Investering van 6,7 miljoen euro in molengebied Kinderdijk
Met dit geld worden onder andere bezoekersstromen in goede banen geleid, het behoud van het werelderfgoed gegarandeerd en de leefbaarheid van de omgeving gewaarborgd en waar mogelijk verbeterd.
Evenwichtige mix toeristen en bewoners
Naast de hierboven genoemde maatregelen worden ook maatregelen genomen op het gebied van visitors management. Deze tweeledige aanpak zorgt voor een evenwichtige mix van bezoekers en toeristen van buiten de regio en van bewoners en recreanten uit de directe omgeving. Hiertoe is een maatregelenpakket ontwikkeld gericht op het managen van (groeiend) toeristisch bezoek, het managen van de vraag en het beter leiden van verkeersstromen waarvan niet alleen het Werelderfgoed maar ook haar omgeving zal profiteren.
Vrijetijdseconomie
De investering en voorgenomen maatregelen sluiten aan bij de ontwikkeling van het beleid voor de vrijetijdseconomiesector in Alblasserdam. De plannen rond Haven-Zuid als transferium zijn daarbij een belangrijk onderdeel. Ook het vervoer over water, zoals onder andere met de Waterbus, is veelbelovend en wordt verder ontwikkeld. Wethouder Arjan Kraijo van toerisme van de gemeente Alblasserdam: "Met visitors management kunnen we de toekomstige stromen toeristen beter sturen. Bijvoorbeeld naar het terrein Haven-Zuid, dat daarmee meer en meer de transferiumfunctie kan gaan vervullen, zodat we verkeer van de dijk kunnen halen."
Regionaal fonds
Er wordt een fonds opgericht met als doelstelling de leefbaarheid en de landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van het gebied te bewaken. Dit fonds wordt gevuld met bijdragen uit de inkomsten van betalende bezoekers aan het molengebied. Zo worden de opbrengsten uit recreatie en toerisme en het cultureel erfgoed weer geherinvesteerd in de lokale en regionale economie. De gemeenten Molenwaard, Alblasserdam en het SWEK zullen dit fonds gezamenlijk beheren.