Geplaatst op: 19-01-2016

NHTV ontwikkelt betere berekening regionaal-economische impact toerisme

NHTV ontwikkelt betere berekening regionaal-economische impact toerisme

De economische impact van toerisme is een belangrijk onderwerp, voor zowel beleidsmakers als ondernemers. Beleidsmakers willen vaak weten hoeveel geld toeristen in een regio uitgeven en wat dit betekent voor de toegevoegde waarde en werkgelegenheid. Voor ondernemers is het van belang om de impact goed en betrouwbaar te kunnen presenteren. Jeroen Klijs heeft in zijn promotieonderzoek gekeken naar manieren om de berekening van de regionaal-economische impact van toerisme te verbeteren. Het doel was beter bruikbare en meer realistische uitkomsten, zonder dat dit de berekeningen onnodig complex en data-intensief maakt.


Het input-output model; voordelen en nadelen

De verbetering is nagestreefd door het vergelijken van bestaande economische rekenmodellen en de doorontwikkeling van het Input-Output (IO) model. Dit IO-model, dat vaak wordt vaak gezien als beste optie voor impactmetingen, begint met bestedingen van toeristen en recreanten in een regio. Dat geld komt op allerlei plekken de economie binnen, bijvoorbeeld in een restaurant, hotel of de trein. Maar dat geld blijft daar niet, dat gaat ook weer naar andere sectoren. Zo koopt een restaurant producten in bij de landbouw, groothandel of industrie. Het IO-model laat al die relaties zien. Waar het geld binnenkomt en waar het naar toe gaat. Het model brengt dus niet alleen de impact in de toeristische sector in kaart, maar ook voor alle sectoren die daar achter hangen.


Voordelen van het IO-model zijn dat de datavereisten relatief beperkt zijn en de uitkomsten van een hoog detailniveau en vergelijkbaar. Ook is het model (relatief) eenvoudig. Het model heeft echter ook een aantal nadelen, zoals de sterke veronderstellingen waarop het gebaseerd is. Een van die veronderstellingen is dat als een hotel twee maal zoveel gasten krijgt, ze ook twee maal zoveel uitgeven aan personeel, inkoop en alle andere zaken. In werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo. Een vergroting van de afzet maakt het vaak mogelijk personeel efficiënter in te zetten. Daar zit een zekere productiviteitswinst in.


Realistischer rekenmodel

Het proefschrift bespreekt onder meer de ontwikkeling van een ‘niet-lineair’ IO-model. Dit nieuwe model biedt aanzienlijk meer realisme. Bovengenoemde productiviteitswinst wordt meegenomen en het model houdt daarnaast ook rekening met schaarste, prijsveranderingen en de gevolgen die dit alles heeft voor inkoopbeslissingen van ondernemingen. Het model benadert daardoor in potentie beter de werkelijkheid. Ook biedt het meer flexibiliteit. In het ‘traditionele’ IO-model kon je alleen meer of minder bestedingen stoppen. In het nieuwe model heb je veel meer mogelijkheden om aan de knoppen te draaien.


Daarmee creëert dit onderzoek meer mogelijkheden om de regionale economische impacts van toerisme te berekenen. Een realistische en goed onderbouwde berekening van die impacts is een overtuigend argument en uiteindelijk in ieders belang. Hoewel het onderzoek is uitgevoerd binnen een context van toerisme is het ook toepasbaar binnen impactstudies in andere domeinen. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in infrastructuur of de impact van (toegenomen of afgenomen) vraag naar de producten van andere bedrijfstakken.


Reacties onderzoek

Diana Korteweg Maris, projectmanager van het Kenniscentrum Kusttoerisme, is zeer ingenomen met het uiteindelijke resultaat: "Het model is bij uitstek geschikt om veranderingen in de markt in beeld te brengen. Voor nieuwe ontwikkelingen kunnen we goed aangeven wat deze toevoegen aan de regionale economie. Maar we kunnen met het model ook uitstekend de huidige economische waarde in beeld brengen. Zo hebben we inmiddels voor twee provincies, Noord-Brabant en Zeeland, de economische waarde van toerisme en recreatie in kaart gebracht. Voor initiatiefnemers van nieuwe projecten is het model van belang om impacts op bestedingen en werkgelegenheid goed en betrouwbaar te presenteren. We hebben meegemaakt dat een project in eerste instantie met scepsis werd ontvangen, maar de rode loper werd uitgelegd nadat de regionale impacts duidelijk werden.”


Jeroen Klijs is als onderzoek / docent verbonden aan NHTV Breda, Academy for Tourism waar hij doceert in de professionele en academische onderwijsprogramma’s. Zijn promotietraject heeft plaatsgevonden bij Wageningen University

Trefwoorden: economische betekenis, input output model, onderzoeksmethoden

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.