Venlo krijgt kabelbaan over de Maas

Venlo krijgt een kabelbaan om het nieuwe uitgaansgebied Fort
van Venlo met de binnenstad te verbinden. De gemeente Venlo gaat de kabelbaan
aanleggen. Venlo heeft ervaring met kabelbanen, op de Floriade stond er ook al
eentje.
Het Fort van Venlo biedt grootschalige leisure en pleasure op 22 hectare met het fort, de Leisure Dome en de Authentic Food & Handmade Market. De gemeente Venlo heeft met de initiatiefnemers afspraken gemaakt over de verkoop van gronden en de gebouwen. De nieuwbouw volgt de contour van het oude Fort Sint Michiel. Ook de karakteristieke gebouwen op het kazerneterrein blijven behouden. Eind juni beslist de gemeenteraad over de plannen.
Kabelbaan
Het college kiest voor de kabelbaan als verbinding tussen
KazerneKwartier en binnenstad omdat deze naar verwachting extra bezoekers naar
Venlo trekt. De kabelbaan wordt gerealiseerd onder marktconforme condities en
komt voor rekening en risico van de gemeente Venlo. De kabelbaan kruist de
Maas.

Geschiedenis van fort en kazerne
De ster van Fort Sint Michiel en het ‘vierkant’ van de voormalige Frederik Hendrik Kazerne, komen nadrukkelijk terug in de plannen. De fortmuur, die nog voor het grootste deel onder de grond ligt, wordt blootgelegd, gerestaureerd en opgebouwd. Waar dat mogelijk is, komt ook de gracht om het fort terug. De gemeente wil onderdelen van de kazerne die nog niet beschermd zijn, het Fort Sint Michiel en de grachtstructuur aanwijzen als gemeentelijk monument.
Fort van Venlo
De initiatiefnemers gaan het gebied in tien jaar tijd ontwikkelen. Naast de LeisureDome en de Authentic Food & Handmade Market zijn er ook plannen voor een hotel- en wellnessaccommodatie, onderwijs, maatschappelijke functies en thematische detailhandel. Het bestemmingsplan biedt in ieder geval ruimte voor:
- 105.000 m2 leisure, sport, maatschappelijk en overig;
- 10.000 m2 onderwijs;
- 20.000 m2 kantoren;
- 5.000 m2 thematische detailhandel.

De LeisureDome zal onder andere een kinderspeelparadijs, bioscoop, glowgolf, amusementscenter, lasergame, bowling en horeca bevatten. In Kerkrade is een LeisureDome met 1,5 miljoen bezoekers per jaar uitermate succesvol en heeft inmiddels een derde fase in ontwikkeling.
De Authentic Food & Handmade Market wordt een thematische markt/braderie met evenementensfeer die is geïnspireerd op bijvoorbeeld de ‘Hippie Fair’ op Ibiza, de ‘Night Bazar’ in Bangkok en de ‘ChelseaMarket’ in New York. Ervaren en beleven staan centraal. Met verspreide kleinschalige optredens wordt een aantrekkelijke sfeer neergezet.
Strategische visie
Het plan past in de Strategische Visie 2030 van de gemeente Venlo. De gemeente kiest voor gezonde groei, quality of life en duurzame ontwikkeling. Venlo wil meer welvaart, meer welzijn en meer volwaardige kansen voor iedereen binnen de stedelijke gemeenschap. De economische speerpunten zijn logistiek, agribusiness, maakindustrie en toerisme & recreatie. Venlo wil daarom de aantrekkelijkheid van haar stedelijk centrum verder verstevigen: voor stad en regio en voor miljoenen Duitse consumenten en bedrijven. Op het KazerneKwartier wordt naast de bestaande binnenstad een nieuw stukje stedelijk centrum ontwikkeld. Het moet dé plek worden in het hart van Venlo waar een mix van grootschalige en hoogwaardige stedelijke functies kan landen in een tastbare cultuurhistorische setting.

Werkgelegenheid
Het totale KazerneKwartier levert op termijn 1.070 nieuwe fulltime banen op. Vooral bij de bedrijven en organisaties op het terrein zelf, maar ook bij toeleverende bedrijven. Dit komt voor tweederde door het Fort van Venlo. Bovendien levert dit leisure-initiatief relatief veel werkgelegenheid op die ook aansluit op de lokale arbeidsmarkt en de opgave in het kader van de sociale agenda. Daarnaast zorgt de nieuwbouw van het gebied voor nog eens 1.000 tijdelijke arbeidsjaren.
Financiële afspraken
Het Fort van Venlo is een initiatief van de Twister Media Group, Wyckerveste en VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling Zuid. De initiatiefnemers betalen direct en volledig de getaxeerde prijs aan de gemeente voor de afname van de grond en de kazernegebouwen. Dit is mogelijk, omdat de gemeente gedeeltelijk garant wil staan voor de lening van het Fort van Venlo. Daardoor kunnen de initiatiefnemers tegen een lagere rente geld lenen bij de bank. Het risico voor de gemeente blijft beperkt door stevige contragaranties. zoals een bankgarantie, een eerste recht van hypotheek en concerngaranties van de initiatiefnemers. Verder betalen de initiatiefnemers een premie aan de gemeente om te voorkomen dat dit kan gelden als staatssteun.
Planning
Het Fort van Venlo gaat als alles volgens planning loopt begin 2019 open.