FIOD doet huiszoeking bij travelagent
De travelagent had een contract gesloten met het Ministerie van Veiligheid en Justitie om tegen een vaste vergoeding te adviseren en bemiddelen bij boekingen van dienstreizen (vliegtickets, hotelaccommodaties en autohuur). In de overeenkomst werd opgenomen dat de agent deze diensten op de meest doelmatige en op de economisch meest voordelige mogelijkheid zou aanbieden en dat alle voordelen die de agent kon behalen, doorgegeven zou worden aan het ministerie. Het vermoeden is dat dit niet is gebeurd.
De travelagent zou de facturen aan het Ministerie van Veiligheid en Justitie kunstmatig hebben opgehoogd. Het vermoeden is dat de travelagent niet bestaande componenten heeft toegevoegd aan de vliegtickets, hotelaccommodaties en autohuur waardoor de bedragen op de facturen kunstmatig werden verhoogd. Daarnaast zou de travelagent een script hebben ontwikkeld om de ticketprijzen die zowel in Nederland als buiten Nederland worden aangeboden te raadplegen en te boeken. De travelagent bracht vermoedelijk de Nederlandse prijzen in rekening, maar boekte zelf het goedkopere buitenlandse tarief. Het verschil zou de travelagent ten onrechte niet ten goede hebben laten komen aan het Ministerie.
Om hoeveel geld het gaat is onderwerp van onderzoek, maar het gaat vermoedelijk om miljoenen euro’s nadeel. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een aangifte door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Naast het strafrechtelijk onderzoek loopt er ook een civiele procedure tussen het ministerie en de travelagent.
In een reactie op Zakenreisnieuws zegt ATP niet te begrijpen waarom het Ministerie van Veiligheid en Justitie een strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf is gestart maar wel volledig mee te werken en de uitkomst van het onderzoek ‘met vertrouwen tegemoet te zien'.