Geplaatst op: 14-03-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Kennemer Duincampings kiezen voor duurzaam afvalbeheer

Kennemer Duincampings kiezen voor duurzaam afvalbeheer
v.l.n.r. Bas Stoop (strategisch inkoper PWN), Willemieke de Waal (directeur van de Kennemer Duincampings) en Ronald Molenaar (verkoopleider bij GP Groot inzameling en recycling)
De Kennemer Duincampings in Bakkum, Castricum en Bloemendaal aan Zee stappen per direct over op duurzaam afvalbeheer. De dochteronderneming van PWN tekende hiervoor deze week een langlopend samenwerkingscontract met GP Groot inzameling en recycling uit Heiloo. Eerder vervingen de campings het meeste gereedschap voor een elektrische variant.


De keuze voor duurzaam afvalbeheer, waarbij afval wordt gezien als nieuwe grondstof, ligt volledig in lijn met het beleid van de Kennemer Duincampings om hun kampeerterreinen zo milieubewust en ecologisch mogelijk te beheren en te exploiteren. Nieuwe elementen in de overeenkomst zijn een betere scheiding van afval, minder overlast voor de gasten en een afvalstraat aan het eind van het seizoen waar gasten overtollige spullen kunnen inleveren die dan verantwoord worden verwerkt.


Volgende stap naar een duurzame toekomst

Na een intensieve aanbestedingsprocedure kwam GP Groot als beste uit de bus. Directeur van de Kennemer Duincampings, Willemieke de Waal, ziet de samenwerking met veel vertrouwen tegemoet: "We beschouwen GP Groot als een partner met wie we samen de volgende stap zetten naar een duurzame toekomst van ons bedrijf. Dat is een continu proces waarin we verwachten dat we elkaar scherp houden. Van GP Groot weten we dat ze als milieubedrijf innovaties en technische ontwikkelingen op de voet volgen. Daar willen wij graag in meegaan, omdat we vooruitstrevend zijn en graag voorop willen lopen in trends en innovatie. Wij zijn een natuurcamping met een boodschap en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. We ontvangen al 8 jaar achtereen de ‘Gouden Green Key’, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche.”


Voorbeeldrol

Op het hoogtepunt van het seizoen bivakkeren er op de campings zo’n 14.000 mensen. Dat levert veel afval op. "We willen het afval verantwoord inzamelen en verwerken”, aldus De Waal. "We doen al veel op dit gebied, maar als onderdeel van PWN vind ik dat we een voorbeeldrol hebben en dan kan het dus altijd nog beter. Door te kiezen voor GP Groot realiseren we een flink deel van onze milieudoelstellingen. Onze samenwerkingsovereenkomst betreft het inzamelen, verwerken en recycling van afval/grondstoffen die bij ons vrijkomen en heeft een looptijd van twee jaar met de optie om vijf keer te verlengen met een jaar. Het moge duidelijk zijn dat we ook hier gaan voor duurzaam, dus rekenen we er op dat we de komende 7 jaar met GP Groot werken”, aldus De Waal.


Totaalplan

Ronald Molenaar, verkoopleider bij GP Groot inzameling en recycling, legde een totaalplan neer bij de Kennemer Duincampings. Molenaar: "De wens vanuit de opdrachtgever was om echt aan de slag te gaan. Hun belangrijkste uitgangspunten daarbij waren; een verbeterslag in het scheiden van afval, een betere infrastructuur en logistiek en minder last voor de gast. De campings beschikken al over eigen semi-ondergrondse containers. Die hebben we dus in onze plannen geïntegreerd. Verder hebben een voorstel gedaan om het afval efficiënter en slimmer op te halen, waarbij veiligheid van de gasten voorop staat. Bovendien hebben we nagedacht om ook meer met het eigen bedrijfsafval te doen en een oplossing te bieden voor alle materialen die vrijkomen als het terrein aan het einde van het seizoen weer schoon moet worden opgeleverd. Hiervoor creëren we een afvalstraat waarmee we de gasten in staat stellen op een goede manier hun overtollige spullen in te leveren, waarbij verantwoorde verwerking de doelstelling is. Het is mooi om te zien dat er zowel vanuit de opdrachtgever als de mensen die hier op de camping verblijven veel draagvlak is voor duurzaam afvalbeheer. Er is meer bewustzijn en men wil ook echt weten wat er met het afval gebeurt. Die betrokkenheid bepaalt een groot deel van het succes.”


GP Groot inzameling en recycling

GP Groot inzameling en recycling zorgt met innovatieve en duurzame logistieke systemen voor het inzamelen, sorteren en recyclen van afval, of het direct verwerken tot eindproduct. Dit gebeurt op een milieubewuste en verantwoorde manier. GP Groot levert duurzame afvaloplossingen, die zorgvuldig aansluiten op de daaropvolgende sorteer- en recyclingprocessen.

Trefwoorden: duurzaam ondernemen, verblijfsrecreatie, campings, afval, recycling

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.