Natuurmonumenten verzamelt 60.000 handtekeningen tegen kustbebouwing
Natuurmonumenten heeft met de actie Bescherm de kust! ruim 60.000 handtekeningen verzameld
tegen de kabinetsplannen om bouwen aan de kust te versoepelen. Op 19 januari
biedt Natuurmonumenten samen met de andere natuurorganisaties de Tweede Kamer
een petitie aan. De natuurbeschermingsorganisaties maken zich vooral zorgen over het verdwijnen van een overkoepelende visie op het totale kustlandschap en een wildgroei aan bouwplannen en de consequenties voor het open, ongerepte landschap en de daarmee gepaarde natuur.
De actie is een reactie op de plannen van het Rijk om als de veiligheid van de waterkering niet in het geding is
en er geen belemmeringen ontstaan voor het onderhoud van de kust, er meer
ruimte komt voor (bouw)activiteiten.
Economisch sterke kust
Door meer ruimte te bieden aan initiatieven in het kustgebied wil het Rijk een veilige, aantrekkelijke en economisch sterke kust realiseren. Daartoe komt het algemeen geldende verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied te vervallen. Het gaat om het geheel van zee, strand, zeedijken, dammen en het duingebied.
Decentralisatie ruimtelijke ordening
De wijziging vloeit voort uit de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR, 2012) en de Nationale Visie Kust (2013). Het kabinet streeft naar decentralisatie van de ruimtelijke ordening; in de nieuwe situatie gaat het Rijk langs de kust alleen nog over de bescherming van het achterland tegen overstromingen. Provincies en gemeenten gaan over de ruimtelijke kwaliteit. De voorwaarden van het Rijk over waterveiligheid waarmee provincies en gemeenten in hun bestemmingsplannen rekening moeten houden, zijn vastgelegd in het herziene Besluit algemene regels ruimtelijke ordening.
Kansen voor toerisme
Mits het verstuiven van zand op het strand en in de duinen niet wordt gehinderd, betekent dit onder meer dat strandpaviljoens het hele jaar kunnen blijven staan. Nu nog worden veel strandtenten in het najaar afgebroken en in het voorjaar weer opgebouwd. Daarnaast worden achter de duinen die als waterkering dienen, geen eisen meer gesteld vanuit waterveiligheid. Ook daar is dus meer bebouwing mogelijk.
Angst dat unieke karakter Nederlandse kust verdwijnt
Natuurmonumenten vreest dat het unieke karakter van de Nederlandse kust verdwijnt. ",Als we de kust nu kapot maken, zijn we het voor altijd kwijt.” De natuurorganisatie is bezorgd over de consequenties voor het open, ongerepte landschap en de daarmee gepaarde natuur. Zij wil dat er goed wordt nagedacht over de inrichting van de Nederlandse kust voor de bouwplannen uitgevoerd worden. Gert de Groot, kustbeheerder: ,,Elke kustgemeente in Nederland bouwt straks iets dat zogenaamd goed past bij de omgeving. Maar de brede blik mist. Het beeld dat ik voor me zie is goedbedoelde rommel. Bebouwing mag heus, maar doe het slim en behoud de openheid van onze duinen en stranden.”
Natuurmonumenten niet tegen toerisme
Dat betekent niet dat Natuurmonumenten tegen toeristische
ontwikkeling is maar de organisatie pleit voor een goed doordachte aanpak.
Juist de ongerepte Nederlandse kust is een toeristische trekpleister. Zo
verblijven 350.000 Belgen jaarlijks aan onze stranden. Nu het Rijk de
provincies en gemeenten voor de kust verantwoordelijk maakt, dreigt een
overkoepelende visie op het totale landschap; zee, duinen en strand te
verdwijnen.
Actie
Natuurmonumenten wil wildgroei aan bouwplannen voorkomen en roep al
sinds het najaar mensen op om de campagne te steunen en Baywatcher te worden op
www.beschermdekust.nl. Dit is een
initiatief van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, Zeeuwse
milieufederatie, Zeeuwse Landschap, Landschap Zuid-Holland, stichting
Duinbehoud en Natuurmonumenten. Inmiddels hebben 60.494 mensen de petitie
getekend en hebben de natuurbeschermingsorganisaties op 14 januari nog een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Ook het ministerie ziet de onrust in de samenleving en heeft op haar website de vijf meest prangende vragen beantwoord.