Talent beter inzetten
In het goedgevulde AFAS theater presenteerden afgelopen dinsdag bij de Big Improvement Day hoofdeconoom Piet Hein van Mulligen en hoofddemograaf Jan Latten samen ‘de stand van het land’ met economisch en sociaal-demografische trends. Zij adresseerden een aantal essentiële vragen: hoe staan we tegenover werk en de inzet van onze talenten? En hoe zetten we onze talenten in om onze welvaart en ons welzijn in stand te houden, nu én straks?
30% onder niveau aan de slag
De belangrijkste conclusie van het duo: als we de huidige welvaartsstand in Nederland willen behouden, dan moeten we een nadrukkelijker beroep doen op ons talent. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijkt 1 op de 3 Nederlanders een baan onder hun niveau te hebben.
Slashie teken van aanpassing economie
Op dit moment staan tegenover elke 100 werkenden 105 mensen zonder baan en werkt een ruime meerderheid van de Nederlanders parttime. We gaan naar een tijd toe waarbij traditionele talenten straks minder tellen en de bestaanszekerheid van banen, ten gevolge van de technologische ontwikkeling zoals door robotisering, onder druk staan. Om de hoge welvaartsstandaard te behouden wordt steeds vaker een beroep gedaan op een tweede baan om talenten te kunnen verzilveren. De opmars van de ‘slashie’ wordt dan ook als aanpassing gezien. Veel mensen hebben baan x/ project y / doen nog wat anders.
Topics:Onderzoek
Trefwoorden: economie, demografie, cbs