Geplaatst op: 06-06-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Betaalde het COA te veel voor tijdelijke opvang in onze branche?

Betaalde het COA te veel voor tijdelijke opvang in onze branche?
NRC kwam afgelopen weekend met een groot verhaal waarin ze stellen dat vastgoedeigenaren sterk hebben geprofiteerd van de vluchtelingencrisis. Ook Libéma ligt in dit artikel onder vuur.


"Eigenaren van potentiële opvanglocaties konden huurprijzen en voorwaarden bedingen die het COA normaliter niet zou accepteren”, schrijft de krant die eraan toevoegt dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers de eigen norm daarmee tot vier keer overschreed. "Omdat de druk om voldoende opvangplaatsen te realiseren enorm was, had COA een slechte onderhandelingspositie”, zegt COA-vastgoeddirecteur Peter Siebers. Volgens hem zijn tijdelijke opvanglocaties bovendien erg duur door de korte terugverdientijd van de investeringen. Verder moesten vaak hele complexen worden gehuurd die niet helemaal benut konden worden.


Drie miljoen voor Zeelandhallen

In de krant worden de Zeelandhallen in Goes als duurste voorbeeld aangehaald die Libéma voor 3 miljoen euro voor 11 maanden verhuurde. Er konden maximaal 500 vluchtelingen worden opgevangen. Dat lijkt heel veel geld maar als we dat terugrekenen naar de kosten per asielzoeker per maand kom je uit op € 545,50. Dan mag je best spreken van tendentieuze berichtgeving als wordt gesteld dat deze vorm van huisvesting zes maal zo duur is als het onderbrengen van asielzoekers in eensgezinswoningen, die overigens niet eens beschikbaar waren.


Libéma nam maatschappelijke verantwoordelijkheid

In een reactie neemt Libéma nadrukkelijk afstand van enkele beweringen en conclusies uit het onderzoek van NRC en Reporter Radio als het gaat om de vergoedingen die Libéma ontvangt. Libéma stelt dat het op alle locaties waar het ruimte biedt aan vluchtelingen slechts de kostprijs van de accommodatie aan het COA vraagt; alle bijkomende zaken die van derden moeten worden betrokken of ingehuurd worden één op één - tegen kostprijs - doorberekend aan het COA. "Dat de kosten voor het COA hoog kunnen oplopen, is een ander verhaal”, stelt Libéma. "Feit blijft dat Libéma medewerking verleent aan de noodopvang uit humanitaire overwegingen en het besef van maatschappelijke verantwoordelijkheid.”


Kosten transparant met COA gedeeld

Volgens het bedrijf is de grootste kostenpost de facilitaire voorzieningen die Libéma voor COA opzet en waarvan de offertes ook transparant met het COA worden gedeeld. Dan gaat het bijvoorbeeld om beveiligingsmaatregelen, brandmeldinstallaties, douchecabines, bedden, afscheidingswanden, toiletten, kantoorunits voor het COA en alles wat er nog meer bij een dergelijke opvang komt kijken. Alle facturen en offertes van leveranciers daaromtrent worden in alle openheid gedeeld met het COA.

Risico's


Libéma liep ook risico's

"Als je alle kosten bij elkaar optelt krijg je een hoog bedrag, maar daarvan gaat slechts een deel daadwerkelijk naar Libéma. Tot slot loopt het bedrijf ook risico’s als het gaat om de inkoop voor de horeca/catering die het op de opvanglocaties verzorgt en zijn er kosten en risico's van huurders die afhaken of moeten worden gecompenseerd,” besluit Libéma haar reactie.

Trefwoorden: evenementenhallen, opvang, asieszoekers

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

08/01/25
Exclusief voor leden
Koerswijziging Trade Mart leidt tot nieuwe beurzen
Trade Mart Utrecht, onderdeel van Koninklijke Jaarbeurs, kiest een nieuwe koers. Dat zorgt voor in ieder geval twee nieuwe beurzen voor de segmenten Jewels & Luxury en Kitchen & Design.
26/12/24
Recycling bekers bij sportevenementen
Dit jaar gingen nieuwe regels in voor de recyclinhg van plastic bij evenementen. Dat was niet makkelijk voor sportevenementen. Opeens moesten de kartonnen bekers voor deelnemers met plastic laagje of gewassen worden, of verzamelen en recyclen. De Zevenheuvelenloop is het eerste evenement dat een percentage van recycling doorgeeft, 92,5%.
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Zorgen over toekomst evenementen
Zowel gemeenten als evenementenorganisatoren maken zich grote zorgen over de toekomst van evenementen in Nederland. Uit recent onderzoek van bureau Respons blijkt dat de druk op de sector toeneemt.
23/12/24
Pride Amsterdam kiest voor Love in 2025
Voor Pride 2025 in Amsterdam staat het thema LOVE centraal, niet alleen als symbool van romantiek, maar ook als fundament voor verbinding, begrip en solidariteit. Liefde boeit, bindt, steunt en overwint.
20/12/24
De Brabantse Winter keert terug met meer glitter en glamour
De Brabanthallen transformeren zich opnieuw tot een winterse wonderland. De tweede editie van De Brabantse Winter belooft nóg groter en spectaculairder te worden dan voorheen. Ruim 80.000 bezoekers worden er verwacht.
16/12/24
HECkathon: studenten De Rooi Pannen aan de slag met vraagstukken Bredase bedrijven
Volgende week donderdag 19 december staat er een prachtig evenement op de planning voor onze Bredase studenten Toerisme, Leisure & Marketing, samen met een aantal prominente Bredase bedrijven en organisaties.
13/12/24
Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.