Geplaatst op: 11-07-2016
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Wat betekent een Brexit voor het Nederlands toerisme? Update!

Wat betekent een Brexit voor het Nederlands toerisme? Update!

Europa werd vanmorgen met een kater wakker. De Britse kiezer heeft voor een Brexit gekozen en Groot-Brittannië gaat de Europese Unie verlaten. Voorlopig gebeurt er nog niets want de opvolger van premier David Cameron mag de artikel 50-procedure aanvragen en dat zal pas in het najaar zijn. Dan hebben de Europese Unie en Groot-Brittannië nog twee jaar om uit elkaar te gaan. Vanuit de toeristische sector komen voorzichtig de eerste reacties binnen. Voor de Nederlandse toeristische sector staat er 860 miljoen euro op het spel. Volgens het ING Economisch Bureau ondervindt de Nederlandse economie schade van een Brexit, de bank verlaagt de groeiraming voor 2016 naar 1,8% (was 2,1%) en voor 2017 naar 1,3% (was 1,9%).


De World World Travel & Tourism Council (WTTC) benadrukt in een reactie dat het reizen van en naar Groot-Brittannië op de korte termijn niet zal veranderen. In de onderhandelingsperiode zal de wetgeving rond reizen van en naar Groot-Brittannië niet veranderen. David Scowsill, President & CEO, zei vandaag: "We bewegen ons richting een onzekere markt die ongetwijfeld druk op de toeristische sector zal geven. Aan de andere kant weten we dat onze sector veerkrachtig is en dat we ook deze uitdagingen aan kunnen.” De wisselkoers tussen de Euro en het Britse pond gaan wel een grote rol spelen. Wordt het Britse pond ten opzichte van de Euro flink duurder dan zullen Britten minder geneigd zijn naar het Eurogebied op vakantie te gaan omdat ze veel minder euro's voor hun ponden krijgen. Voor uitgaande touroperators biedt dat wel weer kansen omdat een vakantie voor ons in Groot-Brittannië veel goedkoper wordt.


ING bezorgd
Door de Brexit verlaagt ING Economisch Bureau de groeiramingen voor de Nederlandse economie voor 2016 naar 1,8% (was 2,1%). Consumenten zijn door de Brexit negatiever over de Nederlandse economie, waardoor ook de horeca en detailhandel minder hard zullen groeien. Ondanks dat het zwakkere pond een meevaller is voor Nederlandse toeristen die het Verenigd Koninkrijk bezoeken, zullen reizigers naar bestemmingen als de VS de verzwakking van de euro juist als nadelig ervaren. De toeristenbranche in Nederland ondervindt ook hinder van de lagere koers van het Britse pond, doordat de vele Britse toeristen minder te besteden hebben. Wanneer vakantiegangers hun eigen munt een stuk minder waard zien worden ten opzichte van de munt ter plekke, leidt dat tot minder uitgaven in het land van bestemming. Het kan er zelfs voor zorgen dat reizigers helemaal niet meer naar hun geplande bestemming toegaan. Ze zouden hun plannen kunnen wijzigen wanneer verblijf en lokale kosten ineens een stuk duurder uitpakken. Voor de meeste respondenten op de ING Vraag van Vandaag blijken wisselkoersen echter van weinig belang bij het kiezen van een vakantiebestemming. Het weer, de bezienswaardigheden ter plaatse en de afstand zijn bepalender factoren. Slechts 1 op de 6 vakantiegangers (16%) geeft aan dat de wisselkoers enige rol van betekenis speelt bij de vakantiekeuze. Lees hier de complete analyse van ING over de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse toeristenbranche.

Nederlandse horeca geraakt
Britten zijn relatief belangrijk voor de Nederlandse toerisme sector. Acht procent van de overnachtingen in Nederlandse hotels of B&B’s zijn door Britse reizigers. In Amsterdam, een populaire bestemming voor Britse vriendengroepen, is dit zelfs het dubbele (16%). Door het zwakkere pond en de economische tegenwind in hun land zullen Britten minder snel het kanaal oversteken voor hun vakantie of vrijgezellenweekend. Als de groei in de Nederlandse economie afzwakt ondervindt de horeca daar ook de gevolgen van. De consument zal minder snel een dagje uitgaan in eigen land of een restaurant bezoeken als lonen minder stijgen en de werkloosheid minder snel terugloopt.


Uitgaand toerisme naar Groot-Brittannië relatief klein

Voor het uitgaand toerisme vanuit Nederland zijn de gevolgen relatief beperkt. Groot-Brittannië staat met een aandeel van 5% in de totale Nederlandse vakantiemarkt op een zevende plaats met 860.000 vakanties van Nederlanders. Terwijl het Verenigd Koninkrijk goedkoper wordt na de ‘Brexit’, lijkt de animo om erheen te gaan per saldo zelfs iets af te nemen. Weliswaar geeft 3% van de respondenten op de Vraag van Vandaag aan nu naar het VK op vakantie te zullen gaan, maar een grotere groep van 5% heeft de Britse vakantieplannen juist afgeblazen na het 'Brexit'-referendum.


Grote belangen voor Nederlands inkomend toerisme

Op het inkomend toerisme zijn de belangen een stuk groter. Jaarlijks bezoeken 1,9 miljoen Britse toeristen ons land en realiseren 4,0 miljoen overnachtingen vooral in hotels (86%). Qua aantallen gasten staat Groot-Brittannië nog net op een tweede plaats, na Duitsland en op de voet gevolgd door België met een fractie minder gasten. Veruit de meeste Britse gasten verblijven in Noord-Holland (1,3 miljoen). Ook Zuid-Holland (276.000) en Noord-Brabant (109.000) zien nog relatief veel Britse gasten


Kijken we naar overnachtingen dan zijn de verschillen een stuk groter omdat Belgen langer dan Britten in ons land verblijven. België staat met 5 miljoen overnachtingen in Nederlandse logiesaccommodaties fier op een tweede plaats, op ruime afstand gevolgd door de Britten die 4,0 miljoen overnachtingen in ons land realiseren. Brits inkomend toerisme levert Nederland jaarlijks 860 miljoen euro op.


En nu?

Het is natuurlijk niet gezegd dat al deze Britse toeristen na een scheiding van de Europese Unie zullen verdampen. Veel is afhankelijk van het scheidingsproces en vooral de sfeer waarin de onderhandelingen zullen plaatsvinden. Voor de Europese toeristische sector is het van groot belang van een vrij verkeer van toeristen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië gehandhaafd blijft. Vooral voor Nederland is dat van belang omdat Britten veelal voor een korte vakantie ons land bezoeken en die markt is niet gebaat bij een ingewikkelde toegang tot ons land.

Topics:Toerisme
Trefwoorden: inkomend toerisme, uitgaand toerisme, groot-brittannie, engeland

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...