Geplaatst op: 12-05-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Center Parcs voert duurzame ideeën van kinderen in

Center Parcs voert duurzame ideeën van kinderen in
Leerlingen van groep 8 van basisschool De Bergse Zonnebloem uit Rotterdam krijgen eerste duurzaamheidspaspoort overhandigd
Kinderen hebben de toekomst maar we luisteren in het bedrijfsleven nauwelijks naar ze. ANVR doet dat sinds een paar jaar wat beter en ze praten regelmatig met kinderen uit de Raad van Kinderen. Center Parcs heeft ook de handschoen ook opgepakt en kinderen gevraagd wat Center Parcs kan doen om haar werknemers en gasten te stimuleren om minder te verspillen. Diverse ideeën worden door Center Parcs daadwerkelijk uitgevoerd. Ze variëren van het stimuleren van duurzaam gedrag bij de gasten, kinderen kennis laten maken met moestuintjes tot het afdekken van de buitenzwembaden.


Gisteren presenteerde de Raad van Kinderen haar ideeën en overhandigde Center Parcs aan de Raad van Kinderen het eerste ‘duurzaamheidspaspoort’. Het paspoort bevat opdrachten met ‘groene daden’ voor het gezin om daarmee duurzaam gedrag op de parken te stimuleren en belonen. Dit jaar gaat de Raad van Kinderen een stapje verder en wordt niet alleen gekeken naar meer duurzaamheid op de parken, maar vooral hoe gasten een duurzamere leefstijl mee naar huis kunnen nemen.


Creatieve ideeën van kinderen komen tot leven

Naar aanleiding van het onderzoek "Wat kan Center Parcs doen om haar werknemers en gasten te stimuleren om minder te verspillen” van vorig jaar heeft de Raad van Kinderen een aantal duurzame acties bedacht. Zoals het duurzaamheidspaspoort, waarbij het gezin wordt beloond bij het behalen van alle opdrachten. Denk bijvoorbeeld aan afval scheiden, een douchetimer en verlichting en verwarming uitzetten bij het verlaten van de cottage.


Naast het duurzaamheidspaspoort worden er diverse ‘groene’ workshops georganiseerd, waarbij gerecycled materiaal wordt ingezet en leuke dingen worden gemaakt met afvalproducten. Daarnaast is het activiteitenprogramma ‘Wannabe een Tuinder’ ontwikkeld, waarbij kinderen uitleg krijgen over de natuur. Op de parken De Kempervennen en De Huttenheugte wordt een moestuin aangelegd en tijdens het verblijf worden kinderen gemotiveerd om zorg te dragen voor de moestuintjes. Ze krijgen zelf een eigen moestuinplantje na afloop met verzorgingsadvies.


Het belangrijkste advies van vorig jaar was het afdekken van de buitenbaden, om daarmee energie te besparen. De implementatie van dit idee is begonnen. Voor alle parken in Nederland scheelt dit bijna € 100.000 per jaar aan energiekosten.


Vakantiepark als inspiratiebron voor thuis

Om gezinnen te informeren over de groene en social projecten van Center Parcs, is ‘Our Naturall Plan’ opgesteld. Ook staan er op het online platform onder andere tips & tricks om thuis groen aan de slag te gaan. Mede door de Raad van Kinderen komen er jaarlijks nieuwe groene acties bij. De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en UNICEF Nederland. Het doel van de Raad van Kinderen is dat besluitvormers van bedrijven en organisaties de belangen van de toekomstige generaties integreren in de besluitvorming van vandaag.

Link: http://www.centerparcs.nl/nl-nl/duurzaamheid_ms
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, duurzaam toerisme

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.