Europese regios moeten inzetten op leeftijdsvriendelijk toerisme
Toerisme is voor veel Europese regio's
door de inkomsten en de hieraan gekoppelde werkgelegenheid van groot
belang. Toerisme heeft volgens het Europees Comité van de Regio's
een significant groeipotentieel en is op directe en indirecte wijze
gekoppeld aan tal van economische, maatschappelijke en culturele
sectoren. De sector is veelal de motor om integraal, strategisch en
duurzaam het competentievermogen van regio's te ontwikkelen en te
vergroten. Lees hier het interview met Annemiek Jetten in VNG Magazine.
Ouderen hebben veel geld te besteden
Ouderen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de Europese toeristische sector en vertegenwoordigen een enorm marktpotentieel. Bovendien hebben Europeanen ouder dan 65 jaar een bestedingscapaciteit van meer dan 3.000 miljard euro en zal het aantal mensen met ouderdomsbeperkingen tussen 2005 en 2020 stijgen van 68 miljoen naar 84 miljoen personen. Momenteel zijn meer dan 128 miljoen burgers in de Europese Unie tussen 55 en 80 jaar oud. Zij vertegenwoordigen ongeveer 25% van de totale bevolking. Toerisme biedt ouderen kansen om nieuwe sociale contacten te leggen. Onderzoek wijst uit dat ouderen die participeren in toeristische activiteiten minder behoefte hebben aan gezondheidszorg.
"Er is dringend behoefte aan een geïntegreerde aanpak van leeftijdsvriendelijk toerisme, waarbij zowel rekening wordt gehouden met de uiteenlopende behoeften van ouderen als met de sterke punten van de lokale economieën" Annemiek Jetten, burgemeester van Sluis, lid van de CvdR-commissie voor natuurlijke hulpbronnen (NAT) en rapporteur van het advies over Leeftijdsvriendelijk toerisme |
Toerisme biedt enorm potentieel voor regio's
Van alle mensen die toeristische diensten afnemen, vormen ouderen een op natuurlijke wijze uitdijende groep. Hun behoeften, motivatie en verwachtingen variëren, maar allemaal vinden ze hoogwaardige diensten, voortdurende innovatie en kundig personeel belangrijk. In het advies van het CvdR wordt de aandacht gevestigd op de belangrijke bijdrage die ouderen leveren aan de toeristische sector. Demografische veranderingen moeten door lokale beleidsmakers niet alleen als een uitdaging worden gezien, maar ook als een kans voor Europese steden en regio's. Toerisme heeft een enorm potentieel voor het stimuleren van andere sectoren en het creëren van nieuwe banen, vooral voor jongeren. De lokale en regionale overheden zouden een alomvattende en sectoroverschrijdende aanpak moeten hanteren, waarbij gezondheidszorg, vervoer en toegankelijkheid van de dienstverlening centraal staan.
Gegevensbank met data over ouderentoerisme opzetten
De CvdR-commissie vindt het belangrijk om een Europese gegevensbank op te zetten met daarin data over ouderen. Binnen dit systematische kader kunnen analyses en indicatoren worden uitgewerkt om op effectieve wijze antwoord te geven op de vraag wat het groeiend aantal ouderen betekent voor het aanbod van toeristische dienstverleners in relatie tot: toeristische bestemmingen, vervoersmaatschappijen, bezienswaardigheden, verblijfsmogelijkheden, winkelvoorzieningen, informatieverstrekkers en media, die toeristen voorzien van ideeën en kennis die in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de verrijking van de persoonlijke toeristische ervaring. Gezien de groei van het ouderentoerisme zal deze databank steeds belangrijker worden.
Europees jaar voor toerisme moet focus op sector leggen
In het advies wordt de Europese Commissie ook verzocht om toerisme voor senioren centraal te stellen in de digitale agenda voor Europa, als een mechanisme voor het overbruggen van de digitale kloof, en eventueel een Europees jaar van het toerisme uit te roepen, dat de diversiteit van het Europese toerisme kan helpen bevorderen en de zichtbaarheid van de verschillende belanghebbenden in de toeristische sector kan verbeteren. Ook moet toerisme binnen de Europese structuurfondsen meer ruimte krijgen.
Plaatselijke en regionale overheden aan zet
Volgens de CvdR-commissie spelen plaatselijke en regionale overheden een grote rol in de coördinatie van sectoraal beleid, zoals vervoer, zorg, stedelijke planning en plattelandsontwikkeling. Deze sectoren hebben op hun beurt een directe en indirecte invloed op het plaatselijke toerisme, dat bestaat uit kleine en middelgrote familiebedrijven. Ze roept de beleidsmakers op om de voorwaarden te scheppen om de toeristische sector de kans te geven om:
- betaalbare en uitgebreide toeristische aanbiedingen te creëren;
- succesvolle praktijkvoorbeelden tussen seniorenorganisaties samen te stellen en deze te verspreiden bijv. door het oprichten van uitwisselingsprogramma’s voor senioren;
- betaalbare toeristische producten voor senioren te ontwikkelen;
- kleine en middelgrote ondernemingen in de toerismebranche te helpen om samen het toeristisch aanbod in hun omgeving vorm te geven en op de markt te brengen;
- het stimuleren dat grensoverschrijdend reizen voor senioren vergemakkelijkt wordt;
Europees Comité van de Regio's
Het Europees Comité van de Regio's is de EU-assemblee van regionale en lokale afgevaardigden uit alle 28 lidstaten. Het is in 1994 naar aanleiding van het Verdrag van Maastricht opgericht en heeft tot taak om de lokale en regionale overheden bij het EU-besluitvormingsproces te betrekken en hen over het EU-beleid te informeren. Het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie raadplegen het Comité op beleidsterreinen die regio's en steden aangaan. Alle 350 leden en 350 plaatsvervangers van het Europees Comité van de Regio's moeten gekozen zijn in of politieke verantwoording verschuldigd zijn aan een gekozen vergadering in hun regio of stad.