Amsterdam treedt hard op tegen illegale verhuur

Amsterdammers die overlast van woonfraude ervaren of vermoeden van woonfraude hebben kunnen dit melden bij Meldpunt Zoeklicht. De afgelopen jaren is de bekendheid van dit meldpunt gestegen. Het aantal meldingen is meer dan verdubbeld naar ruim 2.200 meldingen in 2015. Het grootste deel van de meldingen die binnenkomen gaan over illegale verhuur en doorverhuur. Deze twee vormen van woonfraude zijn meer dan 1.500 keer gemeld.
Bij illegale verhuur worden woningen onrechtmatig aan de woningmarkt onttrokken. De gemeente kan sancties opleggen wanneer er sprake is van een overtreding. Doel van deze sancties is vooral dat woningen uit de illegale verhuur worden gehaald en weer beschikbaar komen voor de woningmarkt. De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 122 bestuurlijke boetes opgelegd met een totaalbedrag van € 1.194.000,-. Daarnaast zijn er afgelopen jaar 167 illegale hotelappartementen gesloten en zijn er samen met de corporaties 1.200 woningen vrijgemaakt van woonfraude. Dit zijn allemaal woningen die weer beschikbaar komen voor de woningmarkt.
Omdat de woonruimte in Amsterdam schaars is, is het bestrijden van woonfraude een van de grootste prioriteiten van het college. Het college heeft in 2016 een miljoen extra vrijgemaakt voor de aanpak van woonfraude.