De inspiratie van Hugo de Jong
Leeftijd: 35 jaar
Afgestudeerd aan: Wageningen Universiteit - Leisure, Tourism & Environment; voorafgegaan door de opleiding International Tourism Management & Consultancy aan de NHTV. Ik noem mijn studie-periode altijd ‘één groot feest’ door het internationale karakter met stages, scripties en fieldtrips in Malta, Frankrijk, Thailand, Costa Rica, Argentinië, Bolivia, Nieuw-Zeeland, en Fiji. Ik ben nog altijd dankbaar en trots dat deze mogelijkheden door onderwijsinstellingen in Nederland geboden en gestimuleerd worden.
Huidige functie: Founding partner bij Green Destinations – een social enterprise die de duurzaamheid van toeristische bestemmingen beoordeelt met behulp van de Green Destinations Standard en een database van kwaliteitsindicatoren. Ook helpen we DMO’s bij het maken en uitvoeren van duurzame actieplannen. Het is een dynamische start-up die wordt ondersteund door zo’n 30 partners wereldwijd. Ook werken we veel samen met inspirerende kleine en grote partijen zoals WWF, BookDifferent.com, Coastal & Marine Union (EUCC), Slovenia Green, Zoover en Nederlandse Tour Operators in de Green Deal Duurzaam Toerisme. Hiernaast werk ik met veel plezier als afstudeerdocent bij de opleiding Tourism Management aan de Hogeschool InHolland in Diemen. In het verleden werkte ik bij ECEAT-Projects onder meer aan het Travelife systeem; en bij Kenniscentrum Recreatie aan beleidsonderzoek en -advies voor de Nederlandse recreatiesector.
Is momenteel inhoudelijk bezig met: (te) veel dingen! De Green Destinations Standard maken we binnenkort beschikbaar via een online platform waarop bestemmingen een duurzaamheids-assessment kunnen uitvoeren, een training kunnen volgen en een compleet actieplan kunnen formuleren. Met een hoge score kan een bestemming zich als groene hotspot profileren, een must in het tijdperk van de toenemende bewustwording over duurzaamheid. Net als in 2014 stellen we dit jaar een Top100 samen waarin bestemmingen met elkaar concurreren om de beste plaats, de nominaties hiervoor openen we dit voorjaar.
De Green Destinations database berekent momenteel de duurzaamheidsratings van zo’n 1200 bestemmingen op basis van veelal handmatig verzamelde gegevens. We zijn nu bezig bestaande statistieken en databases van allerlei kwaliteitsindicatoren aan onze database te koppelen, bijv. voor water- en luchtkwaliteit, percentages beschermd natuurgebied, duurzame energie en recycling maar ook sociale factoren zoals mensenrechten nemen we mee. Dankzij samenwerking met WNF kunnen we sinds kort de data via GIS beschikbaar maken en opschalen naar alle bestemmingen wereldwijd.
Vervolgens buigen we ons over de vraag hoe we deze informatie met verschillende partijen kunnen delen. Wat interesseert bijvoorbeeld de consument, de touroperator, of de beleidsmaker? Samen met het WNF en BookDifferent.com doen we hiervoor een pilot in de Caribbean.
Het onderwerp ‘beoordelen van duurzaamheid’ zit vol dilemma’s en leidt regelmatig tot interessante discussies, ook binnen onze organisatie. Dit zorgt voor een extra (communicatie) uitdaging, maar houdt mijn werk ook elke dag weer boeiend!
Is naast het werk vooral druk met: elk vrij uurtje besteed ik het liefst buiten: (wind)surfen in Wijk aan Zee, mountainbiken in Schoorl, of gewoon een goede wandeling in de Kennemerduinen.
Krijgt inspiratie van mensen die een werkelijk duurzaam bestaan weten op te bouwen. Denk: off-the-grid, zelf-voorzienend, autodidactisch een eigen huis bouwend met lokale materialen etc. Gezond eten, bewegen, sporten… de lijn tussen jaloezie en inspiratie is soms erg dun
Zou, indien daartoe de gelegenheid zou zijn, graag nog eens een +5000m berg beklimmen, de Ruta 40 afrijden (Argentijns deel van de Pan-American highway die parallel door de Andes loopt), zwemmen met een walvishaai, back-country snowboarden en weer eens een mooie meerdaagse wandeltocht door de Alpen maken.
Topics:Duurzaam toerisme
Trefwoorden: duurzaam toerisme