Geplaatst op: 29-01-2016

Provincie Limburg investeert 12 miljoen euro in toeristisch ondernemerschap

Provincie Limburg investeert 12 miljoen euro in toeristisch ondernemerschap
Arseniy Krasnevsky / Shutterstock.com
Via een investeringsprogramma krijgt het toeristisch ondernemerschap in Limburg de komende jaren een impuls van 12 miljoen euro. Samen met ondernemers, kennisinstellingen en brancheorganisaties zet de provincie Limburg in op scholing, innovatie en nieuwe digitale marketingconcepten. De investeringen moeten meer toeristen en bezoekers naar Limburg lokken en bijdragen aan werkgelegenheid en meer bestedingen. Het investeringsprogramma wordt in maart in Provinciale Staten behandeld.


"Het toerisme in Limburg staat als een huis en ook de internationale waardering groeit. Kijk bijvoorbeeld naar de recente nominatie van Parkstad als kanshebber op de beste toerismebestemming ter wereld”, zegt gedeputeerde Eric Geurts met onder meer toerisme & recreatie in portefeuille. "Jaarlijks verwelkomen we bijna drie miljoen verblijfsbezoekers en worden tien miljoen overnachtingen geboekt. Maar aan die kwaliteit moeten we blijven werken en moeten we inspelen op nieuwe ontwikkelingen met groeikansen.”


De toeristische sector in Limburg is goed voor 37.000 banen. Om verder te groeien is krachtig ondernemerschap in de sector cruciaal. Nu de economie weer aantrekt zijn meer goed opgeleide arbeidskrachten nodig. Eric Geurts: "Wij hebben in Limburg een aantal goede opleidingen op zowel HBO als MBO-niveau. De slag om de bezoeker gaat onverminderd door. Het is nu noodzakelijk om de krachten te bundelen en meer samen te werken.” De Provincie zet met het investeringsprogramma ‘In Limburg beleven we meer’ dan ook in op drie sporen.


1 Versterken van ondernemerschap

Ondernemers kunnen samen met opleidingscentra leer-werktrajecten opzetten, stages regelen en bijscholing verzorgen. De toerist wil meer beleving, entertainment en unieke ervaringen en dat vraagt om nieuw ondernemerschap. Kennis over specifieke doelgroepen en leefstijlen van toeristen is daarbij essentieel. Zeker in de verblijfsrecreatie is er de komende jaren een kwaliteitsslag nodig om vitaal en aantrekkelijk te blijven. Samen met gemeenten, brancheorganisaties en ondernemers wordt hiervoor een uitvoeringsstrategie ontwikkeld om ook in de toekomst de voor Limburg belangrijke verblijfsrecreatie concurrerend te houden. Voor het versterken van ondernemerschap is de komende jaren 2,0 miljoen euro beschikbaar.


2 Versterken van Limburgse kracht en infrastructuur

De provincie investeert in een aantal belangrijke projecten in Limburg met (grensoverschrijdende) partners. Investeringen in deze zogeheten ‘hefboomprojecten’ lokken weer nieuwe investeringen uit. Een voorbeeld is de doorontwikkeling van het Nautisch Programma van Eisen voor de Maasplassen met het actieplan Waterrecreatie Midden en Noord-Limburg. Hiervoor wordt 3,3 miljoen euro uitgetrokken. Investeringen die op basis van ervaringen van de afgelopen jaren nieuw ondernemerschap en nieuwe investeringen uitlokken van een factor drie keer zo veel. Maar ook kleinere projecten zoals investeringen in de toeristische infrastructuur zoals de euregionale routes d’Artagnan, de internationale Maasfietsroute en de Liberation route verbinden Limburg. Ook met onze buurlanden. In totaal is er voor deze investeringslijn 6 miljoen euro beschikbaar.


3 Versterken van één Limburg

Verder hecht de provincie aan het versterken van de promotie van Limburg, zowel in binnen- als buitenland. Alleen al in de omliggende euregio gaat het om een gebied met ruim 6 miljoen inwoners, 9 miljard euro aan omzet en ruim 100 miljoen bezoekers per jaar. Voor Limburg biedt deze grensoverschrijdende markt dus veel potentiële nieuwe bezoekers. Eric Geurts: "We werken nauw samen met onze buurregio’s en hebben daarbij ook wat te bieden. We zijn recent uitgeroepen tot de meest gastvrije provincie. Dat zorgt ervoor dat de mensen op bezoek blijven komen.” Voor marketing, promotie streekproducten en evenementen is 3,5 miljoen euro gereserveerd en voor kennisdeling, proces- en lobbyactiviteiten nog eens 0,5 miljoen euro.


Partnerships zijn cruciaal

De provincie Limburg maakt deze ambitie niet waar zonder de ondernemers, bracheorganisaties, gemeenten en kennisinstellingen. Voor een zo optimaal mogelijke samenwerking dient daarom bij nieuwe projecten draagvlak in de regio te zijn en financiert de Provincie voor maximaal vijftig procent van de investering. De specifieke voorwaarden worden nog nader uitgewerkt.

Topics:Beleid
Trefwoorden: beleid, overheidsbeleid, toerisme, recreatie, provincies, limburg

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.