Betaalde het COA te veel voor tijdelijke opvang in onze branche?
"Eigenaren van potentiële opvanglocaties konden huurprijzen en voorwaarden bedingen die het COA normaliter niet zou accepteren”, schrijft de krant die eraan toevoegt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers de eigen norm daarmee tot vier keer overschreed. "Omdat de druk om voldoende opvangplaatsen te realiseren enorm was, had COA een slechte onderhandelingspositie”, zegt COA-vastgoeddirecteur Peter Siebers. Volgens hem zijn tijdelijke opvanglocaties bovendien erg duur door de korte terugverdientijd van de investeringen. Verder moesten vaak hele complexen worden gehuurd die niet helemaal benut konden worden.
Drie miljoen voor Zeelandhallen
In de krant worden de Zeelandhallen in
Goes als duurste voorbeeld aangehaald die Libéma voor 3 miljoen euro
voor 11 maanden verhuurde. Er konden maximaal 500 vluchtelingen
worden opgevangen. Dat lijkt heel veel geld maar als we dat terugrekenen naar de kosten per asielzoeker per maand kom je uit op € 545,50. Dan mag je best spreken van tendentieuze berichtgeving als wordt gesteld dat deze vorm van huisvesting zes maal zo duur is als het onderbrengen van asielzoekers in eensgezinswoningen, die overigens niet eens beschikbaar waren.
Libéma nam maatschappelijke verantwoordelijkheid
In een reactie neemt Libéma nadrukkelijk afstand van enkele beweringen en conclusies uit het onderzoek van NRC en Reporter Radio als het gaat om de vergoedingen die Libéma ontvangt. Libéma stelt dat het op alle locaties waar het ruimte biedt aan vluchtelingen slechts de kostprijs van de accommodatie aan het COA vraagt; alle bijkomende zaken die van derden moeten worden betrokken of ingehuurd worden één op één - tegen kostprijs - doorberekend aan het COA. "Dat de kosten voor het COA hoog kunnen oplopen, is een ander verhaal”, stelt Libéma. "Feit blijft dat Libéma medewerking verleent aan de noodopvang uit humanitaire overwegingen en het besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Kosten transparant met COA gedeeld
Volgens het bedrijf is de grootste kostenpost de facilitaire voorzieningen die Libéma voor COA opzet en waarvan de offertes ook transparant met het COA worden gedeeld. Dan gaat het bijvoorbeeld om beveiligingsmaatregelen, brandmeldinstallaties, douchecabines, bedden, afscheidingswanden, toiletten, kantoorunits voor het COA en alles wat er nog meer bij een dergelijke opvang komt kijken. Alle facturen en offertes van leveranciers daaromtrent worden in alle openheid gedeeld met het COA.
Risico's
Libéma liep ook risico's
"Als je alle kosten bij elkaar optelt krijg je een hoog bedrag, maar daarvan gaat slechts een deel daadwerkelijk naar Libéma. Tot slot loopt het bedrijf ook risico’s als het gaat om de inkoop voor de horeca/catering die het op de opvanglocaties verzorgt en zijn er kosten en risico's van huurders die afhaken of moeten worden gecompenseerd,” besluit Libéma haar reactie.