Nederland groeit van 6,6 naar 10,5 miljoen wandelaars
Het aantal wandelaars in Nederland was nog nooit zo hoog. Dit blijkt uit
de Nationale Wandelmonitor die Stichting Wandelnet vandaag publiceerde. Sinds
2010 steeg het aantal Nederlanders dat wandelt voor het plezier van 6,6 naar
10,5 miljoen. Wandelaars wandelen gemiddeld zeven kilometer per keer en wordt
er op jaarbasis 1,7 miljard euro uitgegeven aan deze vrijetijdsbesteding.
Populairste vrijetijdsbesteding
Wandelen is de meest ondernomen vrijetijdsbesteding in Nederland. Jaarlijks worden er 441 miljoen recreatieve wandelingen gemaakt. Winkelen in de binnenstad (202 miljoen keer) en uit eten gaan (194 miljoen keer) volgen op de tweede en derde plaats. Ongeveer twee op de drie Nederlanders maakt weleens een wandeling voor het plezier. De voornaamste redenen om te gaan wandelen zijn buiten willen zijn (30%), gevolgd door ontspanning (23%) en het op peil houden van de conditie (13%). Men wandelt het liefst in bosgebied (24% van de wandelaars), maar ook een ommetje door de eigen wijk is populair (22%). De meeste wandelingen per inwoner worden gemaakt in Zeeland, Limburg en Friesland.
Meer buiten willen zijn
Verschillende trends en ontwikkelingen kunnen de toename in het aantal wandelaars verklaren. Zo is ‘buiten zijn’ steeds populairder: tweederde van de Nederlanders zou graag meer tijd in de buitenlucht doorbrengen dan men nu doet. Ook zijn steeds meer mensen bewust met hun gezondheid bezig. Door gezond te eten, maar ook door meer te bewegen. Wandelen sluit niet alleen aan bij deze behoefte aan beweging, maar ook bij de behoefte aan balans: mindful in het hier-en-nu zijn, de natuur opzoeken en al wandelend je hoofd leegmaken.
Economie en gezondheid
Op jaarbasis wordt er in Nederland 1,7 miljard euro uitgegeven aan wandelen. Daarvan wordt het grootste deel uitgegeven aan vervoer naar het startpunt van de wandeling (494 miljoen euro), wandelkleding (347 miljoen euro) en wandelvakanties (322 miljoen euro).
In het nummer van Recreatie & Toerisme augustus / september verschijnt een achtergrondartikel met meer cijfers en commentaren.
Topics:Dagrecreatie, Natuur, Onderzoek, Sport