Het angstaanjagende en het positieve scenario van Food Toerisme
Aihr, Stenden en CELTH congres Guests on Earth #1
Met zijn actie door een Feyenoord sjaal over de
katheder te hangen krijgt futuroloog Dr. Ian Yeoman de lachers op zijn hand.
Hij blikt naar de toekomst over toerisme en voeding. Wie houdt er nu niet van
lekker eten. Dat gaat er in als koek. Het lijkt zo luchtig maar naast alle
positieve kanten aan Food Toerisme verschijnt ook een doemscenario.
Yeoman was de slotspreker bij de eerste dag van het tweedaagse congres Guests on earth van de Hotelacademie van hogeschool Stenden in Leeuwarden. Bijgestaan door Center of Expertise in Leisure Hospitality & Tourism kwam een fraaie dag vol toegepast onderzoek goed uit de verf. Verrassend veel internationale deelnemers, verleid door het netwerk van Stenden Academy international Hospitality Research, kwamen naar Leeuwarden. Yeoman week af. Hij presenteerde niet direct nieuw onderzoek maar zijn kijk op wat een van de grotere drijfveren in toerisme is; genieten van eten en drinken en daarvoor op reis gaan.
"Er is niet één toekomst,” leek Yeoman zijn eigen verhaal onderuit te halen. Vooruit, hij presenteerde twee grote scenario’s.
Trends sturen positieve scenario aan
Het ene scenario ziet er blinkend uit. Eten wordt meer en meer een vorm van cultuur en is een gewaardeerd onderdeel van de beleveniseconomie. Deze tak van toerisme noemt de futuroloog uniek omdat je er voor moet stoppen en omdat je het moet delen. Hij onderbouwt dit met trends dat consumenten in de Westerse wereld steeds grotere keukens aanschaffen en daar veel meer tijd in doorbrengen dan eerdere generaties. Rolverschuivend, de man staat steeds langer in de keuken. "Was de man vroeger gek op een nieuwe set speren, nu zijn dat de messen in de keuken.”
Tegelijkertijd is de opwaartse gang van onderwijs tot in de keuken en de eettafel zichtbaar. Mensen vragen meer van en over voeding. Luxe verandert van beeld en verschuift van het traditionele rijkdom en exclusief naar kwaliteit van leven en ontspanning. "We vieren meer, er is altijd wel een reden om wat te vieren”, besluit Yeoman zijn blik op de relatie tussen voeding en toerisme.
2050: Alles is op
Dan de naargeestige kant. Het lijkt bijna dark tourism. In 2050 zijn alle hulpbronnen op. De mensheid is zo groot in aantal dat er niet genoeg voedsel meer is. Overbevolking, geen energie. "Het is een heel realistisch scenario,” meldt de futuroloog met een vrijwel nuchtere stembuiging.
Als dat scenario doorzet dan willen mensen exclusief toegang krijgen tot echt voedsel. Dat gaat het om het eten en genieten van authentiek voedsel, niet iets dat wordt gemaakt om de mensen maar tevreden te houden. Dit kan dan onderdeel zijn van een duidelijk scheiding tussen mensen die wel en niet genoeg middelen en mogelijkheden hebben om aan echt goed voedsel te komen.
Voeding helpt mee aan fluïde staat
Hij besluit met een blik die op de nabije toekomst ligt en die ziet er wat lieflijker uit. Voedsel behoort al tot politiek kapitaal want veel processen in de economie hebben met voeding te maken. Food toerisme schept een bijna visionaire staat van zijn, een utopia. "Het is de drijfveer voor waarde en exclusiviteit en het gaat duidelijk om gemeenschap (communities).” Voeding en toerisme neemt een bijna fluïde identiteit aan, een beleveniseconomie waar de bereisde consument veel vernieuwing van verwacht. Een kleiner percentage is een echte foodie. Zij zijn totaal fan van voeding en doen daar alles voor.