Markiezenhof vernieuwt website met streetview en audio
Sinds 4 juli 2016 heeft museum het Markiezenhof een
volledig nieuwe website. De site was in betaversie al sinds 27 juni te
benaderen, maar is nu definitief gelanceerd. "De website is geïllustreerd met
prachtig, grotendeels nieuw fotomateriaal. De combinatie van Google Art en
Google Streetview, met de toevoeging van audio aan de beelden, is uniek voor
websites van Nederlandse musea,” meldt de directie van het belangrijkste
landmark van Bergen op Zoom.
Online museumbeleving
Tentoonstellingen, activiteiten, de vaste opstelling van het museum, potentiële bezoekers kunnen direct zien wat er in het oudste stadspaleis van Nederland te beleven valt. De beleving gaat verder, het volledige museum is digitaal vanaf de homepagina direct door te 'lopen' met de integratie van Google Streetview.
De opnames die Google voor het Art Project heeft gemaakt, waar het Markiezenhof sinds januari 2016 als eerste Brabantse museum aan deelneemt, zijn verwerkt in de website en met één muisklik al te openen. De combinatie met de toevoeging van audio aan deze beelden is uniek voor websites van Nederlandse musea. Bezoekers ervaren zo op de website direct al de beleving van een museumbezoek aan het Markiezenhof.
Oud in nieuw gieten
De nieuwe website werd gemaakt in samenwerking met het bureau INTK uit Utrecht, een gerenommeerd bureau dat gespecialiseerd is in digitale strategieën en projecten voor culturele instellingen in binnen- en buitenland, waaronder veel musea. De vernieuwde huisstijl van het Markiezenhof die in de website duidelijk terugkomt, werd ontwikkeld door Mirjam Drenth van Hotel Zeezicht creatief collectief uit Bergen op Zoom. Het vernieuwde logo geeft een frisse en moderne twist aan de klassieke variant, waarin de drie maliën uit het wapen van de Heren en Markiezen van de stad nog steeds een prominente plaats hebben.
Archief en museum: twee websites
Waar voorheen de website nog werd gedeeld met het gemeentearchief van Bergen op Zoom, is de nieuwe markiezenhof.nl volledig gericht op het museum. Door de fusie van de archieven van Bergen op Zoom, Roosendaal en Oudenbosch tot het nieuwe West-Brabants Archief (WBA), is door deze archiefdiensten ook een nieuwe website (www.westbrabantsarchief.nl) ontwikkeld, waarop alle archiefbronnen in te zien zijn die voorheen op de drie websites van de individuele instellingen stonden. Tot 1 januari 2017 is de studiezaal van het WBA nog gevestigd in het Markiezenhof en vanaf 6 juli weer via de aparte ingang op Steenbergsestraat 6 te bezoeken.
Topics:Cultuur, Dagrecreatie, Marketing
Trefwoorden: museum, online, website