Koning opent overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch
Het bezoek van de Koning begon met een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskathedraal. Van daaruit wandelde Zijne Majesteit vergezeld door een stoet aan bonte Bosch-figuren langs de Parade naar Het Noordbrabants Museum. Met een hooivork in zijn hand schepte de Koning letterlijk een opening in de hedendaagse versie van De Hooiwagen om de ingang van het museum toegankelijk te maken. Vervolgens kreeg de koning een rondleiding langs de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch.
Bosch terug in ’s-Hertogenbosch
Vanaf zaterdag 13 februari tot en met 8 mei 2016 is de
internationale tentoonstelling open voor het publiek. De tentoonstelling omvat het leeuwendeel
van de door Bosch nagelaten schilderijen en tekeningen
en is gebaseerd op het meest omvangrijke onderzoek dat ooit naar het
oeuvre van Bosch is gedaan: het Bosch Research and Conservation Project
(BRCP). Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’
’s‑Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen
en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd. De tentoonstelling markeert de start van het jaar waarin Den Bosch de 500ste sterfdag van de beroemde schilder eert. In de stad zijn het hele jaar diverse evenementen en andere Brabantse musea haken aan met een zogenaamde Grand Tour.
"Jheronimus Bosch is de belangrijkste en meest oorspronkelijke middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht. Het is een langgekoesterde ambitie om in 2016 het overgrote deel van zijn oeuvre naar zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch te laten terugkeren. Geweldig ook dat een nieuwe generatie kennis kan maken met dit in alle opzichten unieke werk." Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum |
Kaartverkoop zeer succesvol: al meer dan 100.000 entreebewijzen
De kaartverkoop is op 1 december 2015 gestart en verloopt zeer succesvol. Tot nu toe zijn al meer dan 100.000 kaarten verkocht aan geïnteresseerden uit de hele wereld. Hieronder zijn ook 15.000 kaarten gereserveerd voor scholen in Nederland. Tentoonstellingstickets en audiotours zijn via tickets.hnbm.nl te koop. Voor de tentoonstelling gelden zogenaamde ‘time slots’. Er worden 300.000 bezoekers verwacht.
Heremietentriptiek, ca. 1495-1505, Venezia, Gallerie dell’Accademia. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project.
Onmogelijke opgave
Het idee voor deze expositie ontstond al in 2001. Na het zien van de Bosch-tentoonstelling in Rotterdam opperde de Bossche burgemeester Ton Rombouts dat het geweldig zou zijn wanneer ’s-Hertogenbosch zijn grootste zoon in 2016, bij gelegenheid van diens 500ste sterfjaar, zou eren met een grote overzichtstentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Zijn plan ontmoette aanvankelijk vooral scepsis: in ’s-Hertogenbosch bevonden zich immers geen werken van Bosch die bij onderhandelingen met andere musea als tegenbruikleen konden dienen.
Een bijzonder project
In 2007 echter presenteerdende Nijmeegse hoogleraar kunstgeschiedenis en Bosch-specialist Jos Koldeweij en Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum, een origineel voorstel aan het Bossche gemeentebestuur. Hun voorstel was om vanuit ’s-Hertogenbosch te investeren in onderzoek en behoud van de artistieke nalatenschap van Jheronimus Bosch –het Bosch Research and Conservation Project– en daarmee collegamusea over te halen om mee te werken aan een tentoonstelling in 2016.
Spectaculaire restauraties
Op grond van zes jaar intensief en uitgebreid onderzoek heeft het team van experts van het BRCP uiteindelijk 24 schilderijen en 20 tekeningen als eigenhandige werken van Bosch aangemerkt. Op de tentoonstelling zullen daarvan maar liefst 17 schilderijen en 19 tekeningen te zien zijn. Ter voorbereiding op de expositie werden maar liefst negen door Bosch vervaardigde schilderijen gerestaureerd. Deze veelal spectaculaire restauraties vonden vrijwel allemaal plaats met financiële ondersteuning en/of advies van het Bosch Research and Conservation Project(BRCP), daartoe in de gelegenheid gesteld door het Gieskes-Strijbis Fonds en The Getty Foundation.
Jheronimus Bosch, Het Laatste Oordeel, ca. 1495-1505, Brugge, Stad Brugge, Groeningemuseum. Foto Rik Klein Gotink en beeldverwerking Robert G. Erdmann voor het Bosch Research and Conservation project.