Geplaatst op: 15-02-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Effecten van windmolenparken dicht bij de kust zijn beperkt

Effecten van windmolenparken dicht bij de kust zijn beperkt
Het volledig uit het zicht plaatsen van windmolens voor de Nederlandse kust kost bijna 1,3 miljard euro meer dan de huidige plannen waarbij windmolens vanaf 10 mijl uit de kust worden geplaatst. De maatschappelijke effecten op toerisme en recreatie aan de kust zijn onzeker maar worden geschat van circa 95 miljoen euro tot 285 miljoen euro. Dat heeft onderzoeksbureau Decisio in opdracht van minister Kamp onderzocht. De minister blijft op basis van dit onderzoek bij zijn oorspronkelijke plannen maar zal wel aanvullend belevingsonderzoek laten uitvoeren.


Decisio concludeert dat de mogelijke negatieve effecten van de bouw van windparken op zee voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust op het toerisme en de recreatie en de daaruit volgende negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in deze sector naar alle waarschijnlijkheid beperkt en tijdelijk zullen zijn. De onderzoekers erkennen wel dat wanneer een deel van de toeristen daadwerkelijk wegblijft dit voor op het toerisme gerichte badplaatsen gevolgen zal hebben.


Gemeenten bestrijden conclusies

De kustgemeenten Bergen, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort zijn het niet eens met de conclusies uit het onderzoek omdat hier veel kleinere windmolenparken zijn bekeken. "De plannen van de minister zijn een hekwerk van windmolens, dat moeten wij niet willen", zegt wethouder Barnhoorn van de gemeente Noordwijk in het NOS Radio 1 Journaal die aanvulde dat we "onze horizon maar één keer kunnen vervuilen".


Het onderzoek

Op basis van een literatuurstudie heeft Decisio onderzocht wat de mogelijke effecten zijn van de aanleg van windmolenparken op zee op het toerisme in de kustgemeenten. Zij is daarbij uitgegaan van het belevingsonderzoek dat ZKA eerder heeft gedaan. Daaruit is een bandbreedte herleid van mogelijke effecten op het gedrag van toeristen en recreanten die de kust bezoeken. Daarbij is ook uitgebreid aandacht besteed aan de tijdelijke effecten op de regionale werkgelegenheid als gevolg van de aanleg en exploitatie van windmolenparken op zee. Daarbij is specifiek gekeken naar de effecten op de toeristische sector in de kustgemeenten (wat zijn de gevolgen van andere bezoekersaantallen aan de kust voor de lokale kusteconomie?) en de offshore windenergie sector (werkgelegenheid in verband met aanleg en exploitatie van windparken).


Twee scenario’s

Decisio plaatst wel een aantal kanttekeningen bij belevingsonderzoek van ZKA. Zo sluiten de toen getoonde foto's niet meer aan bij de huidige plannen en overschatten mensen altijd hun reactie. Daarom hebben de onderzoekers ook gekeken naar buitenlandse onderzoeken waar voorafgaand aan de plaatsing van windmolens bezoekers zijn geteld en na de realisatie van windmolenparken in een gebied. Die onderzoeken zijn schaars en er is nooit een daadwerkelijke afname van bezoek gemeten. Om die reden gaat Decisio uit van een laag scenario waar geen effect op de bezoekersaantallen wordt gemeten en een hoog scenario waar rekening wordt gehouden met een afname van Nederlandse dag- en verblijfsrecreanten van 10% en van buitenlandse toeristen van 5%.



Effecten op economie

Uit de analyse volgt dat indien alle personen die zeggen weg te blijven dat ook daadwerkelijk doen, er bestedingen in de kustgemeenten kunnen wegvallen die opgeteld de omzet vertegenwoordigen van maximaal 1.250 fte in de toeristische sector (met name horeca, maar ook de detailhandel en organisatoren van activiteiten). Gezien de onzekerheid rond deze toeristische effecten gaan de onderzoekers ervan uit dat de daadwerkelijke effecten tussen 0 en deze 1.250 fte liggen. Tot nu toe is er in onderzoeken immers nog geen bewijs gevonden dat toeristen ook daadwerkelijk wegblijven indien er windparken worden geplaatst, ook al waardeert een deel van de bezoekers de windparken negatief. Uit onderzoek blijkt ook dat respondenten in enquêtes gedrag aankondigen dat zich in de praktijk in veel mindere mate voordoet. De 1.250 fte geldt wanneer 10 procent van het dagtoerisme en binnenlandse verblijfstoerisme wegblijft en 5 procent van het buitenlandse verblijfstoerisme, 0 fte geldt wanneer de impact op het toerisme per saldo 0 blijkt te zijn. In de eerder genoemde maatschappelijke effecten van circa 95 miljoen euro (bij het lage scenario) tot 285 miljoen euro (bij het hoge scenario) zijn ook de maatschappelijke effecten op de kustbeleving meegenomen die ook zijn gekwantificeerd.


Gevolgen voor badplaatsen

Wanneer een deel van de bezoekers aan de kust daadwerkelijk wegblijft, dan zal dit voor de op het toerisme gerichte badplaatsen gevolgen hebben. Vanwege de relatief sterke afhankelijkheid van het toerisme zullen met name de gemeenten Zandvoort, Noordwijk en Bergen en de kernen Wijk aan Zee, Callantsoog, Julianadorp en Ter Heijde de gevolgen ondervinden. In absolute zin zijn de potentiële effecten het grootst in Scheveningen.



Conclusies

  1. Wat betreft het kustbezoek en de mogelijke gevolgen op toeristische activiteiten geldt dat er onderzoeken zijn waarin respondenten vooraf aangeven minder te komen, maar er is geen onderzoek gevonden waarin daadwerkelijk een afname van toeristisch bezoek is gemeten na realisatie van windparken.
  2. De exacte omvang van de te verwachten effecten is onzeker. Daarom is een band-breedte geschetst van ‘geen effect’ tot een afname van maximaal 5 – 10% van het aantal bezoeken, afhankelijk van het type recreant. Het tijdelijke effect op de toeristisch recreatieve industrie is dus eveneens onzeker: van ‘geen effect’ tot maximaal een afname van 1.250 banen (fte) bij de plaatsing vanaf 10 mijl. Daar staat tegenover dat met de aanleg en het onderhoud van windmolens ook werkgelegenheid gecreëerd wordt. Dit is naar schatting tijdelijk 1.600 banen (fte) en structu-reel 475 banen (fte). Dit is onafhankelijk van de locatie van de windmolenparken.
  3. Uiteindelijk is er hooguit een beperkt en tijdelijk effect op de werkgelegenheid dat zowel negatief als positief kan zijn. Lokaal kan dit voor de badplaatsen verschillen en is het afhankelijk van het daadwerkelijke gedrag van de kusttoeristen en lokale impact van werkgelegenheid in de off shore. Het effect op de werkgelegenheid is tijdelijk omdat op de lange termijn de arbeidsmarkt naar evenwicht tendeert. Per saldo is vooral door de grote kostenverschillen het welvaartseffect voor heel Nederland negatief wanneer de windmolens verder uit de kust worden geplaatst.
Link: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2016Z03187&did=2016D06408
Trefwoorden: dagrecreatie, toerisme, negatieve effecten, kusttoerisme, windmolens

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/11/24
KLM wil lonen bevriezen
Terwijl de wereld om ons heen snel verandert, van wereldwijde verkiezingen tot razendsnelle AI-ontwikkelingen en stijgende kosten, wordt de drang om te ontsnappen sterker dan ooit. Toch willen reizigers zich niet zomaar afsluiten, blijkt uit onderzoek van Booking.com; in plaats daarvan zoeken ze juist naar diepere verbindingen, betekenisvolle ervaringen en avonturen die hen laten herontdekken wat reizen voor hen betekent.
26/11/24
Exclusief voor leden
KLM werkt samen met Kolet voor internet op reis
Sinds 25 november biedt KLM in samenwerking met Kolet, een Franse specialist in eSIM-technologie, een oplossing aan voor betaalbaar internet op de reisbestemming in meer dan 190 landen wereldwijd.
25/11/24
Publieksstemming open voor Parkvakanties Awards 2025
De Parkvakanties Awards 2025 is van start. Op het grootste vakantieparkenplatform van Nederland zijn de genomineerde vakantieparken en aanbieders bekendgemaakt.
25/11/24
Zomervakantieplannen van Nederlanders: de eerste insights
Gaan Nederlanders in zomer van 2025 weer zo massaal op vakantie? En wanneer nemen ze de beslissing? Trends & Tourism zocht het uit.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.
25/11/24
De beste en populairste website in de vrijetijdssector
Wat zijn de beste en populairste websites van Nederland? In een online publieksverkiezing werden in 38 categorien de winnaars gekozen. Wie wonnen er in de vrijetijdssector?
22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...