Geplaatst op: 29-01-2016
Auteur: Marc Gerlings

Op fundamenteel niveau kennis verzamelen in toerisme

Op fundamenteel niveau kennis verzamelen in toerisme
Frank Oostdam. Foto: Monique Kooijmans

Kennis is macht. Veel bedrijven in deze groeisector denken operationeel. Langzaam groeit het besef dat alle stakeholders in de vrijetijdsindustrie baat hebben bij wetenschappelijk onderzoek. Een gesprek met René van der Duim en Frank Oostdam. Frank Oostdam: "Toekomstgerichte bedrijven stellen wetenschappelijk research en development zeer op prijs.”


Waarom heeft de sector diepgaand onderzoek nodig? René van der Duim (Wageningen University), professor en lid van de Centre of Expertise Tourism, Leisure & Hospitality stuurgroep wordt meteen enthousiast over de ontwikkelingen. "CELTH is opgezet voor toegepast onderzoek. Er ontbrak nog een tak en dat is wetenschappelijk onderzoek. Nu is de piramide compleet. Het hele onderwijs in deze sector draagt nu bij aan onderzoek en meer kennis. Sinds twee jaar zijn we in gesprek met ANVR en Reiswerk. Door de samenwerking en de opzet van de onderzoeksagenda vanuit Reiswerk ontstond de aansluiting met wetenschappelijk onderzoek. Drie promovendi, Corné Dijkmans, Pieternel Cremers en Harald Buijtendijk krijgen nu de kans om onderzoek te doen. Zij besteden ongeveer twee tot drie dagen in de week aan onderzoek dat weer teruggesluisd wordt voor projecten in het onderwijs. Dat vinden we bij CELTH belangrijk. Dit past in het bouwwerk van kennis van CELTH en Reiswerk, daarin hebben we elkaar helemaal gevonden. Dit is echt uniek. Ik loop al heel veel jaren mee maar deze constructie is nog niet eerder opgezet in toerisme. Het bedrijfsleven draagt bij aan kennisontwikkeling en samen met Reiswerk en de onderwijsinstellingen aan de financiering van de promovendi. Dit is een goede ontwikkeling want er is een noodzaak om ook op fundamenteel niveau kennis in toerisme te verzamelen. Dit zijn onderwerpen die je niet even in een korte consultancy kunt stoppen en snel kunt toepassen. In andere branches zijn deze onderzoeken heel gewoon en waardevol, zoals in de voedingsindustrie, daar is Wageningen groot mee geworden. Denk aan alle grote bedrijfstakken, daar is fundamentele research en development op gang gekomen. Dit is ook nodig voor toerisme.”


"Deze constructie is nog niet eerder opgezet in toerisme"


Frank Oostdam, directeur brancheorganisatie ANVR: "Als sector hebben we grote behoefte aan kennis omdat we als branche dan aan kunnen geven waar we naartoe gaan. Hierop kan de branche weer beleid maken. Veel wordt geroepen over toerisme maar er is te weinig onderzoek naar uitgaand toerisme. De onderzoeksagenda (Reiswerk), de samenwerking met CELTH geven ook aan dat we verder gaan met de professionalisering van de sector en dan hoor je je ook te baseren op wetenschappelijk onderzoek.”



Frank Oostdam. Foto: Monique Kooijmans.


Hoogleraar

Oostdam: "ANVR en Reiswerk hebben al nauwe contacten met mbo en hbo-onderwijs waar ongelooflijk veel onderzoek wordt gedaan. Maar als brancheorganisatie willen we meer grip krijgen op onderzoek. We weten dat er veel gebeurt maar veel kennis gaat nog buiten ons om. Wetenschappelijk onderzoek is hierin noodzakelijk want dat is het laatste stuk in de piramide van het onderwijs en onderzoek en daarmee is het compleet. We zorgen ervoor dat bij Nyenrode een hoogleraar wordt aangesteld die onderzoek gaat doen naar uitgaand toerisme. Dat vinden we zo belangrijk dat we daar de komende 5 jaar geld instoppen. Het is een positie die wordt ingestoken vanuit de business van toerisme, gericht op uitgaand toerisme. Het contract met Nyenrode is getekend en we zijn nu op zoek naar de juiste persoon. Kennis brengen we ook weer terug naar het bedrijfsleven. Tijdens de tweede vakdag van de Vakantiebeurs, organiseert CELTH samen met ANVR het congres Changes in Tourism. Praktisch onderzoek door hbo-instellingen brengen we dan naar het werkveld.”


"Kennis brengen we ook weer terug naar het bedrijfsleven"


Financiering uit de markt

In het werkveld leeft het beeld dat CELTH een organisatie is die door subsidie overeind blijft. René van der Duim: "Het is een opgave, dat de bijdrage vanuit de maatschappij aan CELTH steeds groter wordt. Het moet uiteindelijk leiden naar een organisatie die zichzelf kan bedruipen. Nu al gaat geen enkel project de deur uit zonder financiering van het bedrijfsleven. Dat is een eis, naast de verbinding met de onderwijsinstellingen. Co-financiering zorgt voor een betere balans en meer focus. Het is een tussenstap naar een situatie waarbij financiering vanuit het ministerie (EZ) wegvalt. Dat zal niet simpel zijn maar alle Centres of Expertise staan voor deze klus. Tot nu toe worden alle doelstellingen in financiering, onder meer door HZ, NHTV, Stenden en Reiswerk voor de Phd’s, behaald.”


René van der Duim.


Snelle zakelijke wereld

Frank Oostdam vult de opgave over kennis verwerven en delen aan: "Gelet op de grote uitdagingen, snelle veranderingen in demografie, it, sociale verhoudingen moet deze sector echt meer kennis verwerven. Alles steeg in toerisme tot ongeveer twintig jaar geleden vanzelf mee zonder dat er veel kennis tegenover stond. Dat is niet meer. Je moet je steeds meer baseren op nieuwe inzichten om een toekomstbestendige sector te zijn.”




Trefwoorden: onderzoek, CELTH, Wageningen, kennis, marketing, reizen, leisure

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.