Saai of slimme combinatie? De quinoaroute
In korte tijd heeft
quinoa als voedingsproduct de Westerse wereld veroverd. Enkele jaren geleden
stond de pakken alleen bij gezondheidstypes in de keukenkast maar nu vind je
het overal. Het is een product zoals graan of pasta en lijkt daarom niet erg
spannend voor een route. Peru start een quinoaroute. Waarschijnlijk toch slim
want het sluit goed aan op de toeristische regio rondom het Titicacameer.
Waar komen deze gezonde zaden eigenlijk vandaan? Hoe groeit het, hoe wordt het
verwerkt en welke gerechten maken de Peruanen zelf met quinoa? Peru biedt alle
antwoorden en met de aangekondigde ‘Ruta de la Quinua’ kan iedereen het
binnenkort zelf gaan ontdekken.
Samenwerking met
horeca en touroperators
De nieuwe route werd onlangs officieel gelanceerd tijdens het World Forum on
Gastronomy Tourism in Lima. De quinoaroute wordt het eerste prototype van de
World Tourism Organization (WTO) waarbij overheid, horeca en touroperators
samenwerken om duurzame, culinaire, toeristische producten te ontwikkelen. Als
het model van deze route staat, kan het ook in andere landen worden uitgerold.
Highlights en lokale
leven
Een culinaire route is een nieuwe manier om een bestemming te leren kennen.
Toeristen doen verschillende plaatsen aan en maken kennis met de levenswijze
van de bewoners, die op hun beurt weer laten zien hoe bepaalde producten worden
verbouwd en verwerkt. In Peru zullen de boeren met trots hun gewassen laten
zien en vertellen hoe zij al eeuwenlang op duurzame en ambachtelijke wijze
quinoa telen. Natuurlijk weten zij ook alles over de mooiste plekjes in de
regio én de beste gerechten, dus ook deze highlights worden opgenomen in de
route.
Regio Puno
hoofdleverancier
Peru is van oudsher hét quinoaland van Zuid-Amerika, waarbij Puno de
belangrijkste quinoaregio is. Puno ligt in het zuidwesten van het land, rondom
het Titicacameer, en is naast de belangrijkste quinoaleverancier een
interessante toeristische regio. Het Titicacameer, één van de hoogstgelegen
meren ter wereld met drijvende rieten Uros-eilanden, is een must bij een bezoek
aan Peru. Vaak wordt dit gecombineerd met een bezoek aan de Quichua-indianen in
de regio Puno.
Quinoa is het belangrijkste culinaire product van Peru dat de laatste jaren de hele wereld verovert. In het land worden meer dan 3000 verschillende soorten verbouwd, zowel witte als rode en zwarte varianten. Het telen van quinoa gebeurt nog op de traditionele, biologische manier, waar vooral vrouwen zich mee bezighouden. Quinoa is een plant, waarvan niet de blaadjes, maar de eiwitrijke zaden worden gegeten. Deze zaden lijken op graankorrels en worden dan ook op die manier in de keuken gebruikt, bijvoorbeeld als vervanging van rijst of couscous.