hierop presenteerde minister Kamp op 17 maart de Retailagenda. De RetailDeals maken hier deel vanuit. Naast de 31 gemeenten die vandaag hebben getekend, zijn 40 andere gemeenten ook van plan een RetailDeal te sluiten. Minister Kamp: ‘Sommige gemeenten al aan de slag. In Nijkerk zijn een supermarkt en enkele woningen van plaats gewisseld omdat de supermarkt uit de loop lag. Er is geen vierkante meter winkel bijgekomen maar de bestaande ruimte is slimmer gebruikt. Een mooi voorbeeld van samenwerken en tot oplossingen komen.
Driejarige samenwerking
Om de voortgang van de Retailagenda te bewaken, blijven winkeliers, verhuurders, gemeenten en het ministerie van Economische Zaken de komende drie jaar samenwerken aan de uitvoering van de agenda. Ook is het platform www.onsretailland.nl gelanceerd, waar organisaties kennis en ervaringen uitwisselen.e gemeenten (en regio’s) die vandaag een RetailDeal tekenen zijn de eersten die zich officieel aansluiten bij de Retailagenda en zich inzetten voor Ons Retailland. De koplopende gemeenten zijn: Alkmaar, Beverwijk, Breda, Ede, Geldrop-Mierlo, Gouda, Groningen, Haaksbergen, Hardenberg, Helmond, Hoeksche Waard Regio, Hilversum, Leidse Regio, Lochem, Meppel, Nijkerk, Nijmegen, Noordwijk, Rijswijk, Roermond, ’s-Hertogenbosch, Sittard-Geleen, Steenwijk, Tilburg, Venray, Zaanstad en Zandvoort.
Topics:Retail
Trefwoorden: retail, winkelen, steden, winkelgebieden, leegstand