Aanslagen Parijs raken toerisme langdurig

De aanslagen van 13 november in Parijs hebben een serieuze impact op reizen en toerisme. Zo wordt het visumvrij reizen naar de VS ingeperkt, kosten de aanslagen Air France-KLM vijftig miljoen euro en groeit de Franse economie minder dan verwacht.
Inreizen VS lastiger
Op dit moment mogen inwoners uit 38 landen zonder visum de VS binnen. Jaarlijks maken 20 miljoen mensen gebruik van dit zogenaamde Visa Waiver Program. Omdat de aanslagplegers paspoorten hadden uit die landen heeft het Huis van Afgevaardigden ingestemd met een voorstel om die regeling aan te scherpen. Zo moeten mensen die de afgelopen jaren een bezoek hebben gebracht aan landen als Syrië of Irak alsnog een visum aanvragen, moeten de landen verplicht informatie over mogelijke terroristen te delen met de Amerikaanse autoriteiten en moeten ze biometrische paspoorten gaan uitgeven.
Minder belangstelling voor Parijs
Air France-KLM merkte in november al direct het effect van de aanslagen op de boekingen. De luchtvaartmaatschappij schat het omzetverlies in november op 50 miljoen euro. Vooral Japanners en in mindere mate reizigers uit Noord-Amerika mijden Parijs. Het bedrijf denkt nog zeker drie tot zes maanden last te hebben van afnemende belangstelling voor Parijs. Hoewel de boekingen weer wat aantrekken, kan de achterstand niet meer worden ingelopen. Vooral de eerste dagen na de aanslagen zag de luchtvaartmaatschappij 'een fors lagere boekingenstroom'. Het Franse hotelconcern Accor verwacht een negatieve economische nasleep van de aanslagen van twee tot vier maanden. Ook in Parijs zijn de gevolgen nog steeds merkbaar. Restaurants en hotels draaien minder omzet en mensen nemen eerder een taxi of gebruiken de eigen auto.
Franse economie groeit trager
De Franse economie zal in het vierde
kwartaal van dit jaar waarschijnlijk een iets zwakkere groei laten
zien dan eerder gedacht, door de impact van de terreuraanslagen in
Parijs vorige maand. De groei komt naar verwachting uit op 0,3
procent, terwijl eerder op 0,4 procent werd gerekend.
Belgen laten Midden-Oosten links liggen
De recente terreurdreiging heeft ook een invloed op reisvoorkeuren van Belgen. Dat blijkt althans uit cijfers van reisvergelijkingssite Vakantiedeals.be. Zo zijn vooral ‘westerse’ en verre exotische bestemmingen momenteel erg in trek voor de komende wintermaanden, met naast de Canarische Eilanden vooral Kaapverdië als de nieuwe place to be. Verder doen ook Cuba, Dominicaanse Republiek en Florida het opvallend goed. En dit ten koste van traditionele winterzonbestemmingen als Egypte, Turkije en Tunesië. Enkel Dubai weet zich als niet-westerse bestemming nog enigszins te handhaven. Of deze trend zich ook zal doorzetten voor het komende zomerseizoen is nog te vroeg om te zeggen.