Geplaatst op: 18-04-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Dark Tourism-auteur Karel geïnterviewd door National Geographic

Dark Tourism-auteur Karel geïnterviewd door National Geographic
Dark Tourism-auteur Karel is onlangs geïnterviewd door National Geographic. Het interview staat sinds dit weekend online. In dit interview vertelt Karel over de verschillende vormen van dark tourism en waarom mensen door dit fenomeen zijn gefascineerd.

Karel vat in het interview de diverse vormen van dark tourism mooi samen: "Plekken waar je kunt griezelen zoals The Amsterdam Dungeon en een Halloweenparade zijn de lichtste vorm. Bij een zwaardere vorm van duister toerisme moet je denken aan vernietigingskampen, herdenkingsplekken van de genocide in Rwanda en The Killing Fields in Cambodja. Dan heb je nog tussenvormen zoals begraafplaatsen, (militaire) monumenten en plaatsen waar rampen zijn gebeurd zoals het kapseizen van een boot of het neerstorten van een vliegtuig."

Volgens Karel hebben toeristen uiteenlopende redenen om een dark tourism locatie te bezoeken: "Bij begraafplaatsen waar beroemdheden liggen zoals Père Lachaise, hebben mensen een ‘selfiegevoel’. Ze kunnen niet meer op de foto met rockster Jim Morrison, maar wel met zijn graf. Anderen zijn oprecht geïnteresseerd in het lijden en voelen zich sociaal verplicht om naar een dark tourism-spot te gaan. En er zijn ook toeristen die gaan vanwege een historisch belang, omdat een reisgids het aanraadde of simpelweg ‘in de buurt waren.

Karel Werdler heeft bij NRIT Media een mooie introductie in dark tourism uitgegeven: Dark Tourism, de dood achterna. Het boek is voor slechts € 23,54 (ex. BTW) te bestellen.
Link: http://www.natgeotraveler.nl/artikel/de-duisterste-vorm-van-toerisme
Topics:Cultuur
Trefwoorden: dark tourism, donker toerisme

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.