Giro d’ Italia morgen van start in Apeldoorn
Zijne Majesteit de Koning is vrijdag 6 mei 2016 aanwezig bij de start van de 99e editie van de Giro d’ Italia in Apeldoorn. De Koning is aanwezig op de startlocatie, rijdt mee in een volgauto en woont de huldiging en prijsuitreiking bij.
Budget
De provincie Gelderland betaalt 5 miljoen euro, de etappesteden ieder 350.000 euro en de doorkomstgemeenten ieder 10.000 euro. Verder krijgt de organisatie een bijdrage vanuit VWS (2,5 miljoen euro) en draagt ook het bedrijfsleven (1 miljoen euro) bij met sponsoring en hospitality. Het totale organisatiebudget bedraagt 12,85 miljoen euro. Hierin zitten alle kosten opgenomen die bij de organisatie horen, dus van de hekken tot de catering en van de kleding van de vrijwilligers tot de werkzaamheden aan de weg. Dit budget is niet alleen voor de drie dagen wielrennen. Met deze middelen worden 99 dagen allerhande activiteiten rondom Fietsen, Gelderland en Gezondheid en Bewegen gefinancierd. In totaal meer dan 500 side events die hieruit mede mogelijk gemaakt worden.
Bezoekers
Uit haalbaarheidsonderzoek van de HAN
blijkt dat de provincie brede opbrengsten de kosten ruim overstijgen.
Hieruit blijkt dat de verwachting is dat er ruim 460.000 bezoekers op
de start afkomen die samen bijna 9 miljoen euro besteden. Daarvan
komt meer dan de helft uit Gelderland zelf, 38 procent uit de rest van Nederland en 8 procent uit het
buitenland. Naar schatting 800 miljoen mensen kijken via media naar
de Girostart. De economische impuls voor de provincie Gelderland wordt op 11,25 miljoen euro geschat.
Vliegwiel
De Giro wordt nadrukkelijk gebruikt als een vliegwiel voor een blijvend netwerk op het gebied van sport en economie, recreatie en toerisme. Maar bijvoorbeeld ook blijvende iconen, zichtbare herinneringen of een jaarlijks terugkerend onderdeel van het event. En natuurlijk de kennis die wordt opgedaan die we delen én borgen in de verschillende organisaties. De provincie investeert vijf miljoen euro in de van de Giro omdat het goed is voor de sport, goed voor recreatie en het toerisme en geeft een enorme ‘boost’ aan de Gelderse economie. Met een groot nationaal en internationaal mediabereik wordt Gelderland (en daarmee de steden, maar ook Nederland) als fietsprovincie stevig op de kaart gezet; voor wielrenners en mountainbikers maar vooral voor een hele grote groep toerfietsers uit heel Nederland en van over de hele wereld.
"Een evenement als dit levert bezoekers, bestedingen en bekendheid op. Dit is goed voor Nederland, de provincie, voor de regio en voor de betrokken steden. Uit eerdere grote wielerrondes in Nederland is gebleken dat er ook op lange termijn gunstige effecten zijn voor de economie, werkgelegenheid en naamsbekendheid,” schrijft de organisatie op haar site.
Initiatiefnemers
Giro Gelderland is een initiatief van de provincie Gelderland samen met de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. Voor de Giro Gelderland is een projectorganisatie opgericht van ongeveer 60 mensen vanuit de gemeenten Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn en de provincie Gelderland en experts uit de verschillende vakgebieden die nodig zijn voor het organiseren van zo’n groot evenement. Zoals politie en veiligheidsexperts, marketing en sponsoring/hospitality, mobiliteits-verkeerskundigen. En natuurlijk werken er achter de schermen nog een heleboel mensen (1.300) vrijwillig mee.
Ritten
De Giro start in Apeldoorn op vrijdag 6 mei met een tijdrit. De start op de tweede dag is in Arnhem (Kerkplein) en de finish in Nijmegen(Oranjesingel). De doorkomst gemeenten tijdens die dag zijn: Renkum, Ede, Wageningen, Rhenen, Tiel, West Maas en Waal, Wijchen, Heumen, Berg en Dal (voorheen Groesbeek). Op zondag 8 mei start de Giro in Nijmegen (De Waag) en eindigt in Arnhem (Musis Sacrum). De doorkomstgemeenten op die dag zijn: Lingewaard, Westervoort, Zevenaar, Bronckhorst, Berkelland, Lochem, Zutphen, Brummen, Rheden. De toertocht die een week eerder werd verreden trok 5.500 deelnemers die een deel van het parcours aflegden.