Dark Tourism-auteur Karel geïnterviewd door National Geographic
Dark Tourism-auteur Karel is onlangs geïnterviewd door National Geographic. Het interview staat sinds dit weekend online. In dit interview vertelt Karel over de verschillende vormen van dark tourism en waarom mensen door dit fenomeen zijn gefascineerd.
Karel vat in het interview de diverse vormen van dark tourism mooi samen: "Plekken waar je kunt griezelen zoals The Amsterdam Dungeon en een Halloweenparade zijn de lichtste vorm. Bij een zwaardere vorm van duister toerisme moet je denken aan vernietigingskampen, herdenkingsplekken van de genocide in Rwanda en The Killing Fields in Cambodja. Dan heb je nog tussenvormen zoals begraafplaatsen, (militaire) monumenten en plaatsen waar rampen zijn gebeurd zoals het kapseizen van een boot of het neerstorten van een vliegtuig."
Volgens Karel hebben toeristen uiteenlopende redenen om een dark tourism locatie te bezoeken: "Bij begraafplaatsen waar beroemdheden liggen zoals Père Lachaise, hebben mensen een ‘selfiegevoel’. Ze kunnen niet meer op de foto met rockster Jim Morrison, maar wel met zijn graf. Anderen zijn oprecht geïnteresseerd in het lijden en voelen zich sociaal verplicht om naar een dark tourism-spot te gaan. En er zijn ook toeristen die gaan vanwege een historisch belang, omdat een reisgids het aanraadde of simpelweg ‘in de buurt waren.
Karel Werdler heeft bij NRIT Media een mooie introductie in dark tourism uitgegeven: Dark Tourism, de dood achterna. Het boek is voor slechts € 23,54 (ex. BTW) te bestellen.
Topics:Cultuur
Trefwoorden: dark tourism, donker toerisme