Beleving straalt in Wildlands
Column opening Wildlands
Ging
de opening voor pers en de talloze relaties van dierentuin Wildlands
vlekkeloos? Bijna. De olifanten toeterden soms wat nerveus. De zebra’s
trippelden met hun oren gespitst over de heuvel in het safarideel. De mensen in
de bootjes, de topattractie in de route Jungola, verwachten ergens oog in oog
te komen met een krokodil. Die is er niet. Enkele prominente dieren zijn er nog
niet. Dat geeft niet, wat is de decoratie en de beleving prachtig. De belofte
komt uit, je kunt inderdaad op avontuur in Wildlands.
Het is geen attractiepark maar een themapark. Het is geen dierentuin maar een beleving met dieren. Je maakt de kruising tussen de wereld van de attracties en de dierenparken en je komt in de buurt van de beleving in Wildlands in Emmen. Inclusief de achtergrondmuziek op alle wandelpaden zoals je dat kent van attractieparken.
150 miljoen euro kost dit kunststuk. Heb je dan ook wat? Ja. Gelukkig kwam ik tot slot, niet alles was haalbaar in een middag, in de kas van Jungola. Bij het publiek niet bekend maar voor het vakgebied leisure een bijzonder feit: dit is meteen de grootste kas in Europa. Met bomen uit Costa Rica, speciaal gekweekt, en de apen vliegen op hun eigen parcours door de lucht. De brokstukken van een geënsceneerd vliegtuigongeluk leidt naar de opstapplaats van de bootjes die door de kas varen over de Rimbula River. Ben je een beetje actief ingesteld, ga dan klimmen dwars door de kas via klimtorens en loopbruggen.
De entree naar het safarideel Serenga
Dat klimmen is nog zwaar werk. Met een tropische temperatuur en een luchtvochtigheid waar je doorheen zwemt wordt klimmen topsport. Bij de starttoren staat dat kinderen onder supervisie van ouders dit mogen doen. Nou, menig papa, mama en oma heeft na de helft van de tientallen meters klauteren en lopen er genoeg van. De zweetdruppels voeden het vochtgehalte van de dampende kas rijkelijk.
Het is dan ook wel hun trots, deze kas vol met bijzondere apen, een van de drie topattracties. Wat het authentiek maakt is dat naast het gekrijs van de apen je ook het getetter van de olifanten kunt horen. Zij kunnen namelijk de kas inlopen.
Klimmen en klauteren bij Rimbula River.
Natuurlijk waren er ook dompers op de feeststemming. De leeuwen moesten nog wennen en waren niet te zien. Voor de nijlpaarden is het te koud, ook afwezig. De aquaria in de vlindertuin zijn slechts nog bakken met water en stenen. De giraffen waren bang voor de brug. "Het blijven wel dieren. We hadden niet verwacht dat ze het zo lastig zouden vinden”, meldt de woordvoerster.
Iedereen heeft begrip voor de dierentuin. Als je om je heen kijkt zie je wat een mega prestatie het is om 2,5 jaar aan een superattractie te bouwen. Dan kan niet alles meezitten. Toch is het een domper. De leeuwen zijn aansprekende dieren. Grote groepen gaan die kant op en komen allemaal met sippe gezichten naar buiten. Er is begrip maar de teleurstelling is te zien want het zijn net iets teveel dieren die ontbreken. Na 25 maart, de opening van dit themapark met dieren is dat voorbij, belooft het park.
Nog 75% van alle zitbanken moet nog geplaatst worden. In de massaliteit van deze pre-opening waren van vroeg tot laat dan ook alle bankjes binnen en buiten bezet. De jonge kinderen duiken volop in de speeltoestellen. Dat er bijzondere dieren zijn is voor hen een logica zonder vraag. Het klimmen, klauteren en glijden maakt alles leuker. Soms is Wildlands iets teveel op de ideale tekentafel ontstaan. Bij de prairiehondjes loop je als in een klein dal door de zanderige heuvels van deze knuffelige dieren. De scheiding is er niet. Menig kind klimt dan ook op de rotsen en stapt het terrein van de dieren in. Veel ouders pakken enthousiast de camera en lopen van het pad af. Hier komen nog meer natuurlijke afscheidingen, meldt het park.
Een entreeticket is niet mals, 29 euro online. Een stevige prijs als je met z’n vieren gaat, een doorsnee gezin. Toch zal dat veel Nederlanders niet weerhouden. Je kunt veel zien en achter iedere hoek wat nieuws beleven. Er zijn veel bijzondere dieren al is het fors gereduceerd in vergelijking met de oude dierentuin. Voor alle kinderen valt er veel te zien en te doen en is er rijkelijk animatie. Misschien nog belangrijker in de ambitie om in het eerste jaar 1,3 miljoen bezoekers te trekken, in het Noorden is er een ware buzz. "Oh ben jij al in Wildlands geweest. Hoe was het?” De vraag met een omhooggaande stemverheffing. Als die hype deze zomer duurt, komt de kassa vol.
Marc Gerlings
Hoofdredacteur Recreatie & Toerisme
In komend nummer van Recreatie & Toerisme verschijnt een achtergrondartikel met veel feiten, cijfers en ontwikkeling van Wildlands.
Met wat geluk kun je vanaf de parkeerplaats al deze witte verschijning zien. In het park kun je hem ook zien zwemmen.
Topics:Attractieparken, Dagrecreatie, Leisure, Marketing