Geplaatst op: 30-06-2016

Meterslange visual kondigt themajaar 2017 Mondriaan to Dutch Design aan

Meterslange visual kondigt themajaar 2017 Mondriaan to Dutch Design aan

Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de provincie Utrecht onthulde in winkelcentrum Hoog Catharijne, een 17 meter lange visual over het landelijke themajaar 2017 Mondriaan tot Dutch Design.


In 2017 staan verschillende steden in Nederland in het teken van 100 jaar De Stijl. Vier van de bekendste De Stijl kunstenaars zijn in Utrecht of Amersfoort geboren: Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Deze steden in de provincie Utrecht staan dan ook uitgebreid stil bij het jubileum.


In veel steden activiteiten

Maar niet alleen in Utrecht leeft het themajaar. In Leiden, Amsterdam en Drachten kunnen bezoekers kennismaken met De Stijl-grondlegger Van Doesburg. Den Haag heeft de grootste Mondriaan-collectie ter wereld. De werken van Piet Mondriaan zijn geliefd over de hele wereld. In Amersfoort en Winterswijk kun je zien waar de kunstenaar opgroeide. In Utrecht ervaren bezoekers het gedachtegoed van Gerrit Rietveld en in het Kröller-Müller Museum zijn de werken van Bart van der Leck te bewonderen. In de hoofdstad van Dutch Design, Eindhoven, ontdekken ze waar het ontwerp van de toekomst wordt bedacht én gemaakt. Een reis door Nederland is als een reis langs honderd jaar vernieuwing en creativiteit: van Mondriaan tot het Dutch Design van nu.



Van innovators toen naar gamechangers nu
De kunstenaars van De Stijl kunnen worden gezien als revolutionaire innovators aan het begin van de 20e eeuw. Ze streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijk opging met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De mannen van De Stijl mogen met recht de gamechangers van die tijd genoemd worden. 100 jaar later heeft Utrecht ook veel gamechangers. Tijdens het themajaar worden in Utrecht en Amersfoort in samenwerking met diverse instellingen, activiteiten ontwikkeld waarin de verbinding gelegd wordt tussen de innovators van De Stijl toen en de gamechangers van nu.


Programmering 2017 in Utrecht en Amersfoort
In Utrecht en Amersfoort is nog veel van De Stijl te zien. Zo staat het geboortehuis van Piet Mondriaan in Amersfoort. Dit geboortehuis is in maart 2017 helemaal vernieuwd en brengt het leven van Mondriaan op een eigentijdse manier in beeld. Het Centraal Museum in Utrecht heeft de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Met een unieke tijdelijke voorjaarstentoonstelling over Rietveld herdenkt museum het 100 jarig bestaan van De Stijl. In het najaar van 2017 staat hier ook de tentoonstelling ‘Droog - ontdek het begin van Dutch Design’ op het programma. Met het Rietveld Schröderhuis (behorende tot de collectie van het Centraal Museum) heeft Utrecht bovendien de enige UNESCO werelderfgoedlocatie binnen het thema Mondriaan tot Dutch Design. Vanaf mei 2017 stelt Kunsthal KAdE in Amersfoort in de tentoonstelling ‘De Kleuren van De Stijl’ het kleurgebruik van De Stijl kunstenaars centraal en trekt lijnen naar de hedendaagse kunst. Vanaf september 2017 opent bovendien het Rietveldpaviljoen Amersfoort weer haar deuren met een speciaal programma en de tentoonstelling ‘Paviljoen 18 X 18 – Gerrit Rietveld’ . Daarnaast haken ook andere organisaties, horeca en middenstand aan bij het themajaar waardoor Utrecht en Amersfoort in 2017 "De Stijl kleuren”.


Over het themajaar
2017 is het jaar waarin we 100 jaar vormgeving van de toekomst vieren. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland Marketing, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Het themajaar markeert de introductie van de verhaallijn Mondriaan tot Dutch Design, die bezoekers door heel Nederland naar interessante plaatsen voert die te maken hebben met werken uit de periode van De Stijl en hedendaags design. Musea, erfgoedlocaties en evenementen in Nederland stellen werk van topdesigners centraal, zetten deuren van ateliers open en eren kunstenaars als Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg. Dit themajaar komt tot stand door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners. Zie voor het complete overzicht www.nbtc.nl/mtdd

Topics:Cultuur
Trefwoorden: evenementen, themajaren

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.
31/12/24
Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN).
25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
20/12/24
Museum Arnhem sluit recordjaar af met meer dan 100.000 bezoekers
Museum Arnhem heeft een bijzonder succesvol jaar achter de rug. Met meer dan 100.000 bezoekers in 2024 heeft het museum een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen.
11/12/24
Exclusief voor leden
RMO vaste zaal Oude Midden-Oosten vernieuwd
De permanente tentoonstelling ‘Het oude Midden-Oosten’ in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) is vernieuwd en opent op 20 december de deuren voor publiek.
06/12/24
Exclusief voor leden
Ohoe chatbot beantwoordt vragen over erfgoed
Wie een vraag heeft over erfgoed, kunst of natuur kan die voortaan stellen aan Oehoe, de vriendelijke chatbot van de ErfgoedApp. Zo maakt FARO de ontdekking van erfgoed in de buurt nog laagdrempeliger en eenvoudiger.
06/12/24
Museum Prinsenhof Delft na 5 januari dicht
In de laatste maand vóórdat Museum Prinsenhof Delft op zondag 5 januari 2025 tijdelijk sluit voor een omvangrijke verbouwing en vernieuwing organiseert het museum een speciaal programma.
05/12/24
Relatief veel problematische schulden in vrijetijdssector
Zes procent van de Nederlandse bedrijven ervaart de schuldenlast als problematisch. Daarbij staat de horeca aan top en ook cultuur, sport en recreatie scoren hoog.

||| Agenda |||

Momenteel geen berichten aanwezig.