Vlaamse provincies gaan binnenlands toerisme extra ondersteunen

Logeren in Vlaanderen is een publiek-private samenwerking tussen de vijf Vlaamse provincies (Provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, Limburg en West-Vlaanderen) en de private logiessector (Horeca Vlaanderen en de Vlaamse Federatie voor Hoeve- en Plattelandstoerisme). Bij de organisatie zijn ruim 500 kleine logiesondernemers aangesloten die onder de naam Logeren in Vlaanderen Vakantieland gezamenlijk campagne voeren.
Logiesondernemers hebben lagere bezetting
Uit online onderzoek door de provincies bij kleinschalige logiesuitbaters in Vlaanderen, blijkt zij dit jaar wel een extra stimulans kunnen gebruiken. Hoewel 77% geen impact ondervond, is er toch ook 23% van de ondervraagde logies dat aangeeft dat ze het laatste half jaar een lagere bezetting hebben als dezelfde periode het jaar voordien. Uiteraard spelen factoren mee zoals het weer en een vroege paasvakantie, maar na de aanslagen op 22 maart kreeg 46% van de logiesuitbaters te maken met annuleringen en/of minder boekingen. Logischerwijs kwamen de meeste annuleringen (77%) uit het buitenland, waardoor de impact voor uitbatingen met een groter aandeel buitenlandse toeristen, sterker voelbaar is. Er was echter ook een kleiner percentage landgenoten die hun binnenlandse vakantie afbliezen.
Provincies nemen verantwoordelijkheid
Gedeputeerde voor toerisme van de provincie Antwerpen Bruno Peeters legt uit: "Als provincies zijn we verantwoordelijk voor het beleid inzake binnenlands toerisme. We zullen op korte termijn maatregelen uitwerken om vakanties in eigen land een extra stimulans te geven.” Logeren in Vlaanderen zal de logiesuitbaters ook steunen door tarieven voor de promotiecampagne van Vlaanderen Vakantieland niet te verhogen.
Succesvolle campagne
De provinciale toeristische organisaties in Vlaanderen zetten met succes in op het promoten van vakantie in eigen land. Het aantal overnachtingen van Belgen in Vlaanderen steeg zo tussen 2009 en 2014 jaarlijks gemiddeld 2,9%. De campagne Logeren in Vlaanderen Vakantieland leverde vorig jaar 126.111 boekingen op, een groei van 19% ten opzichte van 2014. Per persoon, per nacht wordt gemiddeld 93 tot 97 euro uitgegeven. Dat resulteert in een gemiddelde besteding per boeking van 481 tot 537 euro. In totaal wordt het macro-economisch effect van de campagne op 65,3 miljoen euro geraamd, dat was in 2012 nog maar 29 miljoen euro. Vorig jaar werd 840.000 euro in de campagne Logeren in Vlaanderen Vakantieland geïnvesteerd.
Gezamenlijke acties verder uitwerken
Op 2 mei zitten de initiatiefnemers samen met de toeristische steden en ondernemers om gezamenlijke positieve acties uit te werken. "Als we de middelen verder kunnen opladen vanuit andere betrokken overheden en we samen met de vakantiemakers extra inzetten op positief onthaal, wordt een bijkomende brede campagne mogelijk”, legt gedeputeerde Peeters uit. "Onze eigen inwoners worden zo ook onze ambassadeurs naar de buitenlandse toeristen.”