Geplaatst op: 25-11-2015
Auteur: Marc Gerlings

Het angstaanjagende en het positieve scenario van Food Toerisme

Aihr, Stenden en CELTH congres Guests on Earth #1

Het angstaanjagende en het positieve scenario van Food Toerisme
Met zijn actie door een Feyenoord sjaal over de katheder te hangen krijgt futuroloog Dr. Ian Yeoman de lachers op zijn hand. Hij blikt naar de toekomst over toerisme en voeding. Wie houdt er nu niet van lekker eten. Dat gaat er in als koek. Het lijkt zo luchtig maar naast alle positieve kanten aan Food Toerisme verschijnt ook een doemscenario.

Yeoman was de slotspreker bij de eerste dag van het tweedaagse congres Guests on earth van de Hotelacademie van hogeschool Stenden in Leeuwarden. Bijgestaan door Center of Expertise in Leisure Hospitality & Tourism kwam een fraaie dag vol toegepast onderzoek goed uit de verf. Verrassend veel internationale deelnemers, verleid door het netwerk van Stenden Academy international Hospitality Research, kwamen naar Leeuwarden. Yeoman week af. Hij presenteerde niet direct nieuw onderzoek maar zijn kijk op wat een van de grotere drijfveren in toerisme is; genieten van eten en drinken en daarvoor op reis gaan.

"Er is niet één toekomst,” leek Yeoman zijn eigen verhaal onderuit te halen. Vooruit, hij presenteerde twee grote scenario’s.

Trends sturen positieve scenario aan
Het ene scenario ziet er blinkend uit. Eten wordt meer en meer een vorm van cultuur en is een gewaardeerd onderdeel van de beleveniseconomie. Deze tak van toerisme noemt de futuroloog uniek omdat je er voor moet stoppen en omdat je het moet delen. Hij onderbouwt dit met trends dat consumenten in de Westerse wereld steeds grotere keukens aanschaffen en daar veel meer tijd in doorbrengen dan eerdere generaties. Rolverschuivend, de man staat steeds langer in de keuken. "Was de man vroeger gek op een nieuwe set speren, nu zijn dat de messen in de keuken.”
Tegelijkertijd is de opwaartse gang van onderwijs tot in de keuken en de eettafel zichtbaar. Mensen vragen meer van en over voeding. Luxe verandert van beeld en verschuift van het traditionele rijkdom en exclusief naar kwaliteit van leven en ontspanning. "We vieren meer, er is altijd wel een reden om wat te vieren”, besluit Yeoman zijn blik op de relatie tussen voeding en toerisme.

2050: Alles is op
Dan de naargeestige kant. Het lijkt bijna dark tourism. In 2050 zijn alle hulpbronnen op. De mensheid is zo groot in aantal dat er niet genoeg voedsel meer is. Overbevolking, geen energie. "Het is een heel realistisch scenario,” meldt de futuroloog met een vrijwel nuchtere stembuiging.

Als dat scenario doorzet dan willen mensen exclusief toegang krijgen tot echt voedsel. Dat gaat het om het eten en genieten van authentiek voedsel, niet iets dat wordt gemaakt om de mensen maar tevreden te houden. Dit kan dan onderdeel zijn van een duidelijk scheiding tussen mensen die wel en niet genoeg middelen en mogelijkheden hebben om aan echt goed voedsel te komen.

Voeding helpt mee aan fluïde staat
Hij besluit met een blik die op de nabije toekomst ligt en die ziet er wat lieflijker uit. Voedsel behoort al tot politiek kapitaal want veel processen in de economie hebben met voeding te maken. Food toerisme schept een bijna visionaire staat van zijn, een utopia. "Het is de drijfveer voor waarde en exclusiviteit en het gaat duidelijk om gemeenschap (communities).” Voeding en toerisme neemt een bijna fluïde identiteit aan, een beleveniseconomie waar de bereisde consument veel vernieuwing van verwacht. Een kleiner percentage is een echte foodie. Zij zijn totaal fan van voeding en doen daar alles voor.

Trefwoorden: toerisme, food, eten, foodie, scenario, Yeoman

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.