Geplaatst op: 01-03-2016

Van Goghjaar buitengewoon succesvol

Bijna 1 miljoen internationale bezoekers in 2015 vanwege Van Gogh

Van Goghjaar buitengewoon succesvol
Vorig jaar kwamen bijna 1 miljoen internationale bezoekers voor het Van Goghjaar naar Nederland en zij besteedden gezamenlijk zo’n 500 miljoen euro. De meeste internationale bezoekers voor Van Gogh kwamen uit Italië, de Verenigde Staten en Frankrijk. In 2015 stond Vincent van Gogh centraal in de grote internationale marketingcampagne ter gelegenheid van zijn 125ste sterfjaar.


Met het Van Goghjaar is Nederland nog beter op de kaart gezet als Van Goghbestemming. Het Nederlandse Van Gogherfgoed in Noord-Brabant, zijn werk in het Kröller-Müller Museum in Gelderland en in het Van Gogh Museum in Amsterdam is ruimschoots onder de aandacht van het internationale publiek gebracht.


Themajaar goed voor publiciteit en spreiding

Dat het Van Goghjaar hét jaar was om Nederland te bezoeken, is ook bij de internationale media niet onopgemerkt gebleven. Van Tokio tot Buenos Aires en van Berlijn tot New York was er het hele jaar door aandacht voor Van Gogh met in totaal een buitenlandse mediawaarde van bijna 13 miljoen euro in honderden tv-items, print en online publicaties wereldwijd. Daarnaast is het opvallend dat de CBS-cijfers een groei in het aantal hotelovernachtingen in Noord-Brabant en Gelderland laat zien van respectievelijk 12 en 15% (tot november 2015). Dit is hoger dan het landelijk gemiddelde van 7%.


"Van Gogh is wereldwijd een ijzersterk merk en dit themajaar bood dan ook veel aanknopingspunten voor de internationale promotie van Nederland. Het doel was om meer buitenlandse toeristen naar Nederland trekken en dat is gelukt. Naast Amsterdam hebben ook Brabant en Gelderland geprofiteerd van het bezoek van internationale Van Gogh-liefhebbers. Daarmee sluit de ‘VanGoghlijn’ naadloos aan op onze strategie, waarin het spreiden van bezoekers een belangrijk aandachtspunt is.”


Max Schreuder, NBTC Holland Marketing


"Het succes van Van Gogh 2015 bewijst dat Van Gogh niet alleen een inspirator is voor kunstenaars en liefhebbers, maar hij brengt ook veel bezoekers uit binnen- en buitenland in beweging. Voor Brabant is Van Gogh van grote waarde voor de internationalisering van toerisme en cultuur", zegt Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant



"De samenwerking rondom Van Gogh 2015 heeft gezorgd voor veel (inter)nationale aandacht voor Van Gogh, en tevens voor het Kröller-Müller Museum en de Veluwe. Afgelopen jaar zijn er ook voor vele extra activiteiten en evenementen in Gelderland georganiseerd rondom dit thema. Gezamenlijk de krachten blijven inzetten om de verschillende plekken waar je iets kan zien van deze beroemde kunstenaar zal een belangrijk speerpunt zijn voor de komende tijd.”


Jurriaan de Mol, directeur Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen/VisitVeluwe


Hoogtepunten Van Goghjaar

Hoogtepunten in de programmering waren onder andere het Roosegaarde Van Gogh fietspad in Eindhoven, Van Gogh & Co in het Kröller-Müller Museum en de expositie ‘Munch : Van Gogh’ in het Van Gogh Museum. Ook de herdenking van zijn sterfdatum op 27 juli op het Museumplein in Amsterdam en het Van Gogh Bloemencorso Zundert trokken veel internationale belangstelling.


Samenwerking rondom Van Gogh krijgt vervolg

De internationale marketingcampagne ter gelegenheid van het Van Gogh-herdenkingsjaar is een initiatief van NBTC Holland Marketing, Van Gogh Brabant/VisitBrabant en RBT KAN/VisitVeluwe. Samen met het Van Gogh Museum zetten deze drie partijen de Van Gogh 2015-alliantie voort in een driejarige samenwerking rond de internationale marketing van Nederland als Van Goghland. De aandacht voor het erfgoed en het werk van Van Gogh wordt verder uitgebouwd en de investeringen genereren zo een duurzaam effect. Voor wat betreft de marketing wordt vooral ingezet op de reisindustrie, individuele pers en de digitale Holland-kanalen.


Trefwoorden: themajaren, nbtc, van gogh, inkomend toerisme, cultuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.