Multi channel wel of niet een kans voor reissector?
De trend van de
consument die veel online is, vertaalt zich naar een groeiend
bedrijfsleven dat digitaal actief is. Pure webwinkels behaalden over
de eerste 11 maanden van 2015 17% meer omzet dan in het jaar
ervoor. Ook in de recreatieve en toeristische wereld is het
online kanaal sterk toegenomen. Multi-channelers,
bedrijven met webverkoop en fysieke winkels doen het goed, al daalde
dit licht aan het eind van 2015. Dat lijkt kansen te bieden
voor reisbedrijven met verkooppunten.
Deze omzetgroei
steekt sterk af bij de groei die de totale detailhandel in diezelfde
periode realiseerde: amper 1 procent. In aantal blijven de
webwinkels ook sterk groeien, terwijl het aantal fysieke winkels
juist voortdurend daalt. Dit meldt CBS.
In dezelfde periode steeg de omzet bij de multi-channelers, met bijna een kwart. Alleen in de laatste maanden van 2015 nam die sterke groei af. Wellicht duidt dit op toch een voorkeur bij het publiek voor online.
Aantal webwinkels verzesvoudigd
In de periode 2007-2015 is het aantal webwinkels verzesvoudigd en ging van ruim 5.000 begin 2007 naar bijna 30.000 begin 2015. Een tegengestelde ontwikkeling deed zich voor bij de fysieke winkels. Vooral in de non-foodsector (zoals kleding, schoeisel, elektronica.) moesten veel winkels de deuren juist sluiten. Waren er in de non-foodsector in 2010 nog ruim 80.000 winkels, in 2015 waren er nog bijna 74.000 over(-8,2 procent).
Waar zitten die webwinkels?
De meeste webwinkels zijn gehuisvest in Zuid- en Noord-Holland: elk ruim 5,5 duizend,38 procent van het totaal. Noord-Brabant neemt met 4,5 duizend webwinkels (15 procent)de derde plek in. De minste webwinkels zijn te vinden in Zeeland (1,5 procent)en Drenthe (2,9 procent).
Webformules hebben hogere verkoopkosten
In vergelijking met de fysieke non-foodwinkelbedrijven in de detailhandel hebben webwinkels aanmerkelijk lagere personeels- en huisvestingskosten. Bij non-food winkelbedrijven maken deze kostenposten in totaal bijna een kwart van de totale omzet uit. Bij de webwinkels nog niet de helft (11,5 procent). Webwinkels hebben wel hogere verkoopkosten, zoals bijvoorbeeld reclame- en advertentiekosten:6,3 procent van de omzet tegenover 3,0 procent bij de non-food winkelbedrijven.